Πολιτισμός/Θρησκεία

Εκκλησίες

Αγριά
Ιερός Ναός Αγ. Γεωργίου Ιερός Ναός 12 Αποστόλων
Δράκεια
Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου Ιερός Ναός Αγ. Αθανασίου

 

Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη:Το ίδρυμα Πορφυρογένειο ιδρύθηκε το 1978 από δημότες Αγριάς και διακεκριμένους διεθνώς επαγγελματίες τον Νικόλαο Πορφυρογένη και την σύζυγό του Ελένη Πορφυρογένη. Σκοπός του όπως οι ιδρυτές του το έθεσαν σε ομιλία τους είναι να αποτελέσει ένα υποδειγματικό Κέντρο πνευματικής αναπτύξεως, κοινωνικής αλληλεγγύης και ανυψώσεως του επιπέδου ζωής της πόλεως και τέλος ένα Κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα προβάλλουν την Αγριά σαν επίζηλο παράδειγμα μιμήσεως. Αυτό επιτεύχθηκε και επιτυγχάνεται με τους ακόλουθους τρόπους:
(α) με την ίδρυση στην Αγριά Πολιτιστικού κέντρου και μεγάλης βιβλιοθήκης (έναρξη λειτουργίας 1994) στην οποία ενσωματώθηκε η ιδιωτική βιβλιοθήκη των ιδρυτών Νικ. και Ελένης Πορφυρογένη και δωρεές τρίτων προσώπων.
(β) με την ανέγερση του Κοινοτικού καταστήματος το οποίο στεγάζει όλες τις υπηρεσίες της κοινότητας, γραφεία, αίθουσα συνεδριάσεων κλπ. (Ίδρυση 1990).
(γ) με την προβολή κινήτρων ιστορικού, γεωφυσικού, οικονομικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος προς συγκράτηση στην περιοχή της Αγριάς του πλυθυσμού της και προς έλκυση τουριστικής κινήσεως.
(δ) με την ενίσχυση – μέσω υποτροφιών – νέων που ανήκουν στις οικογένειες της κωμοπόλεως Αγριάς και της περιοχής της και οι οποίοι στερούνται οικονομικά μέσα αλλά διαθέτουν τα προσόντα να σπουδάσουν και να αναδειχθούν σαν επαγγελματίες.

Το πολιτιστικό κέντρο γνωστό ως Πορφυρογένειο που άρχισε να λειτουργεί από το 1994 διαθέτει τους ακόλουθους χώρους:
Υπόγειο - Αίθουσα εκθέσεων του πολιτιστικού κέντρου εμβαδού 170 τ.μ. με κατάλληλα συστήματα φωτισμού και ασφαλείας, με προθάλαμο 50 τ.μ., χώρους υγιεινής και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.
Ισόγειο - Θέατρο εμβαδού 170 τ.μ. σκηνής 40 τ.μ και 150 καθισμάτων. Διαθέτει αίθουσα εισόδου 80 τ.μ. που οδηγεί προς το υπόγειο και προς τον όροφο και χρησιμεύει σαν προθάλαμος του θεάτρου, περιλαμβάνει ιματιοθήκη και θέση διανομής πληροφοριακών εντύπων.
Όροφος: Βιβλιοθήκη του πολιτιστικού κέντρου 180 τ.μ., αναγνωστήριο και υπαίθριος χώρος 120 τ.μ. στον οποίο είναι δυνατή η διεξαγωγή εκδηλώσεων κατά το θέρος
Το ίδρυμα διαθέτει τους χώρους του πολιτιστικού κέντρου για σειρά εκδηλώσεων. Στην αίθουσα εκθέσεων έχουν διοργανωθεί σειρά εικαστικών εκδηλώσεων (ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής) και το θέατρο έχει φιλοξενήσει καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, ομιλίες κλπ.
Τηλέφωνα επικοινωνίας με το ίδρυμα είναι 24280 – 91320 στην Αγριά Βόλου και 210 – 8015034 στην Αθήνα. Αποστολή φαξ στα 24280- 91398 και 210 8081583.

ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΗΛΙΟΥ 
Ο Όμιλος ερευνών Πηλίου ιδρύθηκε από Πηλιορείτες τον Νοέμβριο του 1985. Είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα την Αγριά Πηλίου. Σκοπός του είναι η έρευνα και ο προβληματισμός πάνω σε πολιτισμικά θέματα, η διατήρηση και η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανύψωση του πολιτισμικού επιπέδου των κατοίκων του Πηλίου. Ο όμιλος από την ιδρυσή του μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει δραστηριότητες όπως :
- Συλλογή ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς και άλλου υλικού με σκοπό κάποτε να φιλοξενηθούν σε Λαογραφικό Μουσείο.
- Εκπαιδευτικά προγράμματα
-Τμήματα μάθησης χορού για παιδιά και ενήλικες
- Τμήμα δανειστικής παιδικής ιματιοθήκης
- Οργάνωση και συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια πολιτισμού και τουρισμού.
- Οργάνωση σεμιναρίων ελληνικών χορών, μουσικής και γλώσσας σε ξένους, προωθώντας την έννοια του «Πολιτιστικού Τουρισμού»
- Διατηρεί χορευτική ομάδα 40 ατόμων η οποία έχει εκπροσωπήσει την χώρα μας σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και φεστιβάλ (Κύπρο, Γαλλία, Αυστρία, Ιαπωνία, Μόσχα, Σερβία, Ιταλία, Τσεχία, Ελβετία)
- Ίδρυση και λειτουργία χορωδίας Ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών από ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και τη Μ.Ασία.
- Τμήμα μουσικοκινητικής αγωγής, που αφορά την διδασκαλία παιδικών μουσικών οργάνων σε συνδυασμό με χορευτική κίνηση.
- Τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών τεχνικών εργοχείρου
- Σημαντική δραστηριότητα σε κοινωνικά θέματα και ενεργή συμμετοχή όπου κριθεί απαραίτητη.
- Ο όμιλος ερευνών Πηλίου για την προσφορά του έχει δεχθεί πολλές διακρίσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τους Ροταριανούς Ομίλους Βορείου Ελλάδος και από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού τιμήθηκε στην Θεσσαλονίκη με την χρυσή κεφαλή του Μεγ. Αλεξάνδρου για την άψογη πολιτιστική – τουριστική προβολή της χώρας μας.

www.omiloserevnonpiliou.gr Edit Translation