CINE ΙΩΛΚΟΣ προβολή της ταινίας « Ένας χωρισμός» την Τετάρτη 2/8 στις 9 μ.μ. στο Αρχοντικό Ζαφειρίου

KΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΩΛΚΟΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης « Ιωλκός» , σε συνεργασία με την Δ/νση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου για έκτη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζει τις προβολές του , στην όμορφη και δροσερή αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο .
Για αυτή την Τετάρτη 2/8 , στις 9 μ.μ. προγραμματίζεται η προβολή της ταινίας « Ένας χωρισμός» , κοινωνική , του 2011, έγχρωμη , Ιρανικής παραγωγής. Ακατάλληλη κάτω των 13 ετών.
Με ένα Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, μια υποψηφιότητα καλύτερου σεναρίου στον Asghar Farhadi, Χρυσή Σφαίρα, Χρυσή Άρκτο και πολλές ακόμα κινηματογραφικές διακρίσεις έρχεται η ταινία «Ένας χωρισμός» .Ένα συγκλονιστικό πορτραίτο μιας θρυμματισμένης σχέσης, που ξετυλίγεται ταυτόχρονα ως ενδοσκόπηση στις πατριαρχικές και θρησκευτικές εξουσιαστικές δομές του σύγχρονου Ιράν. Η ιρανική ταινία «Ένας Χωρισμός» έφυγε από το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου με την Χρυσή Άρκτο για καλύτερη ταινία και την Αργυρή Άρκτο Γυναικείας Ερμηνείας (από κοινού στις τρεις πρωταγωνίστριές της) και την Αργυρή Άρκτο Ανδρικής Ερμηνείας (επίσης από κοινού στους άνδρες πρωταγωνιστές). Είναι αναμφισβήτητα ήταν η μεγάλη κινηματογραφική έκπληξη και μάλιστα με τεράστια εμπορική επιτυχία διεθνώς.
Υπόθεση : Η Σιμίν θέλει να φύγει. Ο Ναντέρ είναι δέσμιος του άρρωστου πατέρα του και δε θέλει να τον αφήσει μόνο. Ετσι χωρίζονται, και η κόρη τους, ελπίζοντας να γυρίσει γρήγορα η μητέρα της, μένει προσωρινά με τον Ναντέρ. Ανήμπορος να φροντίσει τον γέρο πατέρα του, ο Ναντέρ προσλαμβάνει μία γυναίκα για να τον περιποιείται. Αυτό που δεν ήξερε είναι ότι αυτή η γυναίκα δούλευε χωρίς την άδεια του συζύγου της και ότι ήταν έγκυος. Ή μήπως το ήξερε; Χωρίς να το καταλάβει ο Ναντέρ αιχμαλωτίζεται σε έναν ιστό από ψέματα και κοινωνικές αντιδικίες που καταστρέφουν τη ζωή, τα όνειρά του αλλά και την εικόνα του στα μάτια της κόρης του.
Αριστουργηματικός, μοναδικής δεξιότητας συνδυασμός δράματος χαρακτήρων και κοινωνικής τοιχογραφίας. Η ταινία αυτή είχε συγκινήσει κοινό και κριτικούς. Χωρίς ίχνος καλλιτεχνικού φολκλόρ ή φωτογενούς μιζέριας, ο Asghar Farhadi περιγράφει με διεισδυτική ακρίβεια όλο το σύγχρονο κοινωνικό ιστό του Ιράν, αποτυπώνοντας τις διαπλεκόμενες σχέσεις του, τονίζοντας τις εγγενείς αντιφάσεις του και φέρνοντας στην επιφάνεια τις δυνάμεις που τον καθορίζουν. Η θέση της γυναίκας στην ιρανική κοινωνία, οι παραδόσεις των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η αμφιθυμία των ηρώων απέναντι στις δυτικές αξίες, αποτελούν ορισμένα μόνο από τα θέματα που αιχμαλωτίζει ο φακός του σκηνοθέτη.
Επίσης πριν την προβολή οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μητσανά , η οποία φιλοξενείται στο Αρχοντικό Ζαφειρίου ,με θέμα « Για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη». Είναι μια σειρά έργων της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Humboldt Καλιφόρνιας, μια δική του εκδοχή και ερμηνεία του γνωστού στίχου του ποιήματος «Ελένη» του κορυφαίου ποιητή Γιώργου Σεφέρη.

Όταν η ζωγραφική « συναντά» το έργο του Γ. Σεφέρη… στις 31/7/2017 και ώρα 9 μ.μ στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΩΛΚΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

Όταν η ζωγραφική « συναντά» το έργο του Γ. Σεφέρη…

 

Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» σε συνεργασία με την Δ/νση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας , διοργανώνουν εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017 και ώρα 9 μ.μ στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο.
Για τον ποιητή θα μιλήσει ο Δημήτρης Δημηρούλης , στο Tμήμα Eπικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα « ‘’ Τρία κρυφά ποιήματα’’. Η Ποιητική διαθήκη του Σεφέρη» .
Ποιήματα του Γ. Σεφέρη θα διαβάσουν οι ηθοποιοί : Γρηγόρης Γαλάτης και η Νιόβη Κωστοπούλου. Ενώ η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου και τον Νίκο Παναγιωτίδη στο πιάνο.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας Ελένη Χατζηδημητρίου.
Ο Γιώργος Σεφέρης, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Γεώργιος Σεφειάδης γεννήθηκε στα Βουρλά Σμύρνης στις 13 Μαρτίου του 1900 και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Στέλιου και της Δέσπως (το γένος Γ. Τενεκίδη) Σεφεριάδη .Το 1931 διορίζεται ως υποπρόξενος και έπειτα διευθύνων του ελληνικού Γενικού Προξενείου του Λονδίνου. Στην συνέχεια ακολουθεί μια σημαντική πορεία ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών . Την ίδια χρονιά εκδίδεται με το ψευδώνυμο Γ. Σεφέρης η «Στροφή’’, ενώ τον Μάιο του 1932 δημοσιεύεται το έργο του Μια νύχτα στην ακρογιαλιά και τον Οκτώβριο η Στέρνα, αφιερωμένη στον Γιώργο Αποστολίδη. Είναι ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ και ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.
Η γλώσσα του Σεφέρη πυκνή και καίρια, συμπυκνώνει στην ποίησή του αυτό που ο ίδιος ονόμασε επιγραμματικά «καημό της ρωμιοσύνης». Η ζωντανή, γηγενής παράδοση συμπορεύεται με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή παιδεία. Στο πρόσωπό του, στην ποιητική, δοκιμιακή και μεταφραστική του εργασία, η νεοελληνική γραμματεία αναγνωρίζει έναν από τους κλασικούς του 20ου αιώνα.
O Οδυσσέας Ελύτης μιλώντας για τον Γ. Σεφέρη είπε : «Κανείς άλλος δεν στάθηκε τόσο ικανός ν’ ανιχνεύσει, να βρει και να κινήσει τα νήματα της ζωντανής ελληνικής παράδοσης όσο αυτός… Καλλιέργησε το αίσθημα της ευθύνης και κράτησε ψηλά τη σημαία της ελεύθερης συνείδησης, που τόσο την έχουν ανάγκη, σήμερα προπάντων, οι νέοι», ενώ ο Γ. Ρίτσος με τη σειρά του είπε: «Αυτή την ώρα, τα λόγια μου φαίνονται μικρά για το ανάστημα του ποιητή, μικρά για τη λύπη και την περηφάνια που μας γεμίζει το έργο του και το ήθος του. Εδώ και πολλά χρόνια, σε κρίσιμες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, ο ποιητής έσμιξε ποίηση και ελευθερία, αισθητική και ηθική, σε μια γνήσια και φυσική ενότητα, αφήνοντας μιάν υψηλή, παραδειγματική κληρονομιά σ’ ολόκληρο τον ελληνικό πολιτισμό. Ακόμα μια φορά «σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα».
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον μεγάλο νομπελίστα ποιητή στις 9 μ.μ την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Δημήτρη Μητσάνα με θέμα « Για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη». Θα παρουσιαστεί η έκθεση μικρής σειράς έργων της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Humboldt Καλιφόρνιας, μια δική του εκδοχή και ερμηνεία του γνωστού στίχου του ποιήματος «Ελένη» του κορυφαίου ποιητή.
Ο Δημήτρης Μητσανάς γεννήθηκε το 1933 στην Τρίπολη. Έφυγε στις ΗΠΑ το 1961 και έκανε τις βασικές και μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και στη Ζωγραφική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Το 1971 συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα Καλιφόρνιας. Από το 1968 άρχισε να διδάσκει ιστορία τέχνης, ζωγραφική και σχέδιο στο Humboldt State University της Καλιφόρνια, όπου διετέλεσε κοσμήτωρ από το 1986-1990 και υπήρξε καθηγητής έως το 1999. Από το 1995 έως το 2013 οργάνωσε ετήσια προγράμματα φοιτητών πανεπιστημίων της Καλιφόρνια με έδρα τη Άφησο . Έχει παρουσιάσει έργα του σε εκθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Με τη Βολιώτισσα σύζυγό του Δέσποινα Πολυχρονοπούλου ζουν μεγάλο διάστημα του χρόνου στην Άφησο και Βόλο. Ο ίδιος αναφέρει :
«Το αδειανό πουκάμισο με απαλές τσακίσεις, κουμπιά από φίλντισι γυαλιστερά, γιακάς καλοκολλαρισμένος, κοίταζε της Ελένης το κορμί, το πλησίασε, το άγγιξε και το αγκάλιασε άπειρες φορές προτού μείνει ένας απλός παρατηρητής. Ένα κέλυφος με σημασία και χωρίς, μια αυταπάτη που έφτιαξε ο χρόνος.
Το πουκάμισο, Λακεδαιμόνιοι, Μυκηναίοι και όλοι εμείς ακολουθήσαμε το οδοιπορικό της Ελένης στην Τροία, Κύπρο (Πλάτρες) ή πουθενά.
Η Ελένη, που ίσως δεν έφυγε ποτέ γιατί την θέλαμε εδώ και την φέραμε πίσω. Ένα αισθησιακό είδωλο, φαντασία, ποίημα επιθυμίας. Η Ελένη ήταν ψιλή, λυγερή με καμπύλες που επιθυμούσαν οι άντρες και που οι γυναίκες τη ζήλευαν ίσως. Η Ελένη γέμιζε τις καρδιές μας τις ώρες μας και τις ημέρες.
Την Ελένη την στείλαμε στην Τροία ή πουθενά και την φέραμε πίσω επειδή ήταν δική μας, την θέλαμε να περπατάει ανάμεσά μας για να την βλέπουμε, ανήκε εδώ.
Το πουκάμισο, η Ελένη και όλοι εμείς ακολουθήσαμε τα αχνάρια του χρόνου σπαταλώντας ατέλειωτες ώρες νιότης επιθυμώντας την. Το πουκάμισο έχασε τη λαμπράδα του, το κολλάρισμα του και στέγνωσε-ένα αδειανό κέλυφος σημάδι αυταπάτης κάλλους και ενέργειας του κάποτε».

Ανακοίνωση ανάρτησης μελέτης «Αναθεώρηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στις Α. ΕΠ. Βόλου και ΒΙΟ.ΠΑ. Βόλου»

Α.Δ.Α. : 6Ε0ΔΩ96-Τ47

 

ΒΟΛΟΣ, 1807 – 2017

ΑΡ. ΠΡΩΤ: 6021

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

Δ/NΣH ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ

Tαχ. διεύθυνση : ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ 81

ΚΤΙΡΙΟ ΣΠΙΡΕΡ

Τηλ: 24213 56825

Email: gr.poleod@volos-city.gr

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας/ Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής / Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας / Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών με το αρ. πρωτ. 823/50044/7-7-2017 έγγραφο της μας απέστειλε το φάκελο της μελέτης «Αναθεώρηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στις Α. ΕΠ. Βόλου και ΒΙΟ.ΠΑ. Βόλου» με σκοπό τη δημοσιοποίηση της σύμφωνα με το άρθρο 7 της ΚΥΑ Φ/Α.15/3/2226/170/1-3-2012/ΦΕΚ583/Β΄/2-3-2012.

Τα σχέδια και ο πολεοδομικός κανονισμός της παραπάνω μελέτης αναθεώρησης στις Α. ΕΠ. Βόλου και ΒΙΟ.ΠΑ. Βόλου θα αναρτηθούν στα γραφεία της Δ/νσης Πολεοδομίας, Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Βόλου (Μικρασιατών 81, κτίριο ΣΠΙΡΕΡ, 2ος όροφος, Πληροφορίες: Μ. Κυριακίδου, τηλ. 24213 56862) από την 21η Ιουλίου 2017 και για 15 ημέρες.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για την παραπάνω πρόταση αναθεώρησης του Εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου στις Α. ΕΠ. Βόλου και ΒΙΟ.ΠΑ. Βόλου, τις εργάσιμες ήμερες της εβδομάδας και από τις 7:30 π.μ έως τις 3:00 μ.μ και ενδεχομένως να υποβάλλουν ενστάσεις μέσα στο παραπάνω διάστημα.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ-ΔΟΜΗΣΗΣ

-ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ

«Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2104 – 2020)

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ λόγω κακοκαιρίας η παρουσίαση του νέου ιστορικού μυθιστορήματος των Κ. Ι. Γουργουλιάνη και Νίκου Κυριαζή που θα γινόταν στις 17/7/2017 στις 21:00 στο Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Έρωτας στα Χρόνια του Πολέμου

Παρουσιάζεται το νέο ιστορικό μυθιστόρημα των Κ. Ι. Γουργουλιάνη και Νίκου Κυριαζή

Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Ωκεανός» και το βιβλιοπωλείο «Η Πένα» παρουσιάζουν το νέο ιστορικό μυθιστόρημα των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Ι. Γουργουλιάνη και Νίκου Κυριαζή με τίτλο «Ο Έρωτας στα Χρόνια του Πολέμου» τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ στον κήπο του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο Βόλου.

Με το νέο αυτό μυθιστόρημά τους οι συγγραφείς ξαναγυρνούν τον αναγνώστη στο σανατόριο του γιατρού Καραμάνη στο μαγικό βουνό στα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Η ιστορία είναι συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου «Ο Έρωτας και το Όνειρο». Οκτώβριος του 1940. Η Άννα έχει αφήσει εδώ και ένα χρόνο το σανατόριο και τον γιατρό. Από τον Ιούνιο του 1940 είναι και επίσημα πλέον σύζυγος του αλαφροΐσκιωτου ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Όμως η ζωή στο σανατόριο πρέπει να συνεχιστεί. Στην αγγελία του γιατρού για βοηθό ανταποκρίνεται η νεαρή Αντιγόνη, η οποία εγκαταλείπει την ήσυχη ζωή της στην Αθήνα και ανεβαίνει στο Πήλιο, όπως πριν από πολλά χρόνια η Άννα. Εκεί το καλομαθημένο κορίτσι της πόλης θα έρθει αντιμέτωπο με την αρρώστια και τον θάνατο, που θα έχουν ως συνέπεια να αναθεωρήσει τη στάση της για τη ζωή. Στο πρόσωπο του Νίκου Δενδρινού θα γνωρίσει τον έρωτα και θα αρχίσει να ονειρεύεται για το μέλλον. Η θύελλα όμως του πολέμου θα φέρει ανατροπές όχι μόνο στις ζωές των πρωταγωνιστών, αλλά και στην καθημερινότητα του σανατορίου. Στο χώρο αυτό ο γιατρός Καραμάνης και η νεαρή Αντιγόνη θα δώσουν τη δική τους μάχη ανάμεσα στα πάθη που γεννάει ο πόλεμος, προσπαθώντας να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα σε φίλους και εχθρούς. Θα τα καταφέρουν;

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ – Αρχείων Μαγνησίας, η Βίκυ Μαντζώρου, Φιλόλογος, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας

και οι συγγραφείς. Αποσπάσματα του βιβλίου θα επιλέξουν και διαβάσουν οι ηθοποιοί Βασίλης Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την μέτζο σοπράνο Σοφία Καγιά, τον φλαουτίστα Πέπο Σάλεμ και φωτογραφίες του sanatorioproject (2011-2012) των εικαστικών Μαρίας Ανδρομάχης Χατζηνικολάου και Νίκου Ποδιά. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

 

Ανακοίνωση Πρόσληψης 26 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο (2) μηνών :

Ανακοίνωση Πρόσληψης 26 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο (2) μηνών 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΜΗΝΩΝ ΑΔΑ 69Σ3Ω96-ΝΥΠΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΜΗΝΩΝ ΑΔΑ 69Σ3Ω96-ΝΥΠ

 

ΑΙΤΗΣΗ

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Ισίδωρου Ζουργού τη Δευτέρα 10/7 στις 21:00 στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγ. Ονούφριο

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ‘’ ΙΩΛΚΟΣ’’

 

Δελτίο Τύπου


Παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Ισίδωρου Ζουργού

Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)-Αρχεία Ν. Μαγνησίας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Η Πένα» και τις εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του γνωστού συγγραφέα Ισίδωρου Ζουργού με τίτλο «Λίγες και μία νύχτες» (2017).

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 10 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στον φεγγαρόλουστο, δροσερό κήπο του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγ. Ονούφριο Βόλου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος και διευθυντής της αλυσίδας πολιτισμού Ιανός της Αθήνας, υπεύθυνος των θεματικών κύκλων «Συναντήσεις με συγγραφείς» και «Θεατρικές συναντήσεις», και η Αγγελική Νικολάου, φιλόλογος – αρχειονόμος ΓΑΚ Μαγνησίας. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο συγγραφέας, ο οποίος θα συνομιλήσει με το κοινό και τους ομιλητές για το βιβλίο και τη διαδικασία της συγγραφής. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα επιλέξει και θα διαβάσει η φιλόλογος Ιουλία Βαλατσού. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δάσκαλος – ιστορικός και γ.γ. του «Ιωλκού» Νίκος Φιλάρετος.

Την άνοιξη του 1909, ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και μένει έγκλειστος σε μια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύμφωνα με το μυθιστόρημα, θα διηγείται για λίγες νύχτες σ’ ένα μικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όμως αγόρι κρυφακούει… Εβδομήντα χρόνια μετά, θα υπάρξει ακόμη μια νύχτα, μάλλον μια ζωή ολόκληρη σε μία μόνο νύχτα. Άλλωστε στον 20ο αιώνα αργούσε συχνά να ξημερώσει.

Στο νέο του βιβλίο ο θεσσαλονικιός συγγραφέας και εκπαιδευτικός, δημιουργός των συναρπαστικών μυθιστορημάτων «Στη σκιά της πεταλούδας», «Αηδονόπιτα», «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» κ.λπ., με άξονα την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, εξιστορεί μια περιπέτεια για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει μια μαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόμη μια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το μέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων. Συγχρόνως, το «Λίγες και μία νύχτες» διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα εργαστήρια της γραφής, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι, με άλλα λόγια, το κοίταγμα του ίδιου του μυθιστορήματος στον καθρέφτη. Πέρα όμως και πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης, αυτήν που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΡΧΙΚΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΡΧΙΚΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Ανακοίνωση Δήμου Βόλου για τους διακιουχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.) σχετικά με την ενταξή τους στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (Τ.Ε.Β.Α.).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Βόλου ενημερώνει τους δημότες του, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.), ότι με βάση την Υπουργική Απόφαση αρ. 23/οικ. 17108/875/10-4-2017(ΦΕΚτ.Β1474/28-04-2017), από 1ης Ιουνίου 2017, καθίστανται και δικαιούχοι του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (Τ.Ε.Β.Α.).

Για να υπαχθούν, όμως, σ΄ αυτό θα χρειαστεί να το δηλώσουν ηλεκτρονικά, τροποποιώντας αναλόγως την αίτησή τους (Κ.Ε.Α.) στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://keaprogram.gr/

Η τροποποίηση γίνεται είτε απευθείας από τους δικαιούχους, είτε μπορούν να απευθύνονται  στα  σημεία εξυπηρέτησης του  Δήμου Βόλου.

Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται από το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας (πρώην Δημαρχείο Ν. Ιωνίας) τηλ.:2421353118-110

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Ακρίβου «Τελευταία νέα από την Ιθάκη» στις 28/6/2017 στο Αρχοντικό Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΙΩΛΚΟΣ»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Ακρίβου   «Τελευταία νέα από την Ιθάκη»

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, το Στέκι Πολιτισμού Μετα-Μορφώσεις (ΚΕΘΕΑ-ΠΙΛΟΤΟΣ), τις εκδόσεις Μεταίχμιο και το βιβλιοπωλείο Η Πένα, παρουσιάζουν το νέο βιβλίου του συντοπίτη μας συγγραφέα- εκπαιδευτικού, Κώστα Ακρίβου «Τελευταία νέα από την Ιθάκη», την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017, στις 8.30 μ.μ., στην αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος Πολιτισμού και Διευθυντής της Αλυσίδας Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ της Αθήνας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πόπωτα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Πηνελόπη, Τηλέμαχος, Ποσειδώνας, Ευρύκλεια, Ωραία Ελένη, Αγαμέμνονας, Αχιλλέας, Αθηνά, Λαέρτης, Νέστορας, Ερμής, Λευκοθέα, Οδυσσέας… Είναι μερικοί από τους ήρωες (ή τους λιγότερο ήρωες) που “κατοικούν” στο πρόσφατο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου, με τίτλο ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ (εκδόσεις Μεταίχμιο). Οι 26 ιστορίες του βιβλίου είναι εμπνευσμένες από αντίστοιχα ομηρικά πρόσωπα, όμως η δράση τους τοποθετείται στα νεότερα χρόνια της ελληνικής ιστορίας. Έτσι, Τηλέμαχος είναι το τσιγγανάκι που νοσταλγεί τον πατέρα του, Αθηνά είναι η προστάτιδα των αγαπημένων της, Λαέρτης γίνεται ο Κολοκοτρώνης όταν σπαράζει για τον αδικοχαμένο γιο του, ο βασιλιάς Μενέλαος μετουσιώνεται σε χωροφύλακα, σε Ερμή μεταβάλλεται ένας Τούρκος αγγελιαφόρος, Αντίκλεια είναι η μάνα που νοιάζεται για τον γιο της, η Καλυψώ γητεύει έναν χήρο πατέρα φοιτητή, η καπάτσα που λέει τα χαρτιά μετατρέπεται σε Τειρεσία, ο Νέστορας διαπρέπει ως επιδέξιος βιοπαλαιστής του προηγούμενου αιώνα, ο Καβάφης μεταμορφώνεται σε Μέντορα, το άταφο Κρητικόπουλο των βαλκανικών πολέμων γίνεται ένας άλλος Ελπήνορας, Ευρύκλεια είναι η τροφός ελιά…

“Καπετάνιος” και σ΄ αυτό το ταξίδι είναι ο Οδυσσέας. Μονάχα, όμως, που πρόκειται για έναν Οδυσσέα έκπληξη.

Ο Κώστας Ακρίβος γεννήθηκε στις Γλαφυρές Βόλου το 1958. Μέχρι στιγμής έχει εκδώσει δεκατέσσερα αφηγηματικά βιβλία και πήρε μέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Μυθιστορήματα και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες. Συνεργάστηκε με το ΕΚΕΒΙ στα προγράμματα “Λέσχες Ανάγνωσης” και “Συγγραφείς στα σχολεία”. Το 2013 παρουσιάστηκε στο Ιμαρέτ Καβάλας το θεατρικό του έργο “Ο γηραιός πατήρ μου” από το φεστιβάλ Φιλίππων, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Διηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων».

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ακρίβου, θα συμμετέχουν σχολιάζοντας δημιουργικά τα μέλη της Ομάδας Ανάγνωσης του στεκιού πολιτισμού Μετα-Μορφώσεις, το οποίο υποστηρίζεται από το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και εθελοντές. Η Ομάδα Ανάγνωσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί από το 2016, πετυχαίνοντας το μοίρασμα της αναγνωστικής εμπειρίας, την απόκτηση νέων λογοτεχνικών εμπειριών και τη διεύρυνση του ορίζοντα προσδοκιών των μελών της.

Επίσης, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Ν. Θρασυβούλου, ο οποίος πέρα από την ιδιότητά του ως Δ/ντής Αλυσίδας Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ της Αθήνας , επί 10 χρόνια υπήρξε Ραδιοφωνικός Παραγωγός και Αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής στο ΒΗΜΑ FM 99,5. Σήμερα είναι υπεύθυνος του κύκλου «Συναντήσεις με Συγγραφείς»  και «Θεατρικές συναντήσεις».

volosInfoΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥΠανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΔημοτικό ΡαδιόφωνοΠολεοδομίαΠοδηλασίαΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΜετανάστεςΚΕΠΚαθαριότηταΝοσοκομείοflagΕθελοντισμόςΔιαύγειαempeΔΟΥΚΔΗΚΙCitiesNetΑΜΕΑ