Άγιος Ονούφριος

Ο δρόμος που μας φέρνει στο μικρό και καταπράσινο αυτό χωριό είναι παρακλάδι της κεντρικής αρτηρίας που »ξεκόβεται» αριστερά από τις Αηδονοφωλιές, στο τέρμα της Βορεινής συνοικίας του Βόλου Άγιος Γεώργιος, που στη Τουρκοκρατία ήταν γνωστός με το όνομα Μπαξέδες. Ανηφορίζοντας την οδό Ιωλκού έχουμε αριστερά μας τον χείμαρρο Κραυσίδωνα και περνάμε το «γεφύρι Ζαφρακόπουλου», όπου υπάρχει το παλαιό ελαιοτριβείο του. Επίσης λέγεται και »γεφύρι στις Αηδονοφωλιές» αφού στο σημείο εκείνο υπήρχαν πολλά αηδόνια.

Το ρημοκλήσι του Άϊ-Νικολάκη του 'Κρεμαστού'.

Το ρημοκλήσι του Άϊ-Νικολάκη του 'Κρεμαστού'.

Μια άποψη από το πλατανοσκέπαστο 'Μέγα Ρέμα'.

Μια άποψη από το πλατανοσκέπαστο 'Μέγα Ρέμα'.Ο Άγιος Ονούφριος φέρει το όνομα της αφανισμένης εδώ και αιώνες Βυζαντινής μονής του Οσίου Ονουφρίου. Στη χάρη του Αγίου προσφεύγουν ακόμη και σήμερα οι ανύπαντρες κοπέλες του χωριού (κι όχι μόνο) για να βρουν τον ιδανικό σύντροφο της ζωής τους. Χαρακτηριστικό μνημείο εκτός από το ναό του Αγίου Ονουφρίου είναι το εκκλησάκι του Άϊ Νικόλα του «Κρεμαστού» που είναι σκαρφαλωμένο σε ένα γκρεμό κοντά στη πλατανοσκέπαστη δεξιά όχθη από το Μέγα Ρέμα, όπως λέγεται ο Κραυσίδωνας από τις
Αηδονοφωλιές και πάνω.

Ο καινούργιος οικισμός της Ανωμαλιάς βρίσκεται στα δυτικά του Αγίου Ονουφρίου, στα ριζά της νότιας και εν μέρει πευκόφυτης πλαγιάς του λόφου Σαρακηνού και χωρίζεται απ’αυτόν με το Μέγα Ρέμα.  Στην Ανωμαλιά πάειάλλο παρακλάδι του αυτοκινητόδρομου, που αφού διασχίσει τον μικρό οικισμό ανεβαίνει στον λόφο του Σαρακηνού. Το ίδιο διχάζεται παραπάνω από την Ανωμαλιά κι ένα τμήμα του ανεβαίνει μέσα από την Κουκουράβα στην Μακρινίτσα, ενώ το άλλο «τραβάει» για τις πηγές της Καλιακούδας απ” τις οποίες υδρεύεται κατά κύριο λόγο ο Βόλος.

Όμορφη εικόνα από το ρέμα του Κραυσίδωνα.

Όμορφη εικόνα από το ρέμα του Κραυσίδωνα.

Μετά το 1980 η περιοχή προσέλκυσε και πολλούς εύπορους αφού είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με πολύ καλό κλίμα.

Η ανοικοδόμηση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα σε όλη την περιοχή του Κεντροδυτικού Πηλίου και ο πληθυσμός αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Στη περιοχή της Ανωμαλιάς σε ένα ωραίο φυσικό περιβάλλον βρίσκεται το Γυμνάσιο του Δήμου Ιωλκού που βορειοδυτικά πλαισιώνεται από το όμορφο πευκοδάσος.

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας ξεκινά από την κορυφή του Πηλίου σε υψόμετρο 1350 μέτρα και καταλήγει στον Παγασητικό κόλπο στην περιοχή νοτιοδυτικά της συνοικίας των Παλαιών Βόλου. Η συνολική του έκταση είναι 24,9 τετρ. χιλιόμετρα, ενώ το πεδινό του τμήμα έχει έκταση 5,5 τετρ. χιλιόμετρα. Αποτελεί ένα φυσικό σύνορο καθώς χωρίζει τα πολεοδομικά συγκροτήματα Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο »


volosInfoΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥΠανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΔημοτικό ΡαδιόφωνοΠολεοδομίαΠοδηλασίαΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΜετανάστεςΚΕΠΚαθαριότηταΝοσοκομείοflagΕθελοντισμόςΔιαύγειαempeΔΟΥΚΔΗΚΙCitiesNetΑΜΕΑ