ΣΕΣΚΛΟ

Ο προϊστορικός οικισμός του Σέσκλου αναπτύχθηκε πάνω στο λόφο «Καστράκι» καθώς   και στη γύρω περιοχή, κοντά στο σημερινό χωριό Σέσκλο. Οι πρώτες ανασκαφές στο νεολιθικό οικισμό του Σέσκλο υ έγιναν το 1901-1902 από τον Χρ. Τσούντα. Αργότερα (1956) ο Δ.Ρ. Θεοχάρης άρχισε νέα ανασκαφική έρευνα στο λόφο και στη γύρω περιοχή, που κράτησε μέχρι το 1977.

Το Σέσκλο κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας. Τα αρχιτεκτονικά λείψανα αυτής της εποχής είναι σπάνια. Πρόκειται για ελλειψοειδή ορύγματα μέσα στο έδαφος με τοίχους που προεξείχαν από το έδαφος, φτιαγμένου ς από κλαδιά δένδρων και λάσπη.

Οι άνθρωποι της περιόδου αυτής ζούσαν από την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Σε αυτή την περίοδο ανήκουν πολλά κοκάλινα εργαλεία, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου, λίθινα εργαλεία και λίγα πήλινα ειδώλια.

Αργότερα, στην Αρχαιότερη Νεολιθική ( 6η χιλιετία ), τα σπίτια κτίζονται με πέτρινα θεμέλια, τοίχους από ωμά πλιθιά και δάπεδα από πατημένο πηλό. Στην περίοδο αυτή έχουμε κεραμική μονόχρωμη και διακοσμημένη, λίθινα και κοκάλινα εργαλεία, πήλινα ειδώλια.

Στη Μέση Νεολιθική ( 5η χιλιετία) ο οικισμός αποκτά μια μεγάλη και πρωτοφανή έκταση. Η περίοδος αυτή ταυτίζεται με το γνωστό πολιτισμό του Σέσκλου και χαρακτηρίζεται από γραπτή κεραμική, από τη βελτίωση της τεχνικής του ψησίματος των πήλινων αντικειμένων, που επιτυγχάνει θαυμάσια κόκκινα χρώματα, και ακόμα από τη μεγάλη χρήση των  λίθινων εργαλείων και την αφθονότερη χρήση του οψιανού, που προέρχεται από τη Μήλο.

Στο Καστράκι τα οικήματα είναι συνήθως μικρά, με στενά δρομάκια ανάμεσά τους, που σχηματίζουν σε ορισμένα σημεία πλατείες. Έξω από το Καστράκι, στον οικισμό που εκτείνεται προς τα δυτικά, τα σπίτια είναι κάπως πιο άνετα, με διάταξη σαφώς προμελετημένη. Μια τέτοια οικιστική οργάνωση αποτελούμενη από 500-800 σπίτια, είναι η μοναδική που έχει ανασκαφεί στη Θεσσαλία.

Όλα τα σπίτια έχουν λίθινο θεμέλιο, πλίνθινη ανωδομή, δίκλινη στέγη με δοκούς, σκεπασμένη με πηλό και με μία οπή για την έξοδο του καπνού. Γύρω από τα σπίτια υπάρχουν μεγάλοι τοίχοι που δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως οχυρωματικά τείχη, αλλά απλά ως τοίχοι αναλημματικοί που δεν αποκλείεται να δηλώνουν και κάποια πρόνοια προφύλαξης ή απομόνωσης.

Ο οικισμός λίγο πριν από το τέλος της 5ης χιλιετίας ερημώνεται από κάποια καταστροφή,. ίσως πυρκαγιά, για περισσότερο από 500 χρόνια και ξανακατοικείται στη Νεότερη Νεολιθική ( 4η χιλιετία) σε περιορισμένη έκταση και μόνο πάνω στο λόφο Καστράκι .

Ο νεολιθικός οικισμός του Διμηνίου βρίσκεται πάνω σε χαμηλό λόφο, σε απόσταση 5  χλμ. από το Βόλο, στις βορειοδυτικές  παρυφές του σημερινού χωριού Διμήνι Κατοικήθηκε από το τέλος της 5ης χιλιετίας μέχρι το τέλος της Χαλκοκρατίας όπως έδειξε η πρόσφατη ανασκαφική έρευνα. Ανασκαφές στον οικισμό έγιναν κυρίως στις αρχές του αιώνα μας από τους αρχαιολόγους Β. Στάη και Χρ. Τσούντα (1901-1903) και συνεχίστηκαν αργότερα (1974-1977) από τον καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη. Συνεχίζονται από την Βασ.  Αδρύμη.

Νεολιθικός οικισμός

Το Διμήνι είναι ένας μεγάλος και καλά οργανωμένος οικισμός, που κατοικήθηκε για πρώτη φορά στη Νεότερη Νεολιθική (τέλος 5ης χιλιετίας ). Οι κάτοικοί του υπολογίζονται σε 200 ή 300 το πολύ άτομα. Τ α αρχιτεκτονικά λείψανα που εκτείνονται πάνω στο λόφο σε έκταση όχι μεγαλύτερη από 30 στρέμματα, μας δίνουν την εικόνα μιας οργανωμένης νεολιθικής κοινότητας που παρουσιάζει το Διμήνι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στοιχείο τους έξι λιθόκτιστους περίβολους, που είχαν κατασκευαστεί γύρω από τον οικισμό κατά ζεύγη. Οι δύο πρώτοι ορίζουν την κεντρική αυλή-πλατεία και ταυτόχρονα χρησιμεύουν ως αναλημματικοί τοίχοι όπου στηρίζονται τα σπίτια της κεντρικής αυλής.

Όλα τα σπίτια βρίσκονται γύρω από την κεντρική αυλή ή στο χώρο που δημιουργείται ανάμεσα από τα ζεύγη των περιβόλων. Τα σπίτια του οικισμού είναι μεγάλα και έχουν βοηθητικά παράπλευρα κτίσματα που αφήνουν ανάμεσά τους αστέγαστο χώρο για κοινόχρηστη αυλή.

Στα ευρήματα των ανασκαφών περιλαμβάνονται πολλά λίθινα και οστέινα εργαλεία, άφθονη κεραμική καθώς επίσης ειδώλια και κοσμήματα. Η κεραμική έδωσε διακοσμημένα αγγεία που έχουν συνήθως ανοιχτόχρωμη επιφάνεια και διακόσμηση με σκούρο χρώμα που καλύπτει όλη την επιφάνεια του αγγείου μέσα και έξω. Πλούσια σε αριθμό και ποικιλία τύπων είναι τα εργαλεία, που είχαν κατασκευαστεί από πέτρα, κόκαλο ή πηλό, τα είδωλα και τα κοσμήματα.

Στην αρχή της 3ης χιλιετίας το Διμήνι εγκαταλείπεται και μόνο μια αγροικία το μέγαρο της κεντρικής αυλής  ήταν σε χρήση από μια μεγάλη γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια.

Μυκηναϊκός οικισµός-Ιωλκός

Το 1980 στα ΝΑ. του λόφου με τα νεολιθικά λείψανα στην πεδιάδα προς τη μεριά της θάλασσας, σε μια έκταση μεγαλύτερη από 100 στρέμματα αποκαλύφθηκε σημαντικός μυκηναϊκός οικισμός. Η πόλη αυτή σύμφωνα με νεότερες απόψεις ταυτίζεται με τη μυκηναϊκή Ιωλκό.

Από τον οικισμό αυτό μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί πέντε ανεξάρτητες ιδιωτικές μυκηναϊκέ οικίες, στον τύπο του μεγάρου, δεξιά και αριστερά από ένα φαρδύ δρόμο, με ενιαίο προσανατολισμό, καθώς και τρείς άλλες παρόμοιες οικίες λίγο μακρύτερα από τις πρώτες. Στα όρια του οικισμού αποκαλύφθηκε ένας ιδιαίτερα μεγάλος κεραμικός κλίβανος και ένα άλλο εργαστήριο.

Το κέντρο του οικισμού ασφαλώς βρίσκεται πάνω στο λόφο με τα νεολιθικά λείψανα, όπου σώζονται τα θεμέλια ενός μεγάλου μυκηναϊκού μεγάρου, στη νοτιοδυτική άκρη της κεντρικής αυλής, σε θέση ηγεμονική με πλήρη εποπτεία του Παγασητικού κόλπου.

Στους βασιλείς της lωλκού μπορούν σήμερα να αποδοθούν χωρίς καμία αμφιβολία οι δύο θολωτοί τάφοι που βρέθηκαν στο Διμήνι στις αρχές του αιώνα μας. Οι πρόσφατες ανασκαφές έδειξαν ότι το Διμήνι δεν εγκαταλείφθηκε στο τέλος  της Νεότερης Νεολιθικής, αλλά κατοικήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχώς και μέχρι το τέλος της Χαλκοκρατίας. Στα μέσα του 15ου αι. Π.Χ. στο Διμήνι χτίστηκαν τα πρώτα μυκηναϊκά σπίτια τα οποία διαδέχτηκαν τα παλαιότερα μεσοελλαδικά μέγαρα. Στο 14ο και 13ο αι. Π.Χ. η Ιωλκός οργανώθηκε και έφθασε στη μεγαλύτερη ακμή της, ενώ στο 120 αι. π.Χ. η πόλη ερημώθηκε από άγνωστη αιτία, εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της και η θέση ξανακατοικήθηκε στα νεότερα χρόνια.

volosInfoΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥΠανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΔημοτικό ΡαδιόφωνοΠολεοδομίαΠοδηλασίαΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΜετανάστεςΚΕΠΚαθαριότηταΝοσοκομείοflagΕθελοντισμόςΔιαύγειαempeΔΟΥΚΔΗΚΙCitiesNetΑΜΕΑ