Ψαράδικη βραδιά

«Ψαράδικη βραδιά» Αγριάς , μια εκδήλωση θεσμός για την Αγριά, που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία εδώ και 45 χρόνια. Οι εκδηλώσεις της Ψαράδικης Βραδιάς που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στην Αγριά, δεν έχουν μόνο λαμπρό παρόν και μέλλον έχουν και ένδοξο παρελθόν, ώστε δικαιολογημένα η συγκεκριμένη εκδήλωση να αποκαλείται η κορωνίδα των εκδηλώσεων για την Αγριά.

Το καλοκαίρι του 1964 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγριάς που είχε ιδρυθεί ένα χρόνο πριν , πήρε τη πρωτοβουλία σε συνεργασία με τη Περιηγητική Λέσχη Βόλου να εγκαινιάσει μια εκδήλωση προς τιμήν των Ψαράδων της περιοχής , η οποία και για αυτό ονομάστηκε “Ψαράδικη Βραδιά”. H εκδήλωση δημιουργήθηκε από την ανάγκη να έχει η Αγριά , που ήταν ένα καινούριο χωριό του Πηλίου, ένα ετήσιο παραδοσιακό πανηγύρι όπως είχαν τα άλλα χωριά του Πηλίου. Το στοιχείο ότι η Αγριά ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα , λειτούργησε καταλυτικά για τη δημιουργία της συγκεκριμένης γιορτής προς τιμή των Ψαράδων , η οποία στη δομή της εκδήλωσης έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από ανάλογες εκδηλώσεις σε ψαροχώρια της Σικελίας.

Τα δραστήρια μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγριάς (Τράντος Λάκης , Παπούκας Γεώργιος , Αρχιμανδρίτη Αλέξανδρος , Τσούφης Στέφανος , Ρουμελιωτάκης Αχιλλέας , Νικόπουλος Δημήτριος , Δέτσης Αθανάσιος , Μουστάκας Γεώργιος , Ρήγας Κων/νος) διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο μέχρι το 1968 τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία γινόταν ένα σαββατόβραδο του Αυγούστου στη διάρκεια της οποίας προσφερόταν ψαρόσουπα (κακαβιά) , τηγανητά ψάρια , καλαμάρια , ενώ συνοδευόταν από χορούς λαϊκών συνόλων , ορχηστικών συγκροτημάτων , καύση πυροτεχνημάτων κ.λ.π. Η συγκεκριμένη εκδήλωση εκτός από ένα παραδοσιακό πανηγύρι για τους κατοίκους της Αγριάς λειτούργησε και ως πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών από άλλα μέρη. Μετά το 1968 και τη διάλυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγριάς τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει αρχικά η πρώην κοινότητα Αγριάς και τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Αγριάς.

Στα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης η εκδήλωση γινόταν για μια βραδιά και ελάμβανε χώρα στο σημείο που είναι σήμερα η κεντρική σκάλα της Αγριάς , ενώ παράλληλα όλα τα καταστήματα της περιοχής είχαν δικές τους ορχήστρες. Με τη διαμόρφωση του χώρου της νέας παραλίας της Αγριάς , η εκδήλωση μεταφέρθηκε σ’ αυτό το χώρο όπου διοργανώνεται μέχρι και σήμερα. Παράλληλα με το χρόνο η εκδηλώσεις έγιναν πολυήμερες και περιελάμβαναν και άλλες εκδηλώσεις πριν από την ημέρα της κεντρικής εκδήλωσης (όπως μουσικές συναυλίες , παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων , εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας κ.α.).

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης της Ψαράδικης Βραδιάς , με τη συμμετοχή σ’ αυτή γνωστών ανά το Πανελλήνιο καλλιτεχνών , όπως ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος, ο Γιώργος και η Κατερίνα Κόρου κ.α. Το αποτέλεσμα έχει διαφανεί με τη συμμετοχή τα τελευταία χρόνια πλήθους κόσμου και επισκεπτών. Οι εκδηλώσεις δείχνουν να αποκτούν τη παλιά τους αίγλη, προκαλώντας το ενδιαφέρον των κατοίκων της Αγριάς, των γύρω δήμων , αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών.

(Ιστορικά στοιχεία για τη Ψαράδικη Βραδιά έχουν αντληθεί από το βιβλίο του Αν. Τζαμτζή «Αγριά – Δράκια – παράλληλοι βίοι δύο πηλιορείτικων χωριών». )

  Edit Translation