ΝewsLetter

Εκδόθηκε, από το Δήμο Αισωνίας, το βιβλίο του συμπολίτη μας Κώστα Σακαβάλα  με τίτλο:

«Φως στους θόλους»

 

Το βιβλίο αναφέρεται  στις  θολωτές πέτρινες κατασκευές   αγροτικής χρήσης  και όχι μόνο, που υπάρχουν στη Μαγνησία και  ιδιαίτερα στην περιοχή του τέως Δήμου Μακρινίτσας, δηλαδή στις σημερινές περιοχές   Βελανιδιάς, Παλιουρίου, Διμηνίου, Κακάβου, Μελισσατίκων, Κογιάτικων, Λουζίνκου, Φυτόκου, Λουμπάρδας  και  Μακρινίτσας.

Εισαγωγικά γίνεται αναφορά στον όρο «θόλος» στις   γραφές, στην Αρχιτεκτονική και την Αρχαιολογία.  Αναφέρονται επίσης,  οι απαραίτητες Μαθηματικές έννοιες και οι αρχές της Μηχανικής που έχουν εφαρμοστεί για την κατασκευή των θόλων,   του ιδιόμορφου και πανάρχαιου αυτού  τρόπου κατασκευής πρωτόγονων κυκλικών οικοδομών.

Αφού γίνετε παρουσίαση ανάλογων κτισμάτων στις άλλες ευρωπαϊκές και παραμεσόγειες  χώρες και   των θολωτών κτισμάτων στον ελληνικό χώρο,  ακολουθεί η καταγραφή των θόλων και των υπόλοιπων θολωτών κτηρίων της Μαγνησίας, καθώς και άλλων πέτρινων κατασκευών στην περιοχή των θόλων.

Για να   ερμηνευτεί, από το συγγραφέα,  το «οικιστικό   φαινόμενο» των θόλων   γίνεται μελέτη των τελευταίων ιστορικών περιόδων από διάφορες πλευρές. Εξετάζονται, δηλαδή, οι   πολιτικές-διοικητικές,  οι κοινωνικές- δημογραφικές, οι κλιματικές και οικονομικές συνθήκες   που επικράτησαν τους τελευταίους αιώνες στην περιοχή των θόλων.

Ακολουθούν συμπεράσματα που συνδέουν τους θόλους με  την αύξηση της γεωργικής ενασχόλησης, τις αλλαγές στη γεωργική παραγωγή, το περιβάλλον και το μέλλον της περιοχής. Οι θόλοι καταγράφονται και παρουσιάζονται σαν στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης του αγροτικού κόσμου  που έζησε και αναπτύχθηκε στη Μαγνησία τους προηγούμενους αιώνες.

Το βιβλίο ρίχνει φως στους σκοτεινούς  αγροτικούς θόλους της Μαγνησίας, όπως ο τίτλος και η φωτογραφία του εξώφυλλου δηλώνουν. Αποτελεί μια πολύπλευρη μελέτη και καταγραφή των πέτρινων θολωτών κτηρίων,  που υπάρχουν  στη  Μαγνησία.

 

Για το βιβλίο, στην   παρουσίασή του, που έγινε στις 16-5-2009, στο Δημαρχείο Αισωνίας,  μεταξύ άλλων οι ομιλητές είπαν:

Γ. Τουφεξής (Φιλόλογος)

……..

Το πιο ανεκτίμητο όμως πλεονέκτημα του βιβλίου «Φως στους θόλους» του Κώστα Σακαβάλα , κυρίες και κύριοι, είναι οι πάμπολλες έγχρωμες φωτογραφίες του ίδιου από την επιτόπια έρευνά του, όπως και τα σκίτσα, τα σχεδιαγράμματα, οι χάρτες  που περιέχει. Όλα αυτά αποδεικνύουν «του λόγου το ασφαλές» και συνδέουν τις παρατηρήσεις, τις σκέψεις και τα συμπεράσματά του με τη ζωντανή ακόμη πραγματικότητα………

Μ. Τσούπη (Φιλόλογος -Δρ Λαογραφίας)

…..

Το βιβλίο αυτό δεν είναι προϊόν μόνο γραφείου, αλλά προσωπικού αγώνα, κόπου, αναζήτησης, σχεδιασμού. Τολμώ να πω ότι πρόκειται για κατάθεση ψυχής συντελεσμένη μέσω τεκμηριωμένων αναφορών και πολυδιάστατης προσέγγισης του αντικειμένου μελέτης. Αυτό θεωρώ ότι είναι το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα του βιβλίου: η δυνατότητα του συγγραφέα να ρίξει φως στους θόλους μέσα από μια πολυπρισματική οπτική και διατύπωση.

……….

Ελ. Αλεξάκης (Δ/ντής Ερευνών ΚΕΕΛ)

……..

Το βιβλίο με εντυπωσίασε και για άλλους λόγους. Είναι μια πλήρης επιστημονική μελέτη με χαρτογράφηση των κτισμάτων της περιοχής Μαγνησίας, με πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό αλλά και πλαισίωση λαογραφική-εθνογραφική, δηλαδή παραδόσεις και ιστορίες για τα κτίσματα, πληροφορίες για τις χρήσεις τους και τόσα άλλα πρωτότυπα και καινούργια στοιχεία. Επιπλέον ο Κώστας Σακαβάλας τα εντάσσει μέσα στο φυσικό περιβάλλοντα χώρο και στο τοπικό κλίμα, λαμβάνοντας υπόψη και τις αρχές της Πολιτισμικής Οικολογίας.

Ο Σακαβάλας όμως δεν έμεινε εκεί. Προσέγγισε το θέμα του συνολικά, ολοκληρωμένα, επικεντρώνοντας στην έννοια θόλος, τόξο, ξερολιθιά διαχρονικά. Έτσι πολύ σωστά ενέταξε το υλικό του στην αρχαία παράδοση που συνεχίζεται στον ελληνικό αλλά και τον άλλο παραμεσογειακό χώρο του θολωτού κτίσματος, αρχίζοντας  από την προϊστορική περίοδο, π.χ. παλαιότερους κυκλικούς τάφους της Κρήτης, μινωικούς και μυκηναϊκούς τάφους, θολωτά κτίσματα της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου, τρούλους, ναών, ενώ δεν περιορίστηκε γεωγραφικά αλλά επέκτεινε τη μελέτη συγκριτικά στη σύγχρονη Κρήτη (μητάτα, κούμους) κλπ. σε άλλες βαλκανικές ή ευρωπαϊκές  χώρες, Σλοβενία, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Κορσική, Ισπανία κ.α. Η συγκριτική προσέγγιση είναι άκρως απαραίτητη.

………..

 

Σχετικές φωτογραφίες:

 

 

 

 


volosInfoΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥΠανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΔημοτικό ΡαδιόφωνοΠολεοδομίαΠοδηλασίαΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΜετανάστεςΚΕΠΚαθαριότηταΝοσοκομείοflagΕθελοντισμόςΔιαύγειαempeΔΟΥΚΔΗΚΙCitiesNetΑΜΕΑ

 Edit Translation