Το Τρενάκι

Το Μάιο του 1893, οι σιδηρόδρομοι Θεσσαλίας υπόγραψαν σύμβαση με το Δημόσιο προκειμένου να λειτουργήσει μια νέα σιδηροδρομική γραμμή από το Βόλο ως τα Άνω Λεχώνια. Μελετητής και κατασκευαστής του έργου ήταν ο Ιταλός μηχανικός Ερνέστο ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου γλύπτη και ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Η λειτουργία του συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη των οικισμών που εξυπηρετούσε και συνεχίστηκε μέχρι το 1971.

Οι εργασίες κατασκευής άρχισαν το 1894 και η λειτουργία του στις 12 Οκτωβρίου 1895. Μετά από μερικά χρόνια η γραμμή αποδείχτηκε αρκετά επικερδής ώσπου το 1900 υπογράφθηκε άλλη σύμβαση για προέκταση της γραμμής ως τις Μηλιές Πηλίου. Δημιουργήθηκε έτσι μια γραμμή συνολικού μήκους 28 χλμ. Το 1903 οι εργασίες κατασκευής προέκτασης τελείωσαν και δόθηκε σε κυκλοφορία.

Η λιλιπούτεια αυτή γραμμή τρένου με αφετηρία το Βόλο και τέρμα τις Μηλιές, αποτελείται και από ενδιάμεσους σταθμούς και στάσεις στα σημαντικότερα χωριά της διαδρομής.

Η διαδρομή περιλαμβάνει, επίσης, μεγάλα για την εποχή τους τεχνικά έργα: γέφυρες, σήραγγες, αναλήμματα κ.λπ. ενταγμένα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον του Πηλίου. Οι σταθμοί παρουσιάζουν μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και το τροχαίο υλικό (που διατηρείται σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα) είναι μοναδικό για την Ελλάδα.

Το τμήμα της γραμμής Βόλου- Λεχωνίων έγινε εύκολα με την κατασκευή δύο γεφυρών: του Αναύρου στο Βόλο και του Βρύχωνα στα Κάτω Λεχώνια. Το τμήμα της γραμμής Άνω Λεχωνίων-Μηλεών ήταν πολύ δύσκολο αφού κατασκευάστηκαν επτά πέτρινες γέφυρες μονότοξες, τρίτοξες και μια πεντάτοξη καθώς και μια μεταλλική, δύο σήραγγες κ.α. Οι σταθμοί Αγριάς και Άνω Λεχωνίων αποτελούσαν όμορφα και λειτουργικά χτίσματα. Οι σεισμοί όμως τους καταστρέψανε και τελευταία ξαναχτίστηκαν στην ίδια μορφή. Ο σταθμός των Λεχωνίων είναι ένα πανέμορφο διώροφο κτίριο με ξύλινα χαγιάτια νεοκλασικού ρυθμού.

Από το 1985 άρχισε η προσπάθεια επαναλειτουργίας του τρένου. Χρειάστηκε επισκευή του τροχαίου υλικού και συντήρηση στις γραμμές και στις κτιριακές εγκαταστάσεις που συνεχίζεται ακόμη. Το 1985 κηρύχτηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Η σιδηροδρομική γραμμή έχει πλάτος 60 εκατοστά. Στην Αγριά και στις Μηλιές το τρένο διανυχτέρευε και συντηρούνταν οι μηχανές και το τροχαίο υλικό. Οι μηχανές ήταν ατμοκίνητες και έκαιγαν κάρβουνο.  Αρχικά αγοράστηκαν τρεις γαλλικές μηχανές. Όταν το δίκτυο επεκτάθηκε πήραν σταδιακά άλλες πέντε  βελγικές, που πήραν τα ονόματα Βόλος, Μηλέαι, Τσαγκαράδα, Ιάσων και Πήλιον. Τα βαγόνια ήταν 14 κλειστά και 9 ανοιχτά -καλοκαιρινά- καθώς και 10 φορτάμαξες.

Το τρενάκι ως συγκοινωνία ήταν πολύτιμο για το Πήλιο και κύρια για το δυτικό. Οι άνθρωποι από τα χωριά πήγαιναν στην πόλη εύκολα -αν κι όχι γρήγορα, αφού η διαδρομή Βόλος -Μηλιές ήταν 2:15 ώρες- και μετέφεραν και τα προϊόντα τους. Έσφυζε από ζωή, κάνοντας μέχρι και επτά δρομολόγια με επιστροφή την ημέρα από το Βόλο στις Μηλιές.

Ακόμη και τις Αποκριές και την Πρωτομαγιά το τρενάκι αυτός ο θρυλικός «Μουτζούρης» ντυνόταν γιορτινά … Γνώρισε δόξες και μεγαλεία, λύπες και πόλεμο (τότε καταστράφηκε μεγάλο μέρος τροχαίου υλικού), αλλά και την Αλίκη που γύρισε το έργο «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά»!

Στις 20 Ιουνίου 1971 έπαψε να είναι μέσο συγκοινωνίας και διέκοψε τη λειτουργία του σαν ασύμφορη αφού, η διάνοιξη αμαξιτών οδών σ” όλο το Πήλιο -ειδικά μεταπολεμικά-  και η λύση του αυτοκινήτου, υποβίβασαν την επιβατική και εμπορική κίνηση.

Σήμερα επαναλειτουργεί -αφού πρώτα χαρακτηρίστηκε παραδοσιακό και διατηρητέο- κύρια για λόγους τουριστικούς, πολιτιστικούς, αλλά και συναισθηματικούς. Ξεκινά τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές, το πρωί από τα Άνω Λεχώνια και καταλήγει στις Μηλιές. Επιστρέφει  το απόγευμα.

Στην εποχή της ταχύτητας το τρενάκι  κάνοντας  μια διαδρομή 15 περίπου χλμ, βγαίνει μέσα από τους πίνακες του Ντε Κίρικο, απ” τις φυλλωσιές των δέντρων, απ” το άρωμα των λουλουδιών κι απ” το απερίγραπτης ομορφιάς πηλιορείτικο τοπίο. Ας ταξιδέψουμε με τον «Μουντζούρη» αργά στο χώρο και στο χρόνο κι ας απολαύσουμε την ομορφιά του κόσμου. Αξίζει!

Δραστηριότητες

Άγιος Λαυρέντιος

Περιηγήσεις -Ελεύθερη Ιππασία- Παντελής Σπίνας

Τηλ. 6973718928 Edit Translation