Φιλαρμονική

Η «Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου αποτελεί ουσιαστικά την μετεξέλιξη της «Φιλαρμονικής Βόλου», οποία προήλθε από το πρώτο άτυπο σχήμα πνευστών που ιδρύθηκε, το 1920, στο Βόλο, από Βολιώτες και Κερκυραίους φιλόμουσους. Πρώτος μουσικοδιδάσκαλος αυτού του σχήματος υπήρξε ο Κερκυραίος Γρηγόρης Κασιμάτης. Μετά την σύντομη, όμως, διάλυσή του, ιδρύθηκε ο Σύλλογος της «Φιλαρμονικής Βόλου», το 1924, από κορυφαίες προσωπικότητες της πόλης και με μαέστρο τον διαπρεπή μουσικό και παιδαγωγό Βασίλειο Κόντη.

Μέσα από μια πολυκύμαντη πορεία διαρκών μεταλλαγών και αναζητήσεών της, αλλά πάντοτε με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία στη πόλη και την ευρύτερη περιοχή, η «Φιλαρμονική Εταιρεία» εντάχθηκε, το 1946, στον τότε Δήμο Παγασών και το 1948 συστήνεται πλέον ως ανεξάρτητο Δημοτικό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με τον τίτλο «Η Φιλαρμονική Δήμου Παγασών». Το 1954, εντάσσεται στο Δήμο Βόλου, με την επωνυμία «Φιλαρμονική Δήμου Βόλου». Μαζί της συνεργάστηκαν αξιόλογοι μουσικοί και αρχιμουσικοί, εκτός του Β. Κόντη, όπως ο κορυφαίος φλαουτίστας Σπύρος Μάγγος, με σημαντικότατο καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό έργο στο Βόλο και στην Αθήνα, ο Κερκυραίος Ανδρέας Κάλβος, για πολλά χρόνια, ο Πηλιορείτης Δημήτρης Κούτνας, του οποίου η συμβολή υπήρξε καθοριστική και πολλοί άλλοι.

Από το 1984 έως σήμερα, μαέστρος της Φιλαρμονικής είναι ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Γιώργος Καρυδάκης. Η Φιλαρμονική σήμερα αποτελεί ένα αξιόλογο μουσικό σύνολο πνευστών, κυρίως, οργάνων με πολλές δυνατότητες και προοπτικές και αυτό έγκειται στις προσπάθειες του μαέστρου, των μουσικών της καθώς και του Διοικητικού της Συμβουλίου. Καλύπτει όλες τις ανάγκες της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής στις εκδηλώσεις τελετουργικού, θρησκευτικού και επετειακού χαρακτήρα. Διοργανώνει πολύ πετυχημένες συναυλίες με αφιέρωμα σε ένα είδος μουσικής (π.χ. ελληνική και ξένη οπερέτα, καντσονέτα, ελληνικό τραγούδι, δημοτικό τραγούδι) καθώς και στην κλασική μουσική αλλά και σε κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς και μουσικοσυνθέτες διεθνούς κύρους.

Τα τελευταία χρόνια, έχει εμφανιστεί με επιτυχία σε πολλές μεγάλες και άλλες μικρότερες ελληνικές πόλεις καθώς και στο εξωτερικό. Τα καλοκαίρια παρουσιάζει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ποικίλο ρεπερτόριο ελληνικής και ξένης μουσικής στις συνοικίες και το κέντρο της πόλης προσφέροντας ευχάριστες μουσικές απολαύσεις. Συνεργάζεται και πλαισιώνει θεσμοθετημένες ή μη καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Δήμου μας.

Τέλος, έχει συμμετάσχει αρκετές φορές σε Πανελλήνια και Διεθνή Φεστιβάλ με επιτυχία.

Σήμερα, στεγάζεται σε νέο ανακαινισμένο κτήριο του Δήμου Βόλου, ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της, στη συνοικία των Παλαιών (ταχ. δ/νση:Παπακυριαζή 16-Λήμνου).

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210-92173 και 24210-25327.

 

Το 2003 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Κας Μαρίας Σπανού με τίτλο « Η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου και η μουσική κίνηση της πόλης».
volosInfoΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥΠανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΔημοτικό ΡαδιόφωνοΠολεοδομίαΠοδηλασίαΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΜετανάστεςΚΕΠΚαθαριότηταΝοσοκομείοflagΕθελοντισμόςΔιαύγειαempeΔΟΥΚΔΗΚΙCitiesNetΑΜΕΑ