Αξιοθέατα

ΔΙΜΗΝΙ

 

  • Η εκκλησία της Υπαπαντής του Χριστού, αξιόλογης αρχιτεκτονικής.
  • Το κτίριο του Δημαρχείου.
  • Ο οικισμός Παλιουρίου

Στα δυτικά της πόλης του Βόλου και σε απόσταση 3 χλμ. από το Διμήνι βρίσκεται εδώ και 200 χρόνια ο οικισμός του Παλιουρίου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό, ανάμεσα σε βουνά, το οποίο είναι χτισμένο εξολοκλήρου με πέτρες και το οποίο αναπτύχθηκε το 19ο αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Η καλλιεργήσιμη έκτασή του ανέρχεται σε 15 000 τετραγωνικά μέτρα. Οι κύριες καλλιέργειες είναι ελιές, αχλαδιές, αμπέλια και σιτηρά. Παράλληλα αναπτύσσεται η κτηνοτροφία.

Όλα τα οικοδομήματα στο Παλιούρι, εκτός από εφτά κτίσματα που κατασκευάστηκαν μετά τους σεισμούς του 1955-57, είναι κατασκευασμένα και στεγασμένα με πέτρες από την περιοχή. Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για τις στέγες και τα περβάζια (καστανιές και έλατα), προέρχεται κυρίως από το Πήλιο. Στο Παλιούρι δεν ευδοκιμούν καστανιές. Οι τεχνικοί που το κατασκεύασαν προέρχονταν από τη δυτική Μακεδονία, κυρίως από το Λέχοβο.

Σήμερα στο Παλιούρι υπάρχουν γύρω στα εκατό σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατεστραμμένα. Τα πρώτα σπίτια του οικισμού ήταν τριώροφα. Ήταν αρχοντικά με μικρές πόρτες, κάποια παράθυρα και διέθεταν τους απαραίτητους χώρους : φούρνο, αποθήκη, αχυρώνα, στάβλο. Στο ισόγειο βρίσκονταν το χειμερινό δωμάτιο, η κουζίνα και η αποθήκη. Στον 1ο όροφο υπήρχε το δωμάτιο υποδοχής και κάποια άλλα δωμάτια και στο 2ο όροφο θερινά υπνοδωμάτια για τις γυναίκες. Οι σκελετοί των σπιτιών ήταν κατασκευασμένοι από ξύλο καστανιάς και από πλάκες από την περιοχή. Τα περισσότερα από αυτά τα οικήματα, καθώς επίσης και πολλά διώροφα κτίσματα, υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς του 1955-57. Οι παροτρύνσεις των μηχανικών της νομαρχίας και ο φόβος των κατοίκων είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των ορόφων των κτισμάτων κι έτσι η μορφή του οικισμού αλλοιώθηκε σημαντικά.

Το πρόγραμμα του δήμου στοχεύει στη διατήρηση και την προβολή του παραδοσιακού οικισμού του Παλιουρίου. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής αποτελεί ένα ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο. Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επιχείρησης θα ευνοήσει την ανάπτυξη περιοχών που δεν είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένες και ορεινών περιοχών που έχουν παραμεληθεί και δεν έχουν ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη (παρά το γεγονός ότι διαθέτουν ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά). Το πρόγραμμα θα συμβάλει στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού, στην αποκατάσταση των παραδοσιακών κτισμάτων και στην ανάπτυξη της επαγγελματικής δραστηριότητας στην περιοχή. Παράλληλα, θα συμβάλει στη δημιουργία ενός δικτύου σύμπραξης μεταξύ των δήμων που θα έχει ως τελικό στόχο την προβολή των παραδοσιακών οικισμών. Αυτού του είδους η συνεργασία μπορεί ταυτοχρόνως να παίξει έναν πιλοτικό ρόλο για άλλους δήμους που δεν είναι μέλη του δικτύου, αλλά που έχουν ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να οργανώσουν δράσεις κοινού συμφέροντος και πολιτισμικής προσέγγισης.

Πηγή πληροφοριών : www.mediterritage.eu

 

ΣΕΣΚΛΟ

 

  • Η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με πυργοειδές πετρόχτιστο καμπαναριό.
  • Τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Ιωάννη.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στα δυτικά του χωριού σε απόσταση περίπου 3 χλμ. από αυτό. Είναι χτισμένο σε ύψωμα όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα με τον Προφήτη Ηλία. Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε το 1780 με λασπόπετρα και η στέγη του καλύπτεται με πετρόπλακες.

Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι χτισμένο σε ύψωμα, στη βόρεια πλευρά του χωριού, σε απόσταση περίπου 3 χλμ.

  • Η παραλία Χρυσής Ακτής Παναγιάς

Μία φυσική παραλία χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις και βραβευμένη με τη γαλάζια σημαία, αποτελεί τόπο ξεκούρασης και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες. Edit Translation