Μουσείο Θεόφιλου

Ο Θεόφιλος γεννήθηκε στο προάστιο Βαρειά της Μυτιλήνης, μια μέρα του 1870. Tον πατέρα του, που ήταν τσαγκάρης, τον έλεγαν Γαβριήλ Κεφάλα και την μάνα του, που ήταν κόρη ενός αγιογράφου, την έλεγαν  Πηνελόπη Μιχαήλ κι αργότερα, όταν ο πατέρας της αξιώθηκε να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους, Χατζημιχαήλ. Παθολογική ήταν η αγάπη που έδειχνε από την αρχή ο μικρός Θεόφιλος για τον παππού του. Ώρες καθόταν και παρακολουθούσε την δουλειά του. Κι ο παππούς του όταν βράδιαζε, τον έπαιρνε στα γόνατά του κι εκεί μπροστά στο τζάκι του έλεγε παλιές ιστορίες για τον Αχιλλέα, τον Έκτορα, τον Μεγαλέξανδρο, τον Ερωτόκριτο κι ένα σωρό πράγματα.


Από τα σχολικά του χρόνια, το ενδιαφέρον του συγκεντρωνόταν μόνο στις ζωγραφιές. Και μ’αυτές ασχολούνταν. Τα άλλα παιδιά στο σχολείο τον πειράζανε. Αριστερόχειρας και τραυλός, ολοένα άρχιζε να κλείνεται στον εαυτό του. Μήτε η σωματική του διάπλαση του άφηνε πολλές ελπίδες. Και μια μέρα, πάνω που αρχινούσαν οι Αποκριές, πήρε την απόφαση και ντύθηκε φουστανελάς. Τώρα φορούσε τη φορεσιά που δεν χόρταινε να καμαρώνει στις ζωγραφιές των οπλαρχηγών και των άλλων εθνικών ηρώων. Και δεν την αποχωρίστηκε σε όλη του τη ζωή.

Έτσι μεγάλωσε παραδομένος στα όνειρά του, στηριγμένος και μόνο στην αγαθότητα της ψυχής του και στο αχόρταγο μάτι του για την ομορφιά. Πιάνει το πινέλο από μια εσωτερική και μόνο παρόρμηση. Να κορέσει μια πείνα χρωματική. Είχε όμως, τη δύναμη, αυτό το αντικείμενο της έμπνευσής του, το λουλούδι, το δένδρο, τον ήρωα, να μην το απεικονίζει όπως το έβλεπε, αλλά όπως το είχε μέσα του απεικονίσει μ’όλες τις αποχρώσεις της ώρας και της εποχής, τριγυρνώντας μέρες και νύχτες, χειμώνες και καλοκαίρια στην ύπαιθρο. Στα 15 του ξενιτεύεται στη Σμύρνη. Για τη ζωή του εκεί μόνο σκόρπιες πληροφορίες υπάρχουν.

Ο Παναγιώτης, ο αδελφός του, το μόνο που ήξερε είναι ότι ο Θεόφιλος είχε καταφέρει να διοριστεί Καβάσης στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης, θέση που του έδινε την ευχέρεια να φοράει κι εκεί την αγαπημένη του στολή και να κάνει θελήματα. Στην περιοχή της Μαγνησίας το πρώτο χρονολογημένο έργο του που βρέθηκε ήταν μια αυτοπροσωπογραφία μικρών διαστάσεων (0,28×0,40) την οποία τιτλοφορούσε «Θεόφιλος ζωγράφος κι άλλοτε οπλαρχηγός και θυροφύλαξ εν Σμύρνη 1899″. Από άλλους, όμως, που ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τον Θεόφιλο και την τεχνική του στη ζωγραφική, όπως ο αείμνηστος Κίτσος Μακρής, πιστεύεται ότι η περίοδος που έμεινε στη Σμύρνη πρέπει να θεωρηθεί η περίοδος της μαθητείας του στην παραδοσιακή ζωγραφική.

Γιατί, όπως πιστεύουν, το να θεωρήσουμε τον Θεόφιλο αυτοδίδακτο είναι κάτι που το αποκλείουν τα ίδια του τα έργα και κυρίως τα πρώτα του στο Πήλιο. Στο τέλος του αιώνα, κυνηγημένος, όπως λένε, από τους Τούρκους περιπλανήθηκε περίπου 30 χρόνια στο Βόλο και στο Πήλιο για ένα πιάτο φαΐ. Γεγονός είναι ότι στα χωριά του Πηλίου με κέντρο την Ανακασιά Άνω Βόλου εγκαινιάζει την πρώτη περίοδο της ζωγραφικής του δραστηριότητας. Τριγύριζε πεζός στα κοντινά χωριά και ζωγράφιζε σε σπίτια και μαγαζιά σε διάφορα υλικά (πανιά, χαρτόνια, σανίδια κλπ) για ένα πιάτο φαΐ ένα ποτήρι κρασί ή μερικά νομίσματα. Εδώ, στην Ανακασιά, τον ανακάλυψε και ο μεγαλοκτηματίας και μυλωνάς Γιάννης Κοντός, του άρεσε η ζωγραφική του – ο πρώτος Πηλιορείτης που εκτίμησε το ταλέντο του – και του ανέθεσε να διακοσμήσει το σπίτι του.

Ο Κοντός του πρόσφερε ένα δωμάτιο ανθρωπινότερο ένα πιάτο σπιτίσιο φαγητό και μια καλύτερη αμοιβή. Στο φιλόξενο αυτό σπίτι του μυλωνά Γιάννη Κοντού ο Θεόφιλος θα βρει καταφύγιο και κάτω από την ασφάλεια της προστασίας του ιδιοκτήτη θα δημιουργήσει ένα από τα σημαντικότερα και πιο ολοκληρωμένα έργα του. Στην τοιχογραφία που έχει θέμα «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης συναθροίζει εις την λίμνην Λέρνην τους νικητάς Δράμαλη το 1822″, διαβάζουμε την υπογραφή του και το έτος κατασκευής της. Η τοιχογραφία αυτή θεωρείται πως είναι η πρώτη που κατασκευάστηκε και ακολούθησαν οι υπόλοιπες, οι οποίες σύμφωνα με μαρτυρίες των πρώην ιδιοκτητών έγιναν σταδιακά και διήρκεσαν μερικά χρόνια. Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο »


volosInfoΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥΠανεπιστήμιο ΘεσσαλίαςΔημοτικό ΡαδιόφωνοΠολεοδομίαΠοδηλασίαΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΜετανάστεςΚΕΠΚαθαριότηταΝοσοκομείοflagΕθελοντισμόςΔιαύγειαempeΔΟΥΚΔΗΚΙCitiesNetΑΜΕΑ