Γεωγραφική Θέση

Μακρινίτσα αναπτύχθηκε σχεδόν γραμμικά ανάμεσα στο φαράγγι και τον άδενδρο βράχο του Σαρακηνού στα δυτικά και τη βαθιά χαράδρα του Μεγάλου Ρέματος στα ανατολικά, πάνω σε μια φυσική έξαρση του εδάφους. Είναι διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός που απλώνεται σχεδόν κατακόρυφα στη πλαγιά του Πηλίου πάνω από τον Βόλο, από τον οποίο απέχει 17 χιλ. μέσω Πορταριάς και 10 χιλ. μέσω Κουκουράβας.
Η κλιμακωτή ανάπτυξη του οικισμού κάνει ώστε τα πρώτα σπίτια της, στη συνοικία Κουκουράβα, να βρίσκονται σε υψόμετρο 300 μ. ενώ τα τελευταία σε υψόμετρο 850 μ., η δε κεντρική της πλατεία σε υψόμετρο 630 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η ωραία και ευρύχωρη αυτή λιθόστρωτη πλατεία με τα πανύψηλα, αιωνόβια πλατάνια, την ξεχωριστή παλιά Κρήνη με τις χάλκινες κεφαλές λεόντων και τη γραφική εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου, λειτουργούσε παλιότερα σαν αγορά, γνωστή σαν «το παζάρι της Μακρινίτσας».

H θέα του επισκέπτη προς τον Βόλο που απλώνεται στα πόδια σου, τον Παγασητικό και τα απέναντι βουνά είναι καταπληκτική κι έτσι δικαίως ονομάστηκε η Μακρινίτσα «το μπαλκόνι του Πηλίου».
Η Μακρινίτσα απαρτίζεται από επιμέρους συνοικίες που αναπτύχθηκαν κυρίως γύρω από τις ομώνυμες εκκλησίες : τον Αγ. Ιωάννη, της Παναγίας, του Αγ. Αθανασίου, του Αγ. Γεωργίου, της Αγ. Τριάδας, της Μεταμόρφωσης αλλά και της Μουτσιάρας, του Σαρακηνού και του Κακουνά.
Ερχόμενοι από Πορταριά, λίγο πριν φθάσουμε στη Μακρινίτσα ξεκινάει η ρεματιά «Μέγα Ρέμα» όπου χαμηλότερα, σε ύψος της Κουκουράβας, αρχίζει ο ποταμός Κραυσίδωνας κι εκεί βρίσκονται ακόμη και σήμερα υδροτριβεία (ντριστέλες) όπου πλένονται τα στρωσίδια και οι φλοκάτες, ενώ παλιότερα λειτουργούσαν και βυρσοδεψεία. Η πρώτη πλατεία στην είσοδο του οικισμού, η «Μπράνη», με τη ρεματιά πάνω απ” αυτή, έχει χαρακτηρισθεί σαν χώρος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Πάνω και πίσω από το βουνό βρίσκονται τα καλλιεργούμενα κτήματα, το κοινοτικό δάσος και τα κοινοτικά λιβάδια. Edit Translation