Γιορτή Τσίπουρου στο Κατηχώρι

Ο Αθλητικός – Πολιτιστικός Οργανισμός της Δημοτικής Ενότητας σε συνεργασία με τον τοπικό Αθλητικό και Εκπολιτιστικό σύλλογο Κατωχωρίου «Χειρών Κένταυρος» προσπαθούν να αναβιώσουν κάθε χρόνο, με σκοπό την διατήρηση τους, τις πατροπαράδοτες ασχολίες της περιοχής.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Κατηχωρίου για την αναβίωση του παλιού τρόπου παραγωγής τσίπουρου με απόσταξη. Από παλιά η περιοχή φημιζόταν για το άριστης ποιότητας κρασί καθώς επίσης και για το τσίπουρο.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Κατωχωρίου από αρχαιοτάτων χρόνων οι κάτοικοι απασχολούνται με την καλλιέργεια των αμπελιών και βέβαια με την παραγωγή του τσίπουρου. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν στους καλύτερους παραγωγούς τσίπουρου της περιοχής, τους λεγόμενους «Τσιπουράδες». Διότι πραγματικά το καλό τσίπουρο χρειάζεται τέχνη και προπαντός μεράκι. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σιγά- σιγά, αυτή η τέχνη (παραγωγή τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο) άρχισε να παρακμάζει και να χάνεται.

Αυτήν την τέχνη αναβιώνουμε κάθε χρόνο. Γιά τον σκοπό αυτό ο Δήμος κατασκεύζει στην πλατεία του χωριού, με τις συμβουλές των ντόπιων, εγκαταστάσεις παραγωγής τσίπουρου με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.

Αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο παρακολουθεί ο επισκέπτης και γεύεται το ντόπιο τσίπουρο, που παρασκευάζεται εκείνη την στιγμή. Στη συνέχεια ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι. Edit Translation