Γεγονότα

gegonotaΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 - 17/8/2011 – 21/8/2011
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17/8/2011
Εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου στην δροσόλουστη κεντρική πλατεία της Πορταριάς ‘Μελίνα Μερκούρη’, ώρα 20.30. Το πρώτο μέρος της μουσικής αυτής περιπλάνησης που τιτλοφορείται «Στη γειτονιά σας με αγάπη ελεύθεροι κι ωραίοι» είναι εμπνευσμένο από γνωστές επιτυχίες της διεθνούς δισκογραφίας ενώ το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στα αξέχαστα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/8/2011
 
            Στα πλαίσια της 38ης Αναβίωσης των Εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου το χορευτικό συγκρότημα του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Ορμίνιο’ Πορταριάς θα παρουσιάσει – στις 21.00 στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς ‘Μελίνα Μερκούρη’ – τραγούδια Πηλίου και παραδοσιακούς χορούς Θεσσαλίας. Το μουσικοχορευτικό αυτό αφιέρωμα θα πλαισιώνει φωτογραφική έκθεση με θέμα τα 37 χρόνια των αναβιώσεων των εθίμων του γάμου στην Πορταριά.
ΣΑΒΒΑΤΟ 20/8/2011
 
            Το πρωί του Σαββάτου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμη των ευεργετών της Πορταριάς στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πορταριάς χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου.
            Στις 21.00 της ίδιας ημέρας θα αρχίσει η παρουσίαση των εθίμων της 38ης Αναβίωσης του Πηλιορείτικου Γάμου στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς με τα έθιμα των Αρραβωνιασμάτων και του Αλευρώματος. Τη βραδιά θα ‘κλείσει’ το παιδικό τμήμα του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Ορμίνιο’ Πορταριάς με παραδοσιακούς χορούς, θα ακολουθήσει Λαϊκό Πανηγύρι με την λαϊκή ορχήστρα του Δημήτρη Πετρή.
ΚΥΡΙΑΚΗ 21/8/2011
 
            Το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπέρ υγείας των παραθεριστών της περιοχής στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πορταριάς.
            Στις 11.00 στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς θα παρουσιαστούν τα πρώτα τρία έθιμα της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της 38ης Αναβίωσης του Πηλιορείτικου Γάμου – τα καλέσματα, η μεταφορά της προίκας με ζώα και το κόψιμο νυφικού.
Το απόγευμα στις 20.30 θα παρουσιαστούν τα έθιμα ξύρισμα γαμπρού, ξεκίνημα νύφης, η γαμήλια πομπή, η επιστροφή στο σπίτι, το γαμήλιο γεύμα, το κρέμασμα του γαμπρού, το ψώνισμα του γαμπρού και τέλος το σπάσιμο της στάμνας.
*το κείμενο είναι default


 Edit Translation