Γιορτή Λουκάνικου στις Σταγίατες

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή των Σταγιατών για την γιορτή του λουκάνικου. Από παλιά οι Σταγιάτες ήταν γνωστές για δύο πράγματα. Για τα ωραία και γάργαρα νερά τους και για τα πεντανόστιμα λουκάνικα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων, γύρω στα 1750 η κυριότερη ασχολία των κατοίκων του χωριού ήταν η παρασκευή και εμπορία του λουκάνικου. Αυτοί, οι λεγόμενοι «Λουκανικάδες», ήταν οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα που γνώριζαν τόσο καλά την τέχνη και τα μυστικά για την παρασκευή τους. Χρησιμοποιώντας πρώτης ποιότητας προϊόντα και βέβαια το ανάλογο μεράκι, παρασκεύαζαν πεντανόστιμα λουκάνικα, τα οποία πουλούσαν σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα ο συγγραφέας και ιστορικός Γιάννης Κορδάτος αναφέρει ότι οι Σταγιάτες τα έτη 1750 – 1850 είχαν αξιόλογη οικιακή βιοτεχνία παρασκευής και εμπορίας λουκάνικου. Με την πάροδο των χρόνων και την εξέλιξη της τεχνολογίας, η τέχνη αυτή παρήκμασε και χάθηκε.

Αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο θελήσαμε να αναβιώσουμε ώστε να θυμηθούν οι παλιοί και να γνωρίσουν οι νέοι τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής λουκάνικου.

Μια απάντηση σε Γιορτή Λουκάνικου στις Σταγίατες Edit Translation