Οργανισμοί/Σύλλογοι

Άγιος Βλάσιος Πηλίου Τ.Κ. 37300

Τηλ. 24280-86880

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ – ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

Ο Μορφωτικός – Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Βλασίου ιδρύθηκε το 1983 και εδώ και 25 χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της πολιτιστικής παράδοσης, με στόχο τη διατήρηση των τοπικών εθίμων και παραδόσεων αλλά και στην προβολή του τόπου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου απαρτίζεται από τους παρακάτω:

 

 

  •  Χατζόπουλος Νικόλαος – Πρόεδρος
  •  Θέος Αναστάσιος – Αντιπρόεδρος
  •  Δημοπούλου Αικατερίνη – Γραμματέας
  •  Μαστρογιάννης Γεώργιος – Ταμίας
  •  Δάμτσας Δημήτριος – Μέλος

Ο προαναφερόμενος Σύλλογος στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο παραδοσιακό κτίριο με υπέροχη θέα στον Παγασητικό σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο ο οποίος λειτουργεί και σαν στέκι νεολαίας καθημερινά. Στο χώρο του Μορφωτικού Συλλόγου υπάρχει βιβλιοθήκη με πολλά και εξαίρετα βιβλία. Επίσης φιλοξενείται μία συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές από τέσσερις περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες στολίζουν τα τέσσερα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου που αριθμούν 18 ολόκληρα χρόνια παρουσίας στο χώρο του παραδοσιακού χορού.

Σ” αυτήν την επίπονη και συστηματική προσπάθεια όλων αυτών των χρόνων διοργανώνεται μία σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων και παραθεριστών του χωριού γύρω από θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά, ιστορικά.

Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων λαμβάνουν χώρα ενημερωτικές ομιλίες, εκδηλώσεις με ιατρικό περιεχόμενο, εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής, εκθέσεις κεραμικής, εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων. Επιπλέον στο σύνολο των εκδηλώσεων που παρουσιάζονται κάθε χρόνο περιλαμβάνονται λαϊκό πανηγύρι, παραδοσιακές βραδιές, βραδιά ροκ μουσικής και βραδιά νεολαίας για τους νέους. Για τους μικρούς φίλους και όχι μόνο πραγματοποιούνται θέατρο σκιών και θεατρικές παραστάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί η φιλότιμη προσπάθεια των μελών του παραπάνω συλλόγου αφού εδώ και πολλά χρόνια έχει ιδρυθεί ομάδα αιμοδοσίας και έτσι βρίσκεται πάντα κοντά στους συγχωριανούς σε προβλήματα υγείας.

Από το Μάϊο του 2008 δημιουργήθηκε και ομάδα πυρασφάλειας με πρωτοβουλία των κατοίκων του Αγίου Βλασίου και του Μορφωτικού Συλλόγου για να προφυλάξουμε το θαυμάσιο πράσινο τοπίο στο οποίο έχουμε την τύχη να ζούμε αλλά και να ευαισθητοποιηθεί το κοινωνικό σύνολο γύρω από το περιβάλλον.

Τελειώνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οργανώνεται γιορτή για το λεμονάτο ροδάκινο, το τοπικό προϊόν του χωριού, η οποία περιλαμβάνει ενημερωτικές ομιλίες, έκθεση του προϊόντος καθώς και πολλών γλυκισμάτων παραγώγων του και παραδοσιακό γλέντι.

Μέσα από τις παραπάνω εκδηλώσεις ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Βλασίου βρίσκεται με την καθημερινή παρουσία του και δράση δίπλα στον απλό άνθρωπο προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει αναλλοίωτη την πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά του τόπου μας στο πέρασμα του χρόνου. Edit Translation