Μουσεία – Αξιοθέατα

Μουσείο Αγροτικής και Λαογραφικής Κληρονομιάς Δ.Δ. Δράκειας

Ένα μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς πρόκειται σύντομα να αποκτήσει η Δράκεια, κάτι που θα είναι μοναδικό σε όλη τη περιοχή του Πηλίου. Το μουσείο αυτό είναι αντάξιο της ιστορίας της Δράκειας που σαν κεφαλοχώρι του Πηλίου, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, έχει να επιδείξει πλούσια πολιτιστική λαογραφική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Ο συγκεκριμένος χώρος θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς της ιστορίας αυτού του μαρτυρικού χωριού, προς τους νεότερους που πρέπει να διδάσκονται από την ιστορία του τόπου τους.

Το Μουσείο θα στεγάζεται σε δημοτικό οίκημα που βρίσκεται δίπλα στην κάτω πλατεία του χωριού. Το συγκεκριμένο οίκημα ανασκευάστηκε κατάλληλα ώστε να μετατραπεί σε μουσείο.
Το έργο προϋπολογισμού της τάξεως των 130.000 ευρώ είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα LEADER PLUS. H δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 2006, ενώ ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία Παπαλεξάνδρου – Αλεξίου. Το έργο αναπαλαίωσης και διαμόρφωσης του παλαιού οικήματος σε μουσείο ολοκληρώθηκε πλέον ενώ απομένει ο εξοπλισμός του με εκθέματα καθώς και η εγκαινίαση του για την έναρξη λειτουργίας του.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αξίζει κανείς να κάνει την διαδρομή με το τραινάκι της Αγριάς. Πρόκειται για την αναβίωση του παλιού τροχιόδρομου με ανοιχτά θερινά βαγονάκια που διασχίζει τον παραλιακό δρόμο Βόλου – Αγριάς. Ξεκινάει από τον σταθμό του Βόλου στον Άναυρο, περνάει μέσα από την Αγριά δίπλα από τις ταβέρνες και τα παραλιακά ουζερί και καταλήγει στον ιστορικό σταθμό στο κέντρο της Αγριάς. Ο σταθμός Αγριάς είναι ένας διώροφος σταθμός με ιδιόμορφο αποικιακό, ρομαντικό στυλ και με πλούσια διακοσμητικά στοιχεία.  Η διαδρομή διαρκεί 25 λεπτά και τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κατά τους θερινούς μήνες κατόπιν προαναγγελίας από τον ΟΣΕ. Συνήθως γίνονται 5 δρομολόγια την ημέρα. Πληροφορίες για τα δρομολόγια στο τηλέφωνο του ΟΣΕ 1110 και στον σιδ. Σταθμό Βόλου  24210-24056.

Η γραμμή άρχισε να επαναλειτουργεί τον Αύγουστο του 2004 κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών και εν όψει των ολυμπιακών αγώνων. Στα δρομολόγια χρησιμοποιούνται μία δηζελάμαξα και 4 ανοιχτές από το πλάι θερινές ξύλινες επιβατάμαξες του παλαιού τροχιοδρόμου (τραμ) του Βόλου.

Το τραινάκι έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού επί εποχής Μελίνας Μερκούρης ως«ιστορικό διατηρητέο μνημείο».

Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της περιοχής

Εκκλησίες Δράκειας

1. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ή Παναγιά στα αμπέλια

2.Άγιος Άθωνας

3.Άγιος Σπυρίδων

4.Παναγίτσα

5.Ταξιαρχών

6.Άγιος Ιωάννης Θεολόγος

7.Ύψωσης του Τίμιου Σταυρού

Εκκλησίες Αγριάς

1.Άγιος Ραφαήλ

2.Άγιος Αθανάσιος

3.Δώδεκα Αποστόλοι

  1. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ή Παναγιά στα αμπέλια

Η εκκλησία αυτή κτίστηκε τον 18ο αιώνα στην περιοχή που υπήρχαν κάποτε αμπέλια ενώ σήμερα περιβάλλεται από κτήματα με μηλιές. Είναι ρυθμού Βασιλικής ενώ στο εσωτερικό της έχει πανέμορφες τοιχογραφίες βυζαντινού ρυθμού. Η κατάσταση του ναΐσκου σήμερα είναι πάρα πολύ καλή χάρη στις φροντίδες και τις προσπάθειες του κόσμου.

  1. Άγιος Άθωνας

Η εκκλησία χτίστηκε τον 17ο αιώνα και ξαναχτίστηκε τελευταία μετά τους σεισμούς και τις φωτιές που την έπληξαν. Είναι βασιλικού ρυθμού και βρίσκεται στην νοτιοανατολική άκρη του χωριού. Χάρη στην φροντίδα του χωριού είναι σε καλή κατάσταση. Στις 5 Ιουλίου γιορτάζεται και ακολουθεί πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.

  1. Άγιος Σπυρίδων

Κτισμένη από τον 17ο αιώνα στην παλιά συνοικία του χωριού, στην θέση Γαλατάς. Έχει παρεκκλήσι του Αγίου Ευσταθίου όπου και σώζονται στο εσωτερικό του λείψανα του Αγίου. Ο ρυθμός του είναι βασιλική με νάρθηκα και πετρόκτιστη οροφή. Η τελευταία ανακαίνιση έγινε πρόσφατα μετά την καταστροφή που υπέστη από τον σεισμό του 1955. Γιορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου και στις 11 Αυγούστου όπου μετά την θεία λειτουργία μοιράζεται στους πιστούς φαγητό με ρύζι και ρεβύθια.

  1. Παναγίτσα

Είναι ένα πανέμορφο εκκλησάκι που βρίσκεται 2χλμ νότια του χωριού προς την «Ανεμούτσα». Έχει ανακαινιστεί από τους πιστούς και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Έχει στοιχεία βυζαντινής τέχνης και αποτελεί στολίδι της περιοχής. Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και στις 18 Δεκεμβρίου του Αγίου Μόδεστου αφού φυλάσσονται στο εσωτερικό της τα λείψανά του.

  1. Ταξιαρχών

Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πάνω από την Αγριά προς την «Ανεμούτσα» μέσα σε μια ρεματιά 200μ αριστερά από τον χωματόδρομο. Ο ναΐσκος είναι πανέμορφος με τεχνική που συναντάμε στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα με επιγραφή της χτίστηκε το 1623 και παλιότερα φιλοξενούσε 120 μοναχούς. Σήμερα τα κελιά έχουν γκρεμιστεί ενώ η εκκλησία παρέμεινε σε πολύ καλή κατάσταση και αυτό χάρη στις εισφορές και στην προσωπική εργασία των πιστών.

  1. Άγιος Ιωάννης Θεολόγος

Κτίστηκε το 1958 στην περιοχή «Ανεμούτσας» 50μ κοντά στο εξωκλήσι του Τίμιου Σταυρού. Έχει διαστάσεις 6χ8μ με στέγη από πέτρα Πηλίου ενώ περιβάλλεται από κτήματα με ελιές. Από εκεί έχει θέα τον κόλπο του Παγασητικού. Η κατάστασή της είναι πολύ καλή. Η τιμή του γιορτάζεται στις 8 Μαϊου.

  1. Ύψωσης του Τίμιου Σταυρού

Χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τους μοναχούς μαζί με το μοναστήρι στην περιοχή – 7 χλμ από την Αγριά και την Δράκεια σε υψόμετρο 360μ.
Η θέα του είναι απεριόριστη προς τον Παγασητικό κόλπο ενώ αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ο τεράστιος τσιμεντένιος σταυρός ύψους 8 μ και πλάτους 3,5 μ που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο και επειδή φωτίζεται είναι ιδιαίτερα ορατός τη νύχτα στον επαρχιακό δρόμο Βόλου- Αγριάς. Σήμερα δίπλα στο εξωκλήσι υπάρχουν ακόμη μισογκρεμισμένα κτίσματα κελιών των μοναχών. Το εξωκλήσι όμως είναι σε καλή κατάσταση.

  1. Άγιος Ραφαήλ

Το εξωκλήσι κτίστηκε το 1995 μετά από έρανο που έγινε στην Αγριά με σκοπό την εκπλήρωση ενός τάματος. Βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί στην Δράκεια δηλαδή προς το τέλος της Αγριάς και η θέα του είναι πραγματικά εξαιρετική.
Οι διαστάσεις του είναι πολύ μικρές μιας και χτίστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σαν προσκυνητάρι. Τα υλικά κατασκευής του είναι σύγχρονα και δεν παρουσιάζει κανένα ιδιαίτερο ρυθμό. Οι εικόνες είναι δωρεά φιλόπτωχων αδελφών ενώ τοιχογραφίες, τέμπλο και σκεύη δεν υπάρχουν.
Ο ναΐσκος γιορτάζει την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ραφαήλ την Τρίτη ημέρα του Πάσχα γνωστή ως «Λαμπροτρίτη». Το πανηγύρι και η θεία λειτουργία γίνονται στο ναό των αγίων αποστόλων λόγω του μικρού χώρου του ναΐσκου.

  1. Άγιος Αθανάσιος

Το εκκλησάκι του Αγίου Αθανάσιου είναι ένα από τα παλιότερα που υπάρχουν στην Αγριά χωρίς όμως να γνωρίζουμε πότε ακριβώς κτίστηκε. Βρίσκεται περίπου 3 χλμ έξω από την Αγριά στην περιοχή «Αστέρια» και έχει πανοραμική θέα. Είναι περιτριγυρισμένο από ελαιώνες και άλλα κτήματα. Η κατάσταση του ναΐσκου είναι πολύ καλή και τα υλικά κατασκευής του είναι λιτά. Οι διαστάσεις του είναι μικρές με αποτέλεσμα να μην διαθέτει στο εσωτερικό του τέμπλο. Η γιορτή του Αγίου Αθανάσιου είναι στις 18 Ιανουαρίου αλλά το συγκεκριμένο εκκλησάκι γιορτάζει στις 2 Μαϊου την ημέρα ανακομιδής των λείψανων του Αγϊου.

  1. Δώδεκα Απόστολοι

Ο ναΐσκος κτίστηκε το 1973 και βρίσκεται στην κατοικημένη περιοχή περίπου 5 μέτρα ψηλότερα από την θάλασσα. Το εκκλησάκι βρίσκεται σε ένα χώρο που περιβάλλεται από λουλούδια και δένδρα. Διαθέτει προαύλιο με παγκάκια για ξεκούραση. Έχει διαστάσεις 15χ20 και είναι κτισμένος με απλά και σύγχρονα υλικά βασιλικού ρυθμού με τρούλο. Γιορτάζει στις 30 Ιουνίου. Το εκκλησάκι κατέχει σημαντική θέση στην καρδιά των πιστών της περιοχής και μαζί με τον Άγιο Γεώργιο καλύπτουν τις θρησκευτικές ανάγκες της περιοχής. Edit Translation