Εκδηλώσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Πολιτιστικές Δραστηριότητες
·         Γιορτη Κρασιού

Η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου αποτελεί θεσμό για την περιοχή, αφού διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1960, όπου πάντα επικρατούσε κέφι, ενθουσιασμός και διασκέδαση, ανάλογη με εκείνη που υπήρχε τις μέρες του τρύγου στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το μεράκι για την καλλιέργεια της αμπελουργίας, παραμένει η σημαντικότερη κοινή πολιτιστική παράμετρος της παλιάς και της Νέας Αγχιάλου. Συνεχίζοντας αυτή την παράδοση οργανώνεται η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου κάθε Αύγουστο, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών από το Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σ’ έναν χώρο πραγματικά πολύ όμορφο και φιλόξενο, δίπλα στην θάλασσα.

Σε όλους τους επισκέπτες της Γιορτής, προσφέρεται δωρεάν παγωμένο κρασί από τον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει βραδιές ελληνικής διασκέδασης από ντόπιους καλλιτέχνες , νησιώτικα τραγουδια, παραδοσιακό – δημοτικό τραγούδι , αλλά και σύγχρονες λαϊκές επιτυχίες.

Εδώ και πολλές δεκαετίες οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου έχουν αναπτύξει σημαντικούς δεσμούς με την πόλη της καταγωγής τους, την παλιά Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας, την σημερινή Πομόριε της Βουλγαρίας και κάθε χρόνο κατά την διάρκεια της Γιορτής φιλοξενείται αντιπροσωπεία του Δήμου της Πομόριε Βουλγαρίας

·         Θεατρικές Παραστάσεις

Με την δεκαετή ανοδική πορεία της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας Νέας Αγχιάλου, σήμερα με χαρά μπορούμε να πούμε ότι εκείνη η προσπάθεια ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ότι το στοίχημα κερδήθηκε. Αυτή η θεατρική δραστηριότητα έχει καταγραφεί στα πολιτιστικά δεδομένα του Δήμου μας και έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες στην κοινωνία μας, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο όλοι να περιμένουν το καινούριο έργο της θεατρικής μας ομάδας. Αυτό δηλώνει, επίσης, ότι και οι μικρές κοινωνίες έχουν τη δυνατότητα, με την κατάλληλη βοήθεια από τη Δημοτική Αρχή, να κινητοποιήσουν δυνάμεις που έχουν τη διάθεση να στηρίξουν τέτοιου είδους πολιτιστικές δραστηριότητες, πολλές φορές προκαλώντας έκπληξη γι” αυτές τις δυνατότητές τους ακόμη και στους ίδιους τους συμμετάσχοντες σε αυτές τις προσπάθειες.

Η δεκαετή παρουσία της θεατρικής ομάδας της Νέας Αγχιάλου χαρίζει άφθονο γέλιο κάθε χρόνο στους θεατές της!

·         Χορωδιακό Φεστιβάλ

Επί 17 συναπτά έτη, πραγματοποιείται το Χορωδιακό Φεστιβάλ της Νέας Αγχιάλου. Οι χορωδιακές συναντήσεις στη πόλη της Νέας Αγχιάλου αποτελούν κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός και για την περιοχή της Μαγνησίας.
Πιστοί, λάτρεις της Χορωδιακής μουσικής θα συρρεύσουν και πάλι στο θέατρο, που βρίσκεται πίσω από το Δημαρχιακό Μέγαρο ο συνηθισμένος χώρος πολλών και ποικίλων ποιοτικών εκδηλώσεων, για να απολαύσουν την τοπική ,αλλά και τις προσκεκλημένες χορωδίες.

Η Δημοτική Χορωδία της Νέας Αγχιάλου ετοιμάζει κάθε χρόνο ένα πλήρως ανανεωμένο όσο και ελκυστικό ρεπερτόριο υπερασπίζοντας την καλή Ελληνική Χορωδιακή Μουσική, θέλοντας να ανανεώνει τις μουσικές προτιμήσεις και το ενδιαφέρον χορωδών και κοινού, αποκτώντας εμπειρίες αλλά προπάντων συναισθήματα.

·         Λαϊκες Βραδιές

Κάθε χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο διοργανώνονται λαικές βραδιές στη Νέα Αγχίαλο και στα τοπικά διαμερίσματα Μικροθηβών κι Αϊδινίου με της παρουσία του τοπικού χορευτικού μας συγκροτήματος και συνοδεία ντόπιων μουσικών καλλιτεχνών.

Παραδοσιακές Δραστηριότητες

Κατα την πάροδο των χρόνων η Νέα Αγχίαλος προσπάθησε να μην αλλοτριώσει τον χαρακτήρα της και την ζωντάνια που την διέπει. Οι ντόπιοι κάτοικοι διατειρούν τις παραδοσιακές τεχνικές και μυστικά της παραγωγής κρασιού και τσίπουρου που έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά από τον ξεριζωμό των παλιών πατρίδων της Ανατολικής Ρωμυλίας.

·         Εορτασμός Ολοκαυτώματος Νέας Αγχιάλου

Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου από τους Βούλγαρους, πραγματοποιούνται στις 30 Ιουλίου του 1906, που σηματοδότησε τη δημιουργία της σημερινής Νέας Αγχιάλου στη Μαγνησία. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τελείται επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου των Πεσόντων, στην κεντρική πλατεία της Νέας Αγχιάλου και οι εκδηλώσεις πλαισιόνονται με το τοπικό χορευτικό συγκρότημα κι άλλα συγκροτήματα καταγωμένουν εξ Ανατολικής Ρωμυλίας με σκοπούς και χορούς της περιοχής

·         Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων

Εδώ και πολλά χρόνια, πραγματοποιείται στην Νέα Αγχίαλο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με την συμμετοχη του τοπικού χορευτικού συγκροτήματος και την συμμετοχή πολλών Ελληνικών Χορευτικών Συγκροτημάτων

Λαογραφικά Έθιμα

Η Αγχίαλος έχει αρκετά ήθη και ενδιαφέροντα κατά τη διάρκεια χρόνων. Μερικά απο τα αξιοπερίεργα έθιμα είναι το «αξίωμα» του κουμπάρου , το βρέξιμο του γαμπρού ,το ποδαρικό και η σούρβα τη Πρωτοχρονιά , τα τριήμερα κ.α,

·         Το «αξίωμα» του κουμπάρου

Όταν γίνονται τα στέφανα «αξίωναν» το κουμπάρο. Φίλοι και γνωστοί τη στιγμή που τελείωνε ο χορός του Ησαΐα και ακουγόταν η φωνή «άξιος» ,σήκωναν το κουμπάρο στα χέρια και τον ανάγκαζαν να τάξει κάτι όπως συνήθιζαν να λένε, να τους υποσχεθεί ότι θα κάνει κάτι για τους φίλους,   συνήθως ένα καλό γλέντι.

·         Το βρέξιμο του γαμπρού

Στις 7 Ιανουαρίου του Αι-Γιάννη αν κάποιος βρισκόταν στην Αγχίαλο που απ τη προηγούμενη μέρα , δηλαδή των Φώτων που αγιάζονται τα νερά , θα συναντούσε μια παρέα με 5-6 άνδρες και με τη συνοδεία λαϊκών οργάνων να κατευθύνονται προς τη παραλία . Στη μέση της παρέας ήταν ο νιόγαμπρος , αυτός δηλαδή που παντρεύτηκε μέσα στο προηγούμενο χρόνο . Αφού τον έριχναν μέσα στη θάλασσα με τα ρούχα που φορούσε , γύριζαν στο σπίτι , άλλαζε ρούχα και γλεντούσαν. Το έθιμο έχει παραλαχθεί και το βρέξιμο είναι πλέον το μπουγέλωμα το οποίο αναβιώνεται κάθε χρόνο.

·         Το ποδαρικό και η σούρβα

Στην Αγχίαλο , εκτός από τα κάλαντα ,τα παιδιά έκαναν ποδαρικό και έλεγαν τη σούρβα .Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς από τα χαράματα ξεκινούσαν τα αγόρια με ένα κλαδί ελιάς στο χέρι για το ποδαρικό . Χτυπούσαν με το κλαδί της ελιάς συνήθως ένα-ένα τα άτομα της παρέας , συνήθως πήγαιναν σε γνωστά σπίτια έτσι για το καλό όπως συνήθιζαν να λένε .Το παιδί που θα έκανε ποδαρικό ήταν αγόρι να είναι υγιής και να είναι γουρλής. Το φιλοδώρημα από το έθιμο ήταν υψηλό .Το έθιμο αυτό το έφεραν οι Αγχιαλίτες από τη παλιά τους πατρίδα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

·         Τα τριήμερα

Ένα παλιό έθιμο είναι τα τριήμερα στη Νέα Αγχίαλο. Είναι καθαρά γυναικεία εκδήλωση και γίνεται τη Τετάρτη μετά τη Καθαρή Δευτέρα με τη συνοδεία λαϊκών οργάνων.


volosInfoΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥΠανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΔημοτικό ΡαδιόφωνοΠολεοδομίαΠοδηλασίαΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΜετανάστεςΚΕΠΚαθαριότηταΝοσοκομείοflagΕθελοντισμόςΔιαύγειαempeΔΟΥΚΔΗΚΙCitiesNetΑΜΕΑ

 Edit Translation