Τοπικά Προϊόντα

Το Πήλιο είναι μια περιοχή που έχει διατηρήσει τις παραδόσεις και τα  ήθη της και ταυτόχρονα τις γεύσεις και μυρωδιές των παλιών σπιτικών της. Ξεκινώντας από την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική στα παλιά αρχοντικά, τις εκκλησιές, τα ήθη και τα έθιμα που αναβιώνουν σε πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο και καταλήγοντας σε ένα γραφικό ταβερνάκι με πηλιορείτικες γεύσεις ή ένα παραδοσιακό φούρνο με παραδοσιακά προϊόντα, ψωμί, πίτες και γλυκά, ο επισκέπτης του Πηλίου έχει την ευκαιρία να το διαπιστώσει με όλες τις αισθήσεις του.

Η διατήρηση των παραδόσεων έχει ιδιαίτερη σημασία για το Πήλιο γιατί είναι ένας σημαντικός παράγοντας του τουρισμού και της οικονομικής ευχέρειας.

Όπως σε όλα τα χωριά του Πηλίου, έτσι και σε αυτά που περιλαμβάνονται στο Δήμο Αρτέμιδος, υπάρχουν τοπικά καταστήματα και περίπτερα γυναικείων Συλλόγων που πωλούν αγνά παραδοσιακά προϊόντα με παλιές συνταγές. Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, λικέρ φρούτων, μαρμελάδες από φρέσκα φρούτα, καρποί, τσιτσίραβλα διατηρημένα στην άλμη, φυσικά βότανα και τσάι, σακουλάκια με μυρωδικά και μπαχαρικά, κάστανα, σπιτικές χυλοπίτες και τραχανά. Το φημισμένο μέλι του Αγ. Βλασίου και τα λεμονάτα ροδάκινα, ο βασιλικός πολτός, το αρωματικό λάδι, οι ελιές και τα προϊόντα τους, το ξύδι, το κρασί, φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, κεράσια, τα κυδώνια, το τουρσί, το τσίπουρο, το τυρί και το γάλα, είναι μερικές μόνο από τις αμέτρητες παραδοσιακές γεύσεις.

Στα χωριά του Δήμου Αρτέμιδος ο επισκέπτης θα βρεί εκπληκτικές παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια με γνήσιες πηλιορείτικες γεύσεις. Σπετζοφάι, τυρόψωμο, κολοκυθοκορφάδες, στραπατσάδα, φασολάδα, μανιτάρια βουνού, θαλλασσινά κ.α. αποτελούν κάποιες από τις τοπικές σπεσιαλιτέ.

Στο πλήθος των τοπικών προϊόντων θα αποτελούσε παράλειψη να μην αναφερθούν τα υφαντά, τα κεραμικά και η ανθοκομία., το 60% της οποίας αναπτύσσεται στο νομό Μαγνησίας. Πρόκειται για παραδοσιακά είδη ανθέων, όπως π.χ. υπαίθρια οξύφυλλα φυτά  (γαρδένια, καμέλια, ορτανσία, αζαλέα κ.α.). ο Δήμος Αρτέμιδος, μάλιστα, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και τα Σύλλογο για τη Διάδοση της Ελληνικής Παράδοσης συμμετέχει ενεργά στην αναβίωση του εθίμου «Ανθεστήρια», που έχει τις ρίζες του στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στα Κάτω Λεχώνια. Η ουσία του θεσμού της «Γιορτής των Λουλουδιών» είναι η ανάδειξη της ντόπιας παραγωγής, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου σε ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης αλλά και της παραγωγικής φυσιογνωμίας των χωριών του Δήμου.


volosInfoΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥΠανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΔημοτικό ΡαδιόφωνοΠολεοδομίαΠοδηλασίαΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΜετανάστεςΚΕΠΚαθαριότηταΝοσοκομείοflagΕθελοντισμόςΔιαύγειαempeΔΟΥΚΔΗΚΙCitiesNetΑΜΕΑ

 Edit Translation