ΠΑΓΑΣΕΣ

Δεξιά του δρόμου Βόλου – Αλμυρού, ανάμεσα στο Λόφο του Προφήτη Ηλία, το Αλογοπάτι, το Νταμάρι, βορειότερα από το «Λυγαρόρεμα», ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη Παγασαί, που έδωσε το όνομά της στον Παγασητικό Κόλπο. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή κατοικήθηκε ήδη από την τρίτη χιλιετηρίδα π.Χ.

Στη μυκηναϊκή περίοδο η έκταση ως τα Πευκάκια ήταν επίσης κατοικημένη. Από τον 6ο αιώνα, οι Φεραίοι, που ήθελαν να εισάγουν και εξάγουν τα προϊόντα μέσω της θάλασσας, κατέλαβαν την ακτή από τα Πευκάκια ως τα ακρωτήρι Αγκίστρι κι έκαναν επίνειό τους τις Παγασές .

Τον 4ο αιώνα οι Παγασές  που  αναπτύσσονταν παράλληλα με τις Φερές, φτάνουν στη «μεγαλύτερή τους  ακμή. Κύρια  θεότητα στις Παγασές  ήταν ο Απόλλων Παγασαίος. Λατρεύονταν, ωστόσο και άλλοι θεοί όπως ο Ποσειδών, ο Διόνυσος ο «πελάγιος» και τιμωρός των πειρατών και η Άρτεμις η «Παγασίτις».

Στα363π.χ.οι Παγασές κυριεύτηκαν από τον μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο, που τις αφαίρεσε από τις Φερές. Από τότε ξεκινά και η παρακμή της πόλης, καθώς οι Φεραίοι  έκαναν λιμάνι τους τις Φθιώτιδες Θήβες (Νέα Αγχίαλος).

Στις αρχές του 30υ αιώνα ο περίφημος μακεδόνας βασιλιάς Δημήτριος Πολιορκητής ίδρυσε στη θέση της ένα οχυρωμένο επίνειο του εσωτερικού της Θεσσαλίας, τη Δημητριάδα. Το μεγαλύτερο μέρος των Παγασών αποτέλεσε τμήμα της καινούργιας πόλης.

volosInfoΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥΠανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΔημοτικό ΡαδιόφωνοΠολεοδομίαΠοδηλασίαΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΜετανάστεςΚΕΠΚαθαριότηταΝοσοκομείοflagΕθελοντισμόςΔιαύγειαempeΔΟΥΚΔΗΚΙCitiesNetΑΜΕΑ