Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

2Η ΕΙΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ                                                                                              Βόλος 28 Μαΐου 2013

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ                                                                                  Αριθμ. Πρωτ. : 59675/ΓΠ 14721

 

 

 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

 

            Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην ΕΙΔΙΚΗ δημόσια συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης έτους 2013, σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ. 3 του Ν. 3852/2010, την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013 και ώρα 13:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Βόλου.

 

Θέμα ημερήσιας διάταξης: Συγκρότηση τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης  (ΔΙ.Κ.Α)

Η βαθιά οικονομική κρίση από την οποία περνάει η χώρα μας,  τείνει να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση. Η ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους, κυριολεκτικά καλπάζει. Οικογένειες που  μέχρι πρόσφατα  είχαν εξασφαλίσει  ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης,  σήμερα  βρίσκονται σε δεινή θέση, ενώ οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού   αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Στις συνθήκες αυτές, η  ανάγκη για ένα ευρύτατο κίνημα αλληλεγγύης, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες πολιτικές απόψεις του καθένα μας, καθίσταται περισσότερο από επιτακτική, παράλληλα, φυσικά, με την αξίωση για ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της χώρας. Η παρέμβαση της  τοπικής κοινωνίας μπορεί και πρέπει  να είναι  καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη των οικονομικά και κοινωνικά πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά  και για την αξιοπρέπεια όλων των μελών της. Διότι αλληλεγγύη είναι το ηθικό καθήκον που έχουν τα μέλη μιας κοινωνίας να αλληλοϋποστηρίζονται και να αλληλοβοηθούνται. Η αλληλεγγύη δεν εκφράζει εξουσιαστική σχέση, αλλά αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα μεταξύ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΙΣΩΝ.

Με το πνεύμα αυτό, σας καλούμε στην ειδική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, στις 13:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με βασικό σκοπό τη συγκρότηση τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η συνεδρίαση είναι ανοιχτή και σε όποιον άλλο φορέα επιθυμεί να συμμετάσχει.

 Ο Δήμος Βόλου, η τοπική Εκκλησία αλλά και άλλοι φορείς, υλοποιούμε, εδώ και χρόνια, σημαντικές δράσεις κοινωνικής παρέμβασης. Στο Δήμο Βόλου, παρά τις δραματικές περικοπές των επιχορηγήσεων, όχι μόνο έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε ζωντανές τις κοινωνικές δομές αλλά και να δημιουργήσουμε νέες και να καλύψουμε τα όποια κενά, έχοντας συνείδηση ότι οι δομές αυτές αποτελούν τη μοναδική «ασπίδα» κοινωνικής προστασίας των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης. Η «Ανοιχτή γραμμή πληροφόρησης και ενημέρωσης πάνω σε κοινωνικά θέματα», που θα παρουσιάσουμε στην Επιτροπή Διαβούλευσης, μαζί με τον «Οδηγό Κοινωνικών Δομών και Υπηρεσιών Βόλου», στον οποίον καταγράφονται όλες οι υφιστάμενες  δομές που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες  είναι, κατά γνώμη μας, δυο σημαντικά  εργαλεία που επιτρέπουν τη σωστή αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, αλλά και αναδεικνύουν, ταυτόχρονα, την πιεστική ανάγκη για τη συγκρότηση του τοπικού «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

 

Η  συγκρότησή του Δικτύου θα πρέπει πρωτίστως να εκλαμβάνεται ως μια εναλλακτική μορφή οργάνωσης της τοπικής μας κοινωνίας. Θεμελιώδη στόχο του Δικτύου αποτελεί η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και πιο συστηματική  αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίστανται  στον τομέα υποστήριξης των “ευπαθών κοινωνικών ομάδων”, στον τομέα “Παιδί και Οικογένεια”,  καθώς και στον. τομέα  “Πρωτοβάθμια Περίθαλψη – Δημόσια Υγεία”. Βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας του Δικτύου είναι η  έννοια της συμπληρωματικότητας, του τρόπου δηλαδή με τον οποίο ένας φορέας συμπληρώνει , καλύπτει τα κενά  και ολοκληρώνει παρεμβάσεις,  ούτως ώστε το τελικό αποτέλεσμα της συνέργιας να είναι ένα  δίχτυ ασφάλειας και προστασίας  για τους πολίτες.

Συνημμένως σας στέλνουμε το Σχέδιο Συμφώνου Δημιουργίας Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  τον «Οδηγό Κοινωνικών Δομών και Υπηρεσιών Βόλου»  ο οποίος αποτελεί σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης, είναι αναρτημένος στο  site  του Δήμου και είναι  ενημερωμένος με όλα τα απαραίτητα στοιχεία έως το τέλος Μαρτίου 2013, και την πρόταση για την «Ανοιχτή γραμμή πληροφόρησης και ενημέρωσης πάνω σε κοινωνικά θέματα».

Ο Πρόεδρος  της

Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

Πάνος Τρ.Σκοτινιώτης

 

Κατηγορία Συνεδρίασης: 
Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης
Αριθμός Συνεδρίασης: 
2
Ημερομηνία Συνεδρίασης: 
Παρασκευή, 7 Ιούνιος, 2013