ΜΟΥΣΕΙΑ

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου είναι το πρώτο σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα. Βρίσκεται στα Παλιά, στην οδό Φερών 15. Στεγάζεται στο κτήριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου, η οποία κτίστηκε περί το 1920. Στον αύλειο χώρο του Μουσείου σώζεται τμήμα της ανατολικής πλευράς του τείχους του κάστρου των Παλαιών.

Στο ισόγειο λειτουργούν χώροι περιοδικών εκθέσεων κι εκδηλώσεων, πωλητήριο και αναγνωστήριο. Κάτω από την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων διατηρούνται και είναι ορατά στον επισκέπτη τμήματα αγωγών διανομής και μεταφοράς υδάτων, οι οποίοι χρονολογούνται στα μεσοβυζαντινά χρόνια (6ος -7ος αιώνας μ.Χ). Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 με τα εγκαίνια της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Βόλος-Νέα Ιωνία: τόσο κοντά, τόσο μακριά», αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του προσφυγικού Συνοικισμού στη Νέα Ιωνία.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε 2 ορόφους και είναι διαρθρωμένη σε 9 ενότητες. Στον διάδρομο του κλιμακοστασίου κάθε ορόφου ενδεικτικό χρονολόγιο παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη της πόλης από την εγκατάσταση των Οθωμανών στο Κάστρο το 1423 έως το 2014. Στην έξοδο βρίσκεται ο χώρος αναστοχασμού και εκπαιδευτικών δράσεων.

Διεύθυνση: Φερών 17

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10:30 – 13:30
Τετάρτη & Παρασκευή 10:30 – 13:30 και 18:00 – 21:00
Δευτέρα: κλειστά
Κλειστό: 1 Ιανουαρίου, Μεγάλη Παρασκευή, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 25 και 26 Δεκεμβρίου
Ημιαργίες: 24 και 31 Δεκεμβρίου, Μεγάλη Πέμπτη:  10:30 – 12:30
Εκτεταμένο ωράριο: Κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), το Μουσείο λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο και διευρυμένο ωράριο, που ανακοινώνεται έγκαιρα στα Μέσα Ενημέρωσης.
Είσοδος: 2€, ομαδικό (τουλάχιστον 5 άτομα) 1€, οικογενειακό 4 €.
Εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανωμένες περιηγήσεις 1€/άτομο
Επικοινωνία: 24210 29878, mail: volosmuseums@doepap.gr

ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Το Μουσείο ανεγέρθηκε το 1909 με δωρεά του Αλεξίου Αθανασάκη. Είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά μουσεία με πρωτότυπη χωροθέτηση. Στις αίθουσές του εκτίθενται αντικείμενα από τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου, πήλινα ειδώλια και σκεύη της γεωμετρικής εποχής από το κάστρο του Βόλου, τα Πευκάκια, τη Νεάπολη αλλά και από περιοχές του ευρύτερου θεσσαλικού χώρου, γλυπτά της κλασικής εποχής καθώς και σπάνια αρθρωτά ειδώλια, ανάγλυφα της αλεξανδρινής εποχής από τη Δημητριάδα. Ιδιαίτερα σημαντικό έκθεμα αποτελούν φυσικά οι σπάνιες γραπτές στήλες του 3ου π.Χ. αι., που διασώζουν στοιχεία ζωγραφικής των αρχαίων Ελλήνων σε μαρμάρινα έργα τέχνης.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 24210-25285 και 24210-24134.
Ώρες Λειτουργίας 8:30-15:00 όλο το χρόνο εκτός Δευτέρας.
Τιμή εισητηρίου 2 ευρώ.

 

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου

Ο γραφικός σταθμός του Εβαρίστο Ντε Κίρικο παραμένει ίδιος από το 1882, όταν η κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου από την Εταιρεία Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων έδωσε την πρώτη ώθηση στην ραγδαία ανάπτυξη της πόλης. Στον όροφο του κτηρίου του σταθμού στεγάζεται το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας, που φιλοξενεί πλούσιο σιδηροδρομικό, κειμηλιακό και τεκμηριωτικό υλικό.Συγκεκριμένα στο μουσείο εκτίθεται ένας μοναδικός για την Ελλάδα πλούτος μικροαντικειμένων, όπως σπάνιες παλιές φωτογραφίες στολές, τηλέγραφοι, ξύλινα εκδοτήρια εισητηρίων του 19ου αιώνα, εργαλεία, ρολόγια σταθμών, ωρογράφοι και «πρωτόγονα» όργανα μέτρησης. Επίσης υπάρχουν αρχεία, έγγραφα, σπάνια βιβλία για τη σιδηροδρομική αρχιτεκτονική, αλλά και ιστορικά ντοκουμέντα και τα μοναδικά σχέδια του Εβαρίστο Ντε Κίρικο και των συνεργατών του -ιδιαίτερης ομορφιάς ακουαρέλες- σχετικά με την κατασκευή της γραμμής Βόλου – Λεχωνίων – Μηλεών με το γραφικό τρενάκι του Πηλίου.
Τηλ. 24210-23424 από Δευτέρα-Παρασκευή και ώρες λειτουργίας από 7:30-14:30 με ραντεβού. Είσοδος ελεύθερη.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΚΟΥ Κ. ΔΑΜΤΣΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΤΖΙΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ

Το Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, οφείλει την ονομασία του στον σπουδαίο ιταλό ζωγράφο, που γεννήθηκε στον Βόλο. Στους τρεις ορόφους του κτηρίου εκτίθεται μόνιμα η πινακοθήκη του συλλέκτη Αλέξανδρου Δάμτσα, με 500 περίπου πίνακες από όλα τα σημαντικά καλλιτεχνικά ρεύματα του αιώνα μας. Τα παραπάνω έργα κατανέμονται σε γκραβούρες, χάρτες και ντοκουμέντα για την περιοχή, σε έργα Ελλήνων χαρακτών και σε έργα Βολιωτών, Μαγνησιωτών και Θεσσαλών καλλιτεχνών. Το μεγαλύτερο μέρος της δωρεάς καλύπτουν τα έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.Σε άλλους χώρους του Κέντρου Τέχνης φιλοξενούνται τακτικά εκθέσεις ποικίλου εικαστικού ενδιαφέροντος.

Βόλος, Μεταμορφώσεως 3, τηλ. 24210-31701 και ώρες λειτουργίας από 10:00-13:00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΤΣΟΥ ΜΑΚΡΗ

Το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου, στην οδό Κίτσου Μακρή 38, και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Περιλαμβάνει τη λαογραφική συλλογή του σημαντικού ερευνητή με μοναδικά στο είδος τους εκθέματα, τη βιβλιοθήκη του, που αποτελείται από 4.000 τόμους βιβλίων και το αρχείο του, με 2.500 διαφάνειες και 4.000 φωτογραφίες, σε πολλές από τις οποίες απεικονίζονται θησαυροί της λαϊκής μας παράδοσης που δεν σώζονται σήμερα.

Τηλ. 24210-74369 από Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-14:00 όλο το χρόνο και Σαββατο-Κυριακή κλειστά.
Είσοδος ελεύθερη.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ – ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΖΩΓΙΑ

Το κόκκινο σπίτι στη συμβολή των οδών Βλαχάβα και Γαζή, γνωστό στους βολιώτες ως το «Σπίτι με το τριαντάφυλλο», λειτουργεί ως μουσείο – πινακοθήκη της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια. Πρόκειται για ένα χώρο τακτοποιημένο με περισσή φροντίδα από την ίδια τη ζωγράφο για να παρουσιάσει τόσο το έργο της όσο και τον χαρακτήρα της.Στο σπίτι – μουσείο βρίσκονται 200 περίπου έργα της ζωγράφου αντιπροσωπευτικά της διαδρομής της: προσωπογραφίες της περιόδου της μαθητείας της, τοπιογραφίες, παλιά αρχοντικά και αποδόσεις εσωτερικών εκκλησιών.Το βλέμμα του επισκέπτη θα κερδίσουν όμως και η επίπλωση του σπιτιού, οι αμέτρητες σημειώσεις της ιδιοκτήτριας που βρίσκονται παντού, φωτογραφίες της, προσωπικά αντικείμενα, εκατοντάδες ζωγραφισμένα μπουκάλια και πολλά άλλα που αποκαλύπτουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα της ιδιοκτήτριας.

Βόλος, Ανθ. Γαζή και Βλαχάβα

Ωράριο λειτουργίας: Κατόπιν επικοινωνίας.  Εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανωμένες περιηγήσεις 1€/άτομο.(Απο 18/5/2023)

Εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανωμένες περιηγήσεις 1€/άτομο.

Επικοινωνία: 24210 29878, mail: volosmuseums@doepap.gr
 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στεγάζεται σε νεόδμητο διώροφο κτήριο στο κέντρο της Νέας Ιωνίας (Λούλη 33 και Κρήτης), κοντά στον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας. Φιλοξενεί την έκθεση «Μαγνησία, Κατοχή κι Αντίσταση 1941 – 44» με τεκμήρια από τις συλλογές του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας, καθώς και υλικό που συγκεντρώθηκε από το Δήμο Ν. Ιωνίας. Χαρακτηριστικά εκθέματα είναι: πίνακες του Ν. Στουρνάρα, βασισμένοι σε φωτογραφικά θέματα της περιόδου 1941-44 στη Μαγνησία, έργα του «φωτογράφου της Αντίστασης» Σπ. Μελετζή, εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης από τα φωτογραφεία Ζημέρη και Στουρνάρα, έγγραφα, εφημερίδες, προκηρύξεις, διαταγές των αρχών Κατοχής, χειρόγραφα ανταρτών από τις συλλογές Γ. Ζιούτου και Ν. Κολιού καθώς και αντικείμενα από δωρεές αντιστασιακών και των οικογενειών τους.Κάθε χρόνο υλοποιείται εκεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στους δρόμους της Αντίστασης». Στον πρώτο όροφο φιλοξενείται η αρχειοθήκη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων & Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου.

Διεύθυνση: Χρ. Λούλη 33Α, Νέα Ιωνία
To Μουσείο δεν λειτουργεί λόγω εργασιών διαμόρφωσης του χώρου σε Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Εθνικής Αντίστασης

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΦΩΝ ΕΤΜΕΚΤΖΟΓΛΟΥ

Το Μεταξουργείο Ετμεκτζόγλου ιδρύθηκε το 1924, απο τους αδερφούς Γεώργιο και Αθανάσιο Ετμεκτζόγλου. Είναι το πρώτο εργοστάσιο, που λειτούργησε στην προσφυγούπολη της Νέας Ιωνίας και είναι στενά συνδεδεμένο με την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Σήμερα διασώζεται στο εργοστάσιο ο εξοπλισμός που ανήκει κυρίως στην τελευταία φάση της λειτουργίας της επιχείρησης (1961-1991). Συγκεκριμένα διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση τμήματα των ατμοκίνητων αναπηνιστηρίων, οι παλιές και οι νέες συσκευές αποξήρανσης και διαλογής, οι λέβητες, καθώς και ο εξοπλισμός του υφαντηρίου.

Το Μουσείο Μεταξουργίας λειτουργεί σε συνέργεια με τη Βιβλιοθήκη της Νέας Ιωνίας, η οποία στεγάζεται στο κτήριο του πρώτου αναπηνιστηρίου.

Διεύθυνση: Αναπαύσεως -Καραμπατζάκη, Νέα Ιωνία

Ωράριο λειτουργίας: Κατόπιν επικοινωνίας. 

Εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανωμένες περιηγήσεις 1€/άτομο.

Επικοινωνία: 24210 29878, 24210 910777  mail: volosmuseums@doepap.gr
 

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Xτίστηκε περί το 1895 και βρίσκεται στον Άγιο Ονούφριο, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία. Είναι από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα του νεοκλασικισμού στο Πήλιο και για το λόγο αυτό κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Φιλοξενεί τεκμήρια, που σχετίζονται με τη φυσιογνωμία του κτηρίου κατά την εποχή ακμής του, δηλαδή έπιπλα, αντικείμενα, έργα τέχνης, φωτογραφίες και άλλο υλικό με αναφορά στα αστικά σπίτια εύπορων οικογενειών του Βόλου και του Πηλίου από το τέλος του 19ου αιώνα έως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου.

Το πετρόχτιστο ημιυπόγειο στεγάζει εργαστήρια και δράσεις δημιουργικής απασχόλησης. Στην αυλή το καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και προβολές.

Διεύθυνση: Άγιος Ονούφριος

Ωράριο λειτουργίας: κατόπιν επικοινωνίας

Επικοινωνία: 24210 29878, mail: volosmuseums@doepap.gr

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ» – ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΗΧΩΡΙΟΥ

Πρόκειται για συγκρότημα με 2 κτήρια και κοινή αυλή: Το παραδοσιακό υδροκίνητο ελαιοτριβείο «Χατζηγιάννη» και η παρακείμενη οικία «Χατζηγιάννη», όπου από το καλοκαίρι του 2012 λειτουργεί το Εκθετήριο Αγροτικής Οικονομίας Κατηχωρίου.

Περνώντας το κατώφλι του σπιτιού, μετά από μια σύντομη αναφορά στην ιστορία και την οικοτεχνία του Κατηχωρίου, η έκθεση είναι αφιερωμένη σε δύο ακόμη και σήμερα βασικά προϊόντα της τοπικής οικονομίας: του κρασιού και του τσίπουρου. Αλέτρια, γεωργικά εργαλεία, άμβυκες, νταμιτζάνες, αρκάδες, φιάλες & μετρητές γράδων συνθέτουν την εικόνα μιας μακραίωνης παράδοσης στην παραγωγή δυνατού κρασιού και γυαλιστερού τσίπουρου.

Το ελαιοτριβείο αποκαλύπτει στον επισκέπτη τα “μυστικά” της ελιάς και τον μυεί στην παραδοσιακή χρονοβόρα διαδικασία παραγωγής του λαδιού. Καθώς τα μηχανήματά του βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, ο χώρος είναι «ζωντανός» για τη δημιουργία δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέματα γύρω από την ελιά και το λάδι.

Διεύθυνση: Κατηχώρι

Ωράριο λειτουργίας: Κατόπιν επικοινωνίας. 

Εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανωμένες περιηγήσεις 1€/άτομο.

Επικοινωνία: 24210 29878, mail: volosmuseums@doepap.gr

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ

Στεγάζεται στο διώροφο Αρχοντικό Ζούλια, το οποίο χτίστηκε το 1864, και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των «αιγυπτιώτικων» αρχοντικών του Πηλίου. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν αρχειακό υλικό του Δήμου Ορμινίου (μετέπειτα Κοινότητας Πορταριάς), σπάνια βιβλία και άλλα τεκμήρια της εκπαιδευτικής ιστορίας του τόπου, ό,τι διασώθηκε από το πολυτελές ξενοδοχείο των αρχών του 20ου αιώνα «Μέγα Θεοξένια», φωτογραφίες, έγγραφα και άλλα αντικείμενα για την παρουσία των Πορταριτών στην Αίγυπτο στις αρχές του 20ου αιώνα.

Επίσης παρουσιάζεται η ιδιωτική και κοινωνική ζωή των Πορταριτών όπως διαφαίνεται μέσα από φωτογραφίες, ενδύματα, οικιακά σκεύη, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καθώς και χειροποίητα κεντήματα (κυρίως δαντέλες), περίτεχνα έργα γυναικών του χωριού.

Διεύθυνση: Πορταριά

Ωράριο λειτουργίας:  Tο Μουσείο Πορταριάς λειτουργεί για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή 10.30 – 14.30

Είσοδος: 2€, ομαδικό (τουλάχιστον 5 άτομα) 1€, οικογενειακό 4 €.

Εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανωμένες περιηγήσεις 1€/άτομο

Επικοινωνία: 24210 29878, 24280 99920 mail: volosmuseums@doepap.gr
 

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ

Στεγάζεται στην «οικία Παπαθεολόγου», που κτίστηκε το β΄ μισό του 19ου αιώνα και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κεντρική πλατεία Σταγιατών.

Το κτήριο επισκευάστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως χώρος διάσωσης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού. Λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2012.

Οι συλλογές του περιλαμβάνουν εργαλεία παρασκευής λουκάνικου, δωρεά της οικογένειας Στράκα, όπως επίσης παλιές φωτογραφίες του χωριού, έπιπλα και αντικείμενα του φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου, καθώς κι ενημερωτικό υλικό για σύγχρονες δράσεις των κατοίκων.

Το καλοκαίρι με πρωτοβουλία των κατοίκων διοργανώνονται στην αυλή πολιτιστικές δράσεις.

Διεύθυνση: Σταγιάτες
Ώρες λειτουργίας: Κυριακή 10:30 – 13:00, καθώς και κατόπιν συνεννόησης
Τιμή Εισιτηρίων: Δωρεάν
Ε-mail: museums@doepap.gr
Τηλέφωνο: 2421039644, 2421049436

 

ΧΩΡΟΣ ΜΝΗΜΗΣ «ΔΡΑΚΕΙΑ 18.12.1943»

18 Δεκεμβρίου 1943: οι Γερμανοί εκτελούν 115 άνδρες στη Δράκεια σε αντίποινα για επίθεση ανταρτών σε ομάδα γερμανών μοτοσικλετιστών. Έκτοτε η ζωή στο χωριό αλλάζει ριζικά. Οι κάτοικοι βασανίζονται από τον πόνο της απώλειας και από αμείλικτα ερωτήματα: Γιατί συνέβη το κακό σε αυτούς που δεν έφταιγαν; Θα μπορούσαν να γλυτώσουν;

Ο Χώρος Μνήμης εγκαινιάστηκε το 2013, στην 70ή επέτειο της εκτέλεσης.

Δημιουργήθηκε ακριβώς στον τόπο του μαρτυρίου (κάτω πλατεία Δράκειας) κι, εκτός από ελάχιστη ένδειξη τιμής στο χωριό και τους κατοίκους του, επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Περιλαμβάνει το «πορτρέτο της Δράκειας», το «χρονικό της εκτέλεσης», τους «κύβους» με τις πολλαπλές ιστορικές εκδοχές και το «διαδραστικό τραπέζι», που ενσωματώνει το σύνολο του τεκμηριωτικού υλικού της έκθεσης.

Διεύθυνση: Κάτω Πλατεία Δράκειας

Ωράριο λειτουργίας: Κατόπιν επικοινωνίας. 

Εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανωμένες περιηγήσεις 1€/άτομο.

Επικοινωνία: 24210 29878, mail: volosmuseums@doepap.gr
 

ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Το Μουσείο της μακροβιότερης ελληνικής επαρχιακής εφημερίδας -αδιάλειπτη έκδοση από το 1898- δεν μπορεί παρά να είναι ένα ξεχωριστό τυπογραφικό μουσείο. Σε μια αίθουσα 350 τετραγωνικών στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου φιλοξενούνται εκατό χρόνια καθημερινής ιστορίας και εκατό χρόνια τεχνολογίας.Λινοτυπικές μηχανές του 19ου αιώνα ακόμα, πιεστήρια, κόφτρες, εξαρτήματα τυπογραφείων, τραπέζια στοιχειοθεσίας, πλαισιώνονται από το παλιότερο και πληρέστερο αρχείο εφημερίδας στην Ελλάδα (περισσότερες από 1.000.000 σελίδες) και 40 βιτρίνες με ισάριθμα διακεκριμένα ιστορικά πρωτοσέλιδα.

Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, τηλ. 24210-95751 και 24210- 95752 (ξενάγηση μόνο με ραντεβού)

 

ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑ

Το εντομολογικό μουσείο του δρ. Γεωπονίας Αθανάσιου Κουτρούμπα στο Βόλο, είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων. Εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα είδη και σήμερα περιλαμβάνει 100.000 έντομα διαφόρων τάξεων, κυρίως λεπιδοπτέρων, που ανήκουν σε περισσότερα από 35.000 είδη, υποείδη και φυλές.Ανάμεσά τους βρίσκονται σπάνια ή και μοναδικά δείγματα όπως η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο, η Thysania agrippina της Ν. Αμερικής με άνοιγμα πτερών 37-40 εκατοστά.

Τιμή εισιτηρίου για μαθητές και φοιτητές 2 ευρώ και για τους ενήλικους επισκέπτες 4 ευρώ
Δ/νση: Αρ.Ζάχου 98 και Σικελιανού
Ώρες επισκέψεων μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στο τηλ. 6945296129 το πρωί και 2421048556 το απόγευμα.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Η οικία Κοντού στην Ανακασιά είναι από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της περιοχής, καθώς είναι το μοναδικό στο Πήλιο σωζόμενο αρχοντικό με ολοκληρωμένο ζωγραφικό πρόγραμμα. Η ζωγραφική διακόσμηση του σπιτιού άρχισε από τον ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ το 1912 και χωρίζεται σε δύο ζώνες.Στην κάτω ζώνη ζωγράφισε διάφορα διακοσμητικά θέματα, όπως μια μεγάλη ποικιλία από γλάστρες με λουλούδια και πουλιά, συντριβάνια, αγρίμια και σκηνές κυνηγιού. Ακολουθεί η επάνω ζώνη στην οποία βρίσκονται 14 μεγάλοι πίνακες με θέματα παρμένα από την Ελληνική Επανάσταση. Στο στενό μέρος της σάλας ζωγράφισε τέσσερις Θεούς του Ολύμπου και στον τυφλό τοίχο του ορόφου μια μεγάλη τοπιογραφία με θέμα την Ανακασιά και στο βάθος τη Μακρινίτσα και την Πορταριά.

Ανακασιά, , τηλ. 24210-47340 και 24210-49151.
Ώρες Λειτουργίας 8:00-14:30 όλο το χρόνο εκτός Σαββατοκύριακου.
Είσοδος ελεύθερη.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΗΛΙΟΥ

Το μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη, που χτίστηκε το 1844 και βρίσκεται στον κεντρικό τομέα της Μακρινίτσας λίγο κάτω από την πλατεία. Πρόκειται για ένα τριώροφο αρχοντικό, αντιπροσωπευτικό δείγμα της κλασικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.Ως μουσείο λειτουργεί από το 1994 και σήμερα η λαογραφική συλλογή του περιλαμβάνει ένα πλήθος εκθεμάτων που ξεπερνούν τα 1500. Μεταξύ τους μια σειρά τοιχογραφιών λαϊκής ζωγραφικής από αρχοντικά του Πηλίου του 18 και 19ου αιώνα, πλούσια συλλογή φωτογραφιών, ξύλινα και κεραμικά σκεύη οικιακής χρήσης, παραδοσιακές φορεσιές του τόπου, κιλίμια και υφαντά, χαλκογραφίες, μικροαντικείμενα λαϊκής τέχνης και σημαντικά ιστορικά κειμήλια, όπως το λάβαρο της Επανάστασης του 1878.

Διεύθυνση: Μακρινίτσα
Κλειστό λόγω απαιτούμενων εργασιών συντήρησης του κτιρίου και επανέκθεσης της συλλογής.

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΛΥΠΤΗ ΝΙΚΟΛΑ

Το μουσείο με μερικά από τα αντιπροσωπευτικότερα έργα του σπουδαίου γλύπτη στεγάζεται στον 1ο όροφο του του κοινοτικού καταστήματος της γενέτειράς του, του μεγάλου Αη Γιώργη του Πηλίου.Στεγάζει 22 γλυπτά του καλλιτέχνη, από τα οποία τα περισσότερα είναι μπρούτζινα, όλα ολόσωμα πλην μιας κεφαλής του Χριστού και από αυτά τα 9 σε υπερφυσικό μέγεθος. Ιδιαίτερο, επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα χαρακτικά του Νικόλα, 13 ξυλογραφίες και 1 χαλκογραφία, καθώς και 16 μετάλλια. Σε δύο ξύλινες προθήκες ο επισκέπτης μπορεί να δει και να περιεργαστεί εργαλεία της δουλειάς, σχέδια, μήτρες χαρακτικών, όπως και χειρόγραφες επιστολές και προσωπικά αντικείμενα του διάσημου γλύπτη και χαράκτη.

Αη Γιώργης Πηλίου, τηλ. 24280-93100.
Ώρες Λειτουργίας από 10:00-14:00  και 18:00-21:00 για την περίοδο από 1/7 – 15/9 καθημερινά πλην Τρίτης και από 15/9-30/5 κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες.
Είσοδος ελεύθερη.

 

ΤΟΠΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΕΩΝ ΠΗΛΙΟΥ

Στεγάζεται στον 1ο όροφο του Δημαρχιακού κτηρίου Μηλεών και απαρτίζεται από λαογραφικά και ιστορικά τεκμήρια της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.Στο χώρο υπάρχουν μεγάλα θεματικά πανό, με κατατοπιστικά κείμενα, πολλές φωτογραφίες και αντικείμενα επιλεγμένα για να παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα από την αρχαιότητα, τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του χωριού, αλλά και την καθημερινή ζωή των κατοίκων του.

Μηλιές, Δημαρχείο, τηλ. 2423086602.
Από 16-9 έως 14-6 ώρες λειτουργίας από 10:00-14:00 τις καθημερινές και 10:00-17:00 Σαββατοκύριακα και γιορτές και από 15-6 έως 15-9 ώρες λειτουργίας από 10:00-14:00 και 18:00-21:00 τις καθημερινές και 10:00-17:00 Σαββατοκύριακα και γιορτές.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού είναι ένα νεοκλασικό κτήριο, που θεμελιώθηκε το 1910 και άρχισε να λειτουργεί το 1925. Αφού πέρασε πολλές περιπέτειες ξαναλειτουργεί ανακαινισμένο από το 1998 και περιλαμβάνει ευρήματα από το τμήμα της Θεσσαλίας, που τους ιστορικούς χρόνους ονομαζόταν Αχαΐα Φθιώτιδα.Η έκθεση των αρχαίων αντικειμένων οργανώνεται σε τρεις αίθουσες: την αίθουσα Φθιωτίδων Θηβών (αρχαϊκή πόλη κοντά στις Μικροθήβες, που κατείχε την πρώτη θέση μεταξύ των πόλεων της περιοχής), την αίθουσα με αγγεία, ειδώλια, εργαλεία, όπλα, κοσμήματα, αντικείμενα μικροτεχνίας της προϊστορικής και της εποχής του σιδήρου και την αίθουσα με αντικείμενα από την ελληνιστικής πόλης της Άλου στη σημερινή θέση Κεφάλωση Αλμυρού, ενώ δεξιά της εισόδου στεγάζεται η πολύτιμη βιβλιοθήκη της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» με σπάνια βιβλία ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, Αθηνών 48, τηλ. 2422021326.
Ώρες λειτουργίας 8:30-15:00 εκτός Δευτέρας.
Τιμή εισητηρίου 2 ευρώ και μειωμένου 1 ευρώ.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ

Το Μουσείο Θαλάσσης Αχιλλείου ιδρύθηκε από τον Δήμο Πτελεού το 2003 με σκοπό να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν στο θαλάσσιο περιβάλλον.Τον πυρήνα των συλλογών αποτέλεσε η συλλογή με κοχύλια της Βασ. Στεφάνου Παπαστεργίου, ενώ το μουσείο συνεχώς εμπλουτίζεται με κοχύλια και άλλα εκθέματα από όλον τον κόσμο.

Αχίλλειο Δήμου Πτελεού, Ωρες επισκέψεων μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στο τηλ.2422041227 και 2422041910

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Το Μουσείο Αλ. Παπαδιαμάντη λειτουργεί στο σπίτι του κοσμοκαλόγερου των ελληνικών γραμμάτων, ένα από τα παλιά αρχοντικά του νησιού, ντόπιας αρχιτεκτονικής, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης της Σκιάθου.Στο ισόγειο λειτουργεί εκθεσιακός χώρος – βιβλιοπωλείο για την ουσιαστικότερη γνωριμία με το έργο του συγγραφέα. Στον όροφο διατηρήθηκε η αρχική χωροθέτηση και όλα τα εκθέματα -μοναδικά σκιαθίτικα κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα- αποκαλύπτουν στον επισκέπτη ιδιαίτερα στοιχεία για τη ζωή του Παπαδιαμάντη, αλλά και τη Σκιάθο, που εκείνος γνώρισε.

Σκιάθος, πλατεία Παπαδιαμάντη, Τηλ. 24270-23843. Ανοιχτό από Μάϊο έως Νοέμβριο.

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Βρίσκεται στην πόλη της Σκοπέλου, στο ανακαινισμένο «αρχοντικό Νικολαΐδη», που χτίστηκε το 1795. Ως λαογραφικό μουσείο λειτουργεί από το 1993 ύστερα από δωρεά της οικογένειας Νικολαΐδη.Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχει η συλλογή με τις παραδοσιακές φορεσιές της Σκοπέλου και τα έργα -καΐκια, μπάρκα, τρεχαντήρια, βαρκαλάδες- του εξαιρετικού ναυπηγού και μικροτεχνίτη Τρ. Μπουνταλά.

Τηλ.2424023494.
Καθημερινά ανοιχτό εκτός Κυριακής. Ώρες λειτουργίας 11:00-13:00 και 18:00-20:00 το χειμώνα και το καλοκαίρι καθημερινά από 8:00-15:00 και 18:30-23:00 και το Σαββατοκύριακο από 10:30-14:00 και 18:30-23:00 (ισχύει ως το Σεπτέμβριο.
Τιμή εισητηρίου 2 ευρώ.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΑΣ ΜΑΥΡΙΚΗ

Στο Πατητήρι, σε ένα τετραώροφο παραθαλάσσιο πέτρινο κτήριο, στεγάζεται το Μουσείο Αλοννήσου των Κώστα και Αγγέλας Μαυρίκη με μεγάλο αριθμό κειμηλίων και άλλων αντικειμένων, τεκμήρια της ιστορίας και της παράδοσης του νησιού.

Τηλ. 24240-65390. Ανοικτά το καλοκαίρι με ώρες λειτουργίας από 11:00-19:00 όλη την εβδομάδα. Τιμή εισητηρίου 3 ευρώ.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΕΡΣΕΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ

Το Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιδρύματος Ελληνισμού και η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Περσεύς Αθηναίος, έχουν μια Ελληνική ανοιχτή αγκαλιά στην Γλώσσα Σκοπέλου, για τους Έλληνες και ξένους φίλους τους. Η είσοδος και η χρήση των υπηρεσιών του Μουσείου είναι απολύτως ΔΩΡΕΑΝ, όπως δωρεάν είναι ο Πολιτισμός και η Αγάπη.  Οι επισκέπτες, είναι ευπρόσδεκτοι να χαρούν τα εκθέματα , να  μελετήσουν στην Βιβλιοθήκη, να χρησιμοποιήσουν  Η/Υ, να διαβάσουν ή και να γεμίσουν γαλάζιο με την θέα από τον «Εξώστη του Αιγαίου» http://www.hellenic-foundation.gr/camskopelos.asp και να απολαύσουν ένα κέρασμα στο αίθριο. Επιστήμονες, οικογένειες, νέοι και παιδιά: Η αγκαλιά της Ελλάδας είναι δική σας.

Το κτήριο του Μουσείου κτίσθηκε  το 1926 και αναπαλαιώθηκε το 2007 από Σκοπελίτες Μαστόρους

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10πμ έως 1μμ και Τετάρτη- Παρασκευή- Κυριακή απόγευμα 7μμ έως 9μμ. Τη Δευτέρα είναι κλειστό.
Έφορος Σκοπέλου: οΑξ/κός Λ.Σ. ε.α. κ. Νικόλαος Κάτσαρης
Υπεύθυνη Μουσείου: η κ. ΣμαράγδαΤακτικού
Τηλ.: 2424034232
Email: mouseio@otenet.gr
Δράσεις: http://hfndflag.blogspot.gr/2016/06/2016.html