Ε.Α.Κ. (Εθνικό Αθλητικό Κέντρο)

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Βόλου ιδρύθηκε ως αυτοτελές ΝΠΔΔ το 1983 με Προεδρικό Διάταγμα, ύστερα από την συνένωση των νομικών προσώπων «Εθνικό Στάδιο» και «Εθνικό Κολυμβητήριο» που έως τότε λειτουργούσαν ανεξάρτητα και με διαφορετικές Διοικήσεις.

Η λειτουργία του Σταδίου ξεκίνησε το 1961 και του κλειστού Κολυμβητηρίου το 1969, αποκτώντας και τα δύο νομική υπόσταση με Βασιλικό Διάταγμα του 1970. Το 1976 κατασκευάσθηκε το ανοικτό Κολυμβητήριο και το κλειστό Γυμναστήριο παραδόθηκε το 1981.

Το 2001 με το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» το ΕΑΚ πέρασε στην αρμοδιότητα του Δήμου Βόλου και έκτοτε λειτουργεί ως Δημοτικό ΝΠΔΔ.

Σκοπός του ΕΑΚ είναι η παροχή εγκαταστάσεων, μέσων και υπηρεσιών στην αθλητική κοινωνία κυρίως της πόλης μας και η δημιουργία αθλητικών – πολιτιστικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Η καλλιέργεια και ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος, η ομαδικότητα και η ευγενής άμιλλα αλλά κυρίως η συμμετοχή των δημοτών στην αθλητική δράση συνιστούν από τις βασικές επιδιώξεις του Αθλητικού Κέντρου.

Οργανικά αποτελεί Διεύθυνση με τρία Τμήματα και 63 προβλεπόμενες θέσεις προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι ανάγκες διοίκησης, διαχείρισης και συντήρησης.

Στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ συμπεριλαμβάνονται: 

  • το Στάδιο με χλοοτάπητα και ελαστικό τάπητα στίβου 6 διαδρομών,
  • το συγκρότημα του Κολυμβητηρίου με την Ολυμπιακών προδιαγραφών ανοικτή δεξαμενή, κλειστή 25μ. με 8 διαδρομές και δεξαμενή αρχαρίων,
  • το συγκρότημα του Σκοπευτηρίου με πεδίο πυροβόλων 50μ. πεδίο πιστολιών 25μ. κλειστό αεροβόλων 10μ. και κτίριο διοικήσεως,
  • το κλειστό Γυμναστήριο με το προθερμαντήριο,
  • τα γήπεδα Αντισφαίρισης με το κτίριο διοικήσεως,
  • το Κωπηλατήριο με τα λεμβαρχεία και αίθουσες υποστήριξης,
  • το Βοηθητικό γήπεδο, το κλειστό προπονητήριο στίβου 100 μέτρων και πολλές αίθουσες γυμναστικής, άρσης βαρών και άλλων χρήσεων.

Οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚ καλύπτουν συνολικά έκταση 61.763,86 τ.μ. από τα οποία περίπου 7.000 τ.μ. στεγασμένα. Συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα στην Ελλάδα Αθλητικά Κέντρα και πριν την ένταξή του στον Δήμο Βόλου είχε χαρακτηρισθεί ως Εθνικού ενδιαφέροντος και είχε ενταχθεί στα Α΄ κατηγορίας.

Πρέπει να τονισθεί ότι, οι περισσότερες εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου εδράζονται σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί από τον Σκοπευτικό Σύλλογο Βόλου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ολοκληρωθεί το συγκρότημα του Σκοπευτηρίου από την πολιτεία, υποχρέωση που πηγάζει από την σύμβαση παραχώρησης των εκτάσεων και που όφειλε να υλοποιήσει έως το 1984.

Αγώνες διεθνούς και πανελλήνιου ενδιαφέροντος, προγράμματα άθλησης και ψυχαγωγίας, φιλοξενία ομάδων και αθλητών συγκαταλέγονται στην πλούσια έως σήμερα δράση του ΕΑΚ στο οποίο γαλουχήθηκαν γενεές αθλητών που δόξασαν την πόλη μας και την χώρα μας.

Το Στάδιο που θα χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων έχει χαρακτηρισθεί ως Ολυμπιακό προπονητήριο, οι δε υπόλοιπες εγκαταστάσεις ως Προολυμπιακές δεδομένης της χρήσης τους ως προπονητήρια εγκλιματισμού Ολυμπιακών αποστολών.

volosInfoΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥΠανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΔημοτικό ΡαδιόφωνοΠολεοδομίαΠοδηλασίαΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΜετανάστεςΚΕΠΚαθαριότηταΝοσοκομείοflagΕθελοντισμόςΔιαύγειαempeΔΟΥΚΔΗΚΙCitiesNetΑΜΕΑ