ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΥΡΟΥ 

Τίτλος/Θέμα Καλλιτέχνης  Πού; Πού ακριβώς;               Το ήξερες αυτό;

Χωρίς τίτλο ή Οικογένεια

 

Φιλόλαος (Τλούπας) Βόλος. Πάρκο Αναύρου 39°21'02.1"N 22°57'35.5"E Πρόκειται για μνημειακή σύνθεση με τέσσερεις ανισομεγέθεις δενδρόσχημες και θαμνόσχημες φόρμες να στέκονται παρατακτικά πάνω σε πλάτωμα, του οποίου η κάτοψη είναι ακανόνιστου σχήματος. Ταινίες από ανοξείδωτο ατσάλι ορίζουν τις φόρμες αυτές και συνεχίζουν στο δάπεδο του πλατώματος έως τις δύο άκρες του. Φόντο της σύνθεσης η θάλασσα, καθώς βρίσκεται στην άκρη του παραλιακού μετώπου. Το έργο αυτό τοποθετήθηκε από τον Δήμο Βόλου στο Πάρκο του Αναύρου με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου πάρκου το 1986. Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στην προσπάθεια ανασχεδιασμού της παραθαλάσσιας ζώνης από τον Άγιο Κωνσταντίνο ως τον Άναυρο που υλοποιήθηκε από την αρχιτέκτονα Ήβη Αγγελοπούλου από το 1985 με στόχο να λειτουργήσει η περιοχή αυτή ως “παρκοπερίπατος” διακοσμημένος με γλυπτά ευρωπαίων καλλιτεχνών.   

Χωρίς τίτλο ή Μορφές

Νικολαΐδης Γεώργιος Βόλος Πάρκο Αναύρου  39°21'03.8"N 22°57'34.4"E

Πρόκειται για μια αφηρημένη σύνθεση, που σε οριζόντια θέση θα θύμιζε πλεούμενο, ίσως και την Αργώ. Αντίθετα σήμερα είναι μια κάθετη μακρόστενη φόρμα με μια μεγάλη εσοχή, η οποία δημιουργεί μια μεγάλη καμπύλη από την εξωτερική πλευρά, και με μια οξυκόρυφη φόρμα, που “γεμίζει” ελάχιστα το κενό της κοιλότητας. Ενώ είχε σχεδιαστεί να επιπλέει οριζόντια πάνω στο νερό του συντριβανιού του πάρκου, επειδή το σύστημα ανακύκλωσης του νερού στο συγκεκριμένο συντριβάνι δεν λειτουργούσε σωστά, το έργο αποσύρθηκε με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί αργότερα όρθιο στον πλάτωμα που δημιουργούνταν στον κέντρο του συντριβανιού. Σήμερα το συντριβάνι έχει καταργηθεί και παραμένει το πλάτωμα, πάνω στο οποίο συνεχίζει να στέκεται το χυτό.  
Φωτογραφία έργου από το σάιτ: http://srv-vivl-volou.mag.sch.gr:211/index.php/image-433

Το σανδάλι του Ιάσονα

Κοντοπαναγιώτης Γιάννης Βόλος Πάρκο Αναύρου 39°21'03.3"N 22°57'40.0"E Ολόγλυφο γλυπτό που απεικονίζει το σανδάλι του μυθικού ήρωα Ιάσονα, τον αρχηγό της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Ο Ιάσων υπήρξε γιος του βασιλιά της Ιωλκού Αίσωνα. Γνωστός και ως “μονοσάνδαλος”, καθώς, σύμφωνα με τον μύθο, όταν αποφάσισε να διεκδικήσει τον θρόνο της Ιωλκού από τον σφετεριστή του, τον θείο του Πελία, περνώντας τον ποταμό Άναυρο, έχασε το ένα του σανδάλι. Σύμφωνα με χρησμό, ο θρόνος του Πελία θα κινδύνευε από έναν μονοσάνδαλο. Στην θέα του λοιπόν, ο Πελίας κατατρομοκρατήθηκε κι έστειλε τον Ιάσονα να φέρει το Χρυσόμαλλο Δέρας με την ελπίδα ότι δεν θα ξαναγυρνούσε ποτέ. Αποτέλεσμα αυτού υπήρξε η Αργοναυτική Εκστρατεία, της οποίας ηγήθηκε ο Ιάσων.