ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑ

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται ενάμιση χλμ. νότια του κύριου πολεοδομικού ιστού  της σημερινής πόλης και μέσα στα όρια του Δήμου Βόλου. Συνδέεται άμεσα με τους γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους του Σέσκλο υ και του Διμηνίου, των Παγασών και του Κάστρου του Βόλου στη συνοικία «Παλιά».

Ο ιδιαίτερης σημασίας προϊστορικό ς οικισμός στη Μαγούλα «Πευκάκια», τα ευρήματα της μυκηναϊκής περιόδου, της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής εποχής αλλά και των ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων αποδεικνύουν ότι ο χώρος κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τα προϊστορικά  χρόνια ενώ η ιστορία του καλύπτει όλες τις περιόδους της αρχαιότητας.

Στις αρχές του 30υ μ.Χ. αιώνα ο Δημήτριος ο Πολιορκητής αποφάσισε να ιδρύσει τη Δημητριάδα, τη δεύτερη πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους, σε μια προνομιακή θέση, με θέα το Πήλιο και τον Παγασητικό κόλπο. Δημιούργησε μια πόλη στρατηγικής σημασίας, με οικονομική και πολιτική δύναμη, υποχρεώνοντας τους κατοίκους των μικρών  οικισμών της περιοχής να μετοικίσουν. Πυρήνας της ήταν οι «Παγασές», πόλη της κλασικής περιόδου. Την πόλη προστάτευαν περιμετρικά τείχη ενώ ο σχεδιασμός του πολεοδομικού της ιστού έγινε με το Ιπποδάμειο σύστημα. Δημόσια κτίρια όπως το ανάκτορο, το θέατρο, ιερά λατρείας, η αγορά και το ηρώο συμπληρώνουν την εικόνα της αρχαίας πόλης. Η πόλη ήκμασε και κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο. Λαμπρά δείγματα αυτής της εποχής οι δύο βασιλικές: Η βασιλική της Δαμοκρατίας και η βασιλική του Προφήτη Ηλία.

volosInfoΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥΠανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΔημοτικό ΡαδιόφωνοΠολεοδομίαΠοδηλασίαΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΜετανάστεςΚΕΠΚαθαριότηταΝοσοκομείοflagΕθελοντισμόςΔιαύγειαempeΔΟΥΚΔΗΚΙCitiesNetΑΜΕΑ