Ήθη και Έθιμα

ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της η Δημοτική Αρχή Αισωνίας φρόντισε να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, ήθη και έθιμα, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων. Κορυφαία όλων, ο Βλάχικος Γάμος, που πραγματοποιείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή. Πρόκειται για την αναβίωση του Γάμου των Βλάχων, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, χορό και φαγητό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία του Δημοτικού Διαμερίσματος Σέσκλου και σε πολλά άλλα σημεία του χωριού όπως η Εκκλησία, το σπίτι του κουμπάρου, της νύφης και του γαμπρού με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων της περιοχής. Μικροί και μεγάλοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, αναβιώνουν τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερο κέφι και μεράκι το έθιμο του Βλάχικου Γάμου, ενώ εκατοντάδες επισκέπτες κατακλύζουν το χωριό για να παρακολουθήσουν την όμορφη εκδήλωση.

ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΣΕΣΚΛΟ

Διαρκούσε 5 ημέρες (από Τετάρτη έως Κυριακή).

Την Τετάρτη : ελεύθερες κοπέλες συμμετέχουν στο φόρτωμα των ξύλων που θα χρησιμεύσουν στην ετοιμασία του φαγητού.

Την Πέμπτη: Γίνεται η προετοιμασία για το ζύμωμα του ψωμιού που θα χρησιμοποιηθεί στο γάμο. Το ψωμί αυτό ονομάζεται «σιμίτα» ή «φτάσμα» και αποτελείται από αλεύρι, ρεβίθια, βασιλικό και βάγια.

Την Παρασκευή: πραγματοποιείται έκθεση προίκας. Τα προικιά της νύφης είναι έτοιμα και απλωμένα για να τα δει όποιος συγγενής ή φίλος θέλει. Στην έκθεση παρευρίσκεται όλο το χωριό το οποίο έχει προσκληθεί με κουφέτα.

Το Σάββατο: γίνονται ετοιμασίες για τη σφαγή των ζώων και την Παρασκευή του φαγητού. Το βράδυ γίνεται γλέντι στο σπίτι της νύφης, ξεχωριστά από τον γαμπρό και το σόι του.

Την Κυριακή: μετά το γάμο ακολουθεί γλέντι στο σπίτι του γαμπρού μόνο με το σόι του και με την παρουσία νεόνυμφων.

Η Διαδικασία του Γάμου
Την Κυριακή το πρωί τα μπρατίμια (φίλοι του γαμπρού) συνοδεύουν το γαμπρό στο σπίτι του κουμπάρου (μαζί με τα όργανα). Ο γαμπρός προσφέρει στο κουμπάρο μια κανάτα με κρασί και ο κουμπάρος στο γαμπρό ένα σφαχτό, και επιστρέφουν όλοι μαζί στο σπίτι του γαμπρού.

Στη συνέχεια τα μπρατίμια ξεκινούν με τα άλογα να πάρουν τα προικιά από το σπίτι της νύφης. Εκεί γίνεται μια διαδικασία όπου εκείνοι δίνουν κάποια χρήματα στη νύφη για να παραλάβουν τα προικιά. Τα φορτώνουν και με την συνοδεία των οργάνων επιστρέφουν στο σπίτι του γαμπρού.

Ακολουθεί μεσημεριανό φαγητό και πριν ξεκινήσουν να πάρουν τη νύφη για τα στέφανα, γίνεται το ξύρισμα του γαμπρού, τραγουδώντας Βλάχικα τραγούδια. Μετά ξεκινούν και πάλι για το σπίτι της νύφης όπου εκεί τους περιμένουν οι συμπέθεροι, ακολουθεί το κέρασμα, ανταλλάσσονται οι κουλούρες και ο πατέρας της νύφης επιστρέφει στον συμπέθερο το «κάπαρο» που ήταν σύμβολο τιμής κατά τους αρραβώνες.

Εφόσον τα μπρατίμια φορέσουν τα παπούτσια στη νύφη, ξεκινούν όλοι μαζί για την εκκλησία όπου στο προαύλιο της γίνεται η παράδοση της νύφης στο γαμπρό. Μετά την τελετή του γάμου οι συμπέθεροι και οι νεόνυμφοι πηγαίνουν στο σπίτι του γαμπρού όπου περιμένει η πεθερά τη νύφη και της προσφέρει βούτυρο για να σχηματίσει 3 φορές σταυρό στην κεντρική πόρτα και τρώει η νύφη με την πεθερά της γλυκό για να είναι γλυκιά και η σχέση τους.

Ακολουθεί γλέντι στο σπίτι και μετά από λίγο επιστρέφουν και πάλι στην πλατεία του χωριού για να γίνει το κρέμασμα του γαμπρού (για να αναγκάσουν την νύφη να τους κάνει ένα τραπέζι). Μετά από αυτή τη διαδικασία ακολουθεί γλέντι ως το πρωί με όλους τους προσκεκλημένους και τα συμπεθέρια.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΙΣΩΝΙΑΣ

Θεσμό του καλοκαιριού για το Δήμο Αισωνίας αποτελεί η ετήσια εμποροπανήγυρη που πραγματοποιείται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου (5-12/8) στην περιοχή του ΚΤΕΟ, και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου καθ” όλη τη διάρκειά του.

ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΠΟΝΙΟΥ

Στο Διμήνι, το οποίο φημίζεται για την παραγωγή πεπονιού, διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι η γιορτή πεπονιού. Μία βραδιά γεμάτη παραδοσιακή μουσική και χορό όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και φυσικά να δοκιμάσουν τα νόστιμα πεπόνια Διμηνίου.

Άλλες πάγιες εκδηλώσεις

Διμήνι : εορτές, πανηγύρια

2/2, πανηγυρίζει η ενορία του οικισμού Διμηνίου, ο Ιερός Ναός Υπαπαντής του Χριστού.

Δεύτερη μέρα του Πάσχα, τελείται λειτουργία στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου, στον οικισμό Παλιουρίου, ενώ ακολουθεί και ο καθιερωμένος αγώνας ανώμαλου δρόμου με έπαθλο «το μαντήλι» το περιεχόμενο του οποίου είναι κατά βούληση οικονομική συνδρομή των θεατών του αγώνα.

Τρίτη μέρα του Πάσχα, πανηγυρίζει το παρεκκλήσι του Αγίου Ραφαήλ στον οικισμό Λάμιας.

Δύο Κυριακές μετά την Κυριακή του Πάσχα, πανηγυρίζει το ιερό προσκύνημα των Μυροφόρων.

21/5, πανηγυρίζει το εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου.

15/8, πανηγυρίζει το περεκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

23/8, πανηγυρίζει η ενορία του οικισμού Λάμιας, ο Ιερός Ναός Απόδοσης Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

6/12, πανηγυρίζει η ενορία του οικισμού Παλιουρίου, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου.

Καθαρή Δευτέρα : Στο χώρο του ιερού προσκυνήματος των Μυροφόρων πραγματοποιείται διαγωνισμός χαρταετού και άλλα παιχνίδια. Επίσης, διανέμεται η παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνες και ντόπιο κρασί. Ο κόσμος μπορεί να διασκεδάσει με ζωντανή ορχήστρα.

Σέσκλο : Εορτές και πανηγύρια

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Σέσκλου γιορτάζει δύο φορές κάθε χρόνο. Στις 8 Νοεμβρίου τιμά τον εορτασμό των πολιούχων της Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Μιχαήλ & Γαβριήλ) στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών που βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία Σέσκλου. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας την οποία τιμά πλήθος κόσμου που συρρέει στο Ναό απ” όλες τις περιοχές της Μαγνησίας και όχι μόνο. Την παραμονή τελείται Εσπερινός και ανήμερα πανηγυρική Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού επίσημων καλεσμένων.

Η δεύτερη μεγάλη τοπική εορτή του Σέσκλου είναι στις 8 Μαΐου κάθε χρόνο που η εκκλησία μας τιμά τον Ιωάννη τον Θεολόγο. Η θρησκευτική γιορτή συνδυάζεται με λαϊκό πανηγύρι του Σέσκλου στις 7, 8 και 9 Μαΐου με παραδοσιακή μουσική όπου λαμβάνουν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η παρουσίαση Παραδοσιακών Χορών από όλα τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σέσκλου και άλλων Συλλόγων. Επίσης γίνεται γενικό γλέντι στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι επισκέπτες. Η όλη εκδήλωση γίνεται στο πλακόστρωτο μέρος της Κεντρικής Πλατείας του χωριού με τη συμμετοχή πλήθους επισκεπτών που γλεντάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κατά καιρούς, στην Θεία Λειτουργία της τοπικής αυτής εορτή (αλλά και στη γιορτή της 8ης Νοεμβρίου) έχει παραστεί ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος με την ιδιότητα τότε του Μητροπολίτη Δημητριάδος (το Σέσκλο ανήκει στη Μητρόπολη Δημητριάδος), καθώς και ο τωρινός Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Επίσης τον εορτασμό τιμούν συχνά με την παρουσία τους βουλευτές της περιοχής, πολιτικά πρόσωπα της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή άλλων χώρων, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και φυσικά οι τοπικοί άρχοντες και οι εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων.

Το πανηγύρι αυτό είναι μια προέκταση του γλεντιού που έκαναν, από πολύ παλιά, οι κτηνοτρόφοι του Σέσκλου λίγο πριν οδηγήσουν τα κοπάδια τους από τις πεδινές στις ορεινές περιοχές όπου παρέμεναν σε όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου και επέστρεφαν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Θα πρέπει επίσης να γίνει αναφορά σε δύο ακόμη τοπικές εορτές, μικρότερες ως προς την έκταση των εκδηλώσεων αλλά εξίσου σημαντικές για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Πρόκειται για τη γιορτή του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) καθώς και την Αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (29 Αυγούστου). Στις γιορτές αυτές τελείται, ανήμερα Θεία Λειτουργία και εσπερινός την παραμονή στα αντίστοιχα ξωκλήσια του Σέσκλου, χτισμένα σε δύο πανέμορφες τοποθεσίες. Η προσέλευση των κατοίκων κι εδώ είναι μεγάλη.

Τέλος, στις 23/8 πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Απόδοσης της Θεοτόκου στον οικισμό Χρυσής Ακτής Παναγιάς.

Στέργιος Απ. Ντέρτσας Edit Translation