Τουρισμός

Μουσείο Αγροτικής και Λαογραφικής Κληρονομιάς Δ.Δ. Δράκειας

Ένα μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς πρόκειται σύντομα να αποκτήσει η Δράκεια, κάτι που θα είναι μοναδικό σε όλη τη περιοχή του Πηλίου. Το μουσείο αυτό είναι αντάξιο της ιστορίας της Δράκειας που σαν κεφαλοχώρι του Πηλίου, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, έχει να επιδείξει πλούσια πολιτιστική λαογραφική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Ο συγκεκριμένος χώρος θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς της ιστορίας αυτού του μαρτυρικού χωριού, προς τους νεότερους που πρέπει να διδάσκονται από την ιστορία του τόπου τους.

Το Μουσείο θα στεγάζεται σε δημοτικό οίκημα που βρίσκεται δίπλα στην κάτω πλατεία του χωριού. Το συγκεκριμένο οίκημα ανασκευάστηκε κατάλληλα ώστε να μετατραπεί σε μουσείο.
Το έργο προϋπολογισμού της τάξεως των 130.000 ευρώ είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα LEADER PLUS. H δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 2006, ενώ ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία Παπαλεξάνδρου – Αλεξίου. Το έργο αναπαλαίωσης και διαμόρφωσης του παλαιού οικήματος σε μουσείο ολοκληρώθηκε πλέον ενώ απομένει ο εξοπλισμός του με εκθέματα καθώς και η εγκαινίαση του για την έναρξη λειτουργίας του.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αξίζει κανείς να κάνει την διαδρομή με το τραινάκι της Αγριάς. Πρόκειται για την αναβίωση του παλιού τροχιόδρομου με ανοιχτά θερινά βαγονάκια που διασχίζει τον παραλιακό δρόμο Βόλου – Αγριάς. Ξεκινάει από τον σταθμό του Βόλου στον Άναυρο, περνάει μέσα από την Αγριά δίπλα από τις ταβέρνες και τα παραλιακά ουζερί και καταλήγει στον ιστορικό σταθμό στο κέντρο της Αγριάς. Ο σταθμός Αγριάς είναι ένας διώροφος σταθμός με ιδιόμορφο αποικιακό, ρομαντικό στυλ και με πλούσια διακοσμητικά στοιχεία.  Η διαδρομή διαρκεί 25 λεπτά και τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κατά τους θερινούς μήνες κατόπιν προαναγγελίας από τον ΟΣΕ. Συνήθως γίνονται 5 δρομολόγια την ημέρα. Πληροφορίες για τα δρομολόγια στο τηλέφωνο του ΟΣΕ 1110 και στον σιδ. Σταθμό Βόλου  24210-24056.

Η γραμμή άρχισε να επαναλειτουργεί τον Αύγουστο του 2004 κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών και εν όψει των ολυμπιακών αγώνων. Στα δρομολόγια χρησιμοποιούνται μία δηζελάμαξα και 4 ανοιχτές από το πλάι θερινές ξύλινες επιβατάμαξες του παλαιού τροχιοδρόμου (τραμ) του Βόλου.

Το τραινάκι έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού επί εποχής Μελίνας Μερκούρης ως«ιστορικό διατηρητέο μνημείο»
 Edit Translation