Ταυτότητα της Δημοτικής Ενότητας

Ο Δημοτική ενότητα της Αρτέμιδος βρίσκεται στην περιοχή του δυτικού Πηλίου και σε απόσταση 10 χλμ από το Βόλο.

Παραδοσιακά ο κυρίαρχος οικονομικός τομέας της περιοχής ήταν ο πρωτογενής. Σήμερα ο χαρακτήρας του Δήμου έχει αλλάξει σημαντικά. Λόγω της αστικοποίησης που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια. Παρότι ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο εισόδημα και την απασχόληση των κατοίκων, μεγάλο μέρος πληθυσμού έχει ως τόπο κατοικίας το Δήμο Αρτέμιδος και τόπο εργασίας το Π.Σ. Βόλου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, ενώ ο τουρισμός συμμετέχει όλο και περισσότερο στην τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.

Η πνοή και η γεύση της θάλασσας, το άρωμα του βουνού, η γνωριμία με την παράδοση και την ιστορία του τόπου, οι σκιερές πλατείες, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι πέτρινες βρύσες, οι εκκλησίες και τα πυργόσπιτα, πολύτιμα κοσμήματα που προβάλλουν σε κάθε στροφή του δρόμου, είναι τα δώρα του τόπου μας στον κάθε επισκέπτη, χειμώνα-καλοκαίρι.

Η Δημοτική Ενότητα Αρτέμιδος περιλαμβάνει τα Κάτω και Άνω Λεχώνια, τον Άγιο Λαυρέντιο και τον Άγιο Βλάσιο.

Τα Κάτω Λεχώνια, ένας μικρός επίγειος παράδεισος γεμάτος πολύχρωμα λουλούδια και μυρωδάτα φρούτα τα οποία ο επισκέπτης βρίσκει και μπορεί να προμηθευτεί σε κάθε γωνιά του δρόμου.

Τα Άνω Λεχώνια, έδρα του Δήμου Αρτέμιδος, βρίσκονται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το Βόλο. Το χωριό είναι «πνιγμένο» στα λουλούδια και στα καλλωπιστικά φυτά και φημίζεται για τα φυτώριά του. Από εδώ, τα Άνω Λεχώνια, ξεκινά τα δρομολόγιά του το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου. Περνά από τους σταθμούς της Άνω Γατζέας, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Αθανασίου Πινακατών, του οικισμού Αργυρέικα Βυζίτσας και τερματίζει στις Μηλιές. Το τρενάκι του Πηλίου που για 76 χρόνια, από το 1895 μέχρι το 1971, σκαρφάλωνε στο Πήλιο μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αλματώδη ανάπτυξη της περιοχής. Στα Άνω Λεχώνια, πυργόσπιτα και νεοκλασικά όπως του Χατζηκυριαζή και του Κασιόπουλου, αρχοντικά όπως του Σαράφη χτισμένο το 1896 με σχέδιο του Εβαρίστο Ντε Κήρυκο, αναδύονται μέσα από το πράσινο, σπάνια λουλούδια αρχιτεκτονικής. Κολύμπι, φρέσκα ψάρια, γεύσεις παραδοσιακές σε γραφικά ταβερνάκια στην Ακτή Χατζηβαγγέλη και στα Πλατανίδια.

Τα Πλατανίδια προτιμούν πολλοί επισκέπτες σαν ορμητήριο για όλο το Πήλιο μια και διαθέτουν μεγάλη ποικιλία ενοικιαζόμενων δωματίων. Η απόσταση τους από το Βόλο είναι 14 χλμ. Η μικρή απόσταση από την πόλη, οι όμορφες παραλίες και οι πολλές επιλογές για καλό φαγητό και ησυχία είναι μερικοί από τους λόγους που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των επισκεπτών

Ο Άγιος Λαυρέντιος, το όνομά του το πήρε από το ομώνυμο βυζαντινό μοναστήρι που είναι κτισμένο κοντά στο χωριό. Μαγεύουν τα θαυμάσια αρχοντικά του και υπάρχει η δυνατότητα για ονειρεμένους περιπάτους. Είναι από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου και διατηρεί μέχρι σήμερα το παραδοσιακό του χρώμα.
Από τα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής θεωρείται η σπηλιά που κατοικούσε ο Κένταυρος Χείρων κατά την μυθολογία.

Από τα Άνω Λεχώνια προς Άγιο Βλάσιο η διαδρομή είναι καταπληκτική και φθάνοντας στην πλατεία μπορεί κανείς να επισκεφθεί την εκκλησία, χτισμένη το 1836 και να φάει στα ταβερνάκια κάτω από τον ίσκιο των πλατανιών.

Το Σουτραλί, παραλία προσιτή και στον επισκέπτη του Βόλου αποτελεί προτίμηση πολλών οικογενειών για κολύμπι και παιχνίδι.

Το Μαλάκι, τέλος, η όμορφη παραλία με τα πεντακάθαρα νερά, τα ωραία καταλύματα και τις νοστιμιές στα γραφικά ταβερνάκια της, συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες που αναζητούν την ησυχία έχοντας εξασφαλίσει την ποιότητα. Σ” αυτήν την περιοχή βρίσκεται και το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα μουσείο Κεραμικής και Αγγειοπλαστικής της Οικ. Β. Ανετοπούλου.

 

Ο Δήμος Αρτέμιδος αποτελεί καταφύγιο, ορμητήριο. Ένας τόπος φιλόξενος και γλυκός για ξεκούραση και διασκέδαση.


volosInfoΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥΠανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΔημοτικό ΡαδιόφωνοΠολεοδομίαΠοδηλασίαΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΜετανάστεςΚΕΠΚαθαριότηταΝοσοκομείοflagΕθελοντισμόςΔιαύγειαempeΔΟΥΚΔΗΚΙCitiesNetΑΜΕΑ

 Edit Translation