ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ ΨΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΜΕ ΑΝΑΡΡΙΧΙΤΕΣ-ΚΛΑΔΕΥΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Ταχ. Δ/νση: Τοπάλη 12 Τ.Κ. 38221 Πληροφορίες: Μ. Λυγούρα Τηλέφωνο: 2421353273 ΦΑΞ: 2421353272 |
Βόλος, 12/11/2021 Αρ. Πρωτ: 88379 |
|
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ ΨΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΜΕ ΑΝΑΡΡΙΧΙΤΕΣ-ΚΛΑΔΕΥΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ
Η Δ/νση Πρασίνου θα προβεί σε εργασίες κλαδέματος – διαμόρφωσης κόμης ψηλών και επικίνδυνων δένδρων στην Κοινότητα Μακρινίτσας εντός των ορίων του οικισμού που δε μπορούν να εκτελεστούν με ίδια μέσα. Όλες οι απαιτούμενες εργασίες θα γίνουν από τον ανάδοχο με τη χρήση όλων των αναγκαίων οχημάτων, μηχανημάτων, εξοπλισμού, υλικών και προσωπικού.
Πρόκειται για το κλάδεμα τεσσάρων (4) πολύ ψηλών και επικίνδυνων δένδρων του είδους Λεύκα (Populus sp.) που βρίσκονται σε πρανές του δρόμου, μεταξύ των χώρων στάθμευσης στη θέση “Μπράνη” και “Στεφάνι” στον οικισμό Μακρινίτσας, στην Τοπική Κοινότητα Μακρινίτσας του Δήμου Βόλου.
Η επικινδυνότητα των συγκεκριμένων δένδρων επισημάνθηκε στην υπηρεσία μας με το υπ’ αρ. πρωτ. 12952/17-2-2020 έγγραφο του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μακρινίτσας κ. Ευάγγελου Σαρακατσάνου και με την 2/2021 Απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μακρινίτσας με αρ. πρωτ. 39330/20-5-2021.
Η εργασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας κλαδευτικής περιόδου και πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή έως το τέλος του 2021.
Η δαπάνη εκτιμάται να ανέλθει σε 4.960,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24% και θα βαρύνει τον Κ.Α. 35.6262.025 του προϋπολογισμού του έτους 2021.
Η τιμή προσφοράς θα είναι σε ευρώ για το σύνολο των δένδρων.
Ανάδοχος ανακηρύσσεται αυτός που προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή για το σύνολο των δένδρων.
1. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Περιγραφή και θέση υψηλών και επικίνδυνων δένδρων
Αναλυτικά αναφέρουμε πως η κόμη των δένδρων καλύπτει μεγάλο μέρος του πρανούς στο οποίο βρίσκονται και του δρόμου. Ο δρόμος αποτελεί την κεντρική πρόσβαση που ενώνει τον κοινοτικό χώρο στάθμευσης στη θέση “Μπράνη” με τις βόρειες συνοικίες του οικισμού, τον κοινοτικό χώρο στάθμευσης στη θέση “Στεφάνι”, την Ι. Μ. Αγίου Γερασίμου και το κοιμητήριο στη θέση “Αλώνια”. Τα πρώτα δύο δένδρα βρίσκονται στην πρώτη στροφή του δρόμου, στο ρεύμα της ανόδου, από τη θέση “Μπράνη” προς “Στεφάνι”, το επόμενο διαγώνια απέναντι των πρώτων στο ρεύμα της καθόδου και το τρίτο στην επόμενη στροφή στην πλευρά του ρεύματος της καθόδου. Τα δένδρα απέχουν περίπου 100 μέτρα από το χώρο στάθμευσης στη θέση “Μπράνη” και περίπου 50 μέτρα από το χώρο στάθμευσης στη θέση “Στεφάνι”. Σύμφωνα με στοιχεία από χάρτη του προγράμματος Google Earth, οι κόμες των πρώτων δύο δένδρων καλύπτουν έκταση 138 τετραγωνικών μέτρων και των υπόλοιπων δύο 106 και 82 τετραγωνικά μέτρα περίπου. Τα δένδρα εξαιτίας της πυκνής βλάστηση στην περιοχή και του ανταγωνισμού μεταξύ τους, έχουν πολύ μεγάλο ύψος, που ξεπερνάει τα 40 μέτρα για κάθε δένδρο. Όλα τα δένδρα έχουν κλίση προς το δρόμο με τα πρώτα δύο να έχουν την εντονότερη και πιο επικίνδυνη κλίση, που σε ενδεχόμενη πτώση των δένδρων ή κλάδων τους, αυτά θα πέσουν στον δρόμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ξερά κλαδιά που έχουν σπάσει και στέκονται πάνω σε χαμηλότερα κλαδιά. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την πτώση ενός Πλατάνου κοντά στο σημείο των πρώτων δύο δένδρων ο οποίος ξεριζώθηκε από το πρανές και έπεσε κατά μήκος του δρόμου στις 13-7-2019. Πιθανότατα στο σημείο αυτό να περνούν υπόγεια νερά που διαβρώνουν το έδαφος, προκαλώντας έτσι την έντονη κλίση στα δένδρα.
Αιτιολογία αναγκαιότητας κλάδευσης με αναρριχητές-κλαδευτές
Στο σημείο όπου βρίσκονται τα δένδρα δεν υπάρχει δυνατότητα στησίματος καλαθοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος, καθώς η κλίση του δρόμου είναι πολύ μεγάλη και απαγορευτική. Καλαθοφόρο ανυψωτικό μηχάνημα μπορεί να στηθεί μόνο στα πλατώματα του δρόμου, όμως αυτά τα σημεία απέχουν πάρα πολύ από τα δένδρα, περισσότερα από ογδόντα (80) μέτρα, με αποτέλεσμα η χρήση καλαθοφόρου μηχανήματος να μην προσφέρει κάτι στην εκτέλεση της εργασίας. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι οι εργασίες δεν μπορούν να γίνουν με τη χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων. Επίσης, εξαιτίας της κλίσης των πρανών στα οποία βρίσκονται τα δένδρα, δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση σκαλωσιάς, ικριωμάτων ή οποιαδήποτε άλλης κατασκευής για την εκτέλεση της εργασίας σε ύψος. Ο μόνος τρόπος για την εκτέλεση της εργασίας είναι αυτή να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένους αναρριχητές – κλαδευτές οι οποίοι θα εκτελέσουν τη συγκεκριμένη εργασία σε ύψος με τη χρήση σχοινιών. Πρόκειται για εργασία ειδικής φύσεως που ξεπερνάει τις συνηθισμένες πρακτικές κλαδέματος, όπως αυτές περιγράφονται στην υπάρχουσα νομοθεσία. Επιπρόσθετα, πρόκειται για ιδιαίτερα εξειδικευμένη και επικίνδυνη εργασία η οποία πρέπει να πραγματοποιείται από πιστοποιημένο για εργασία σε ύψος προσωπικό (κλάδεμα δένδρων) που θα έχει καλή υγεία.
Επισημαίνεται ότι αρκετά κοντά στα δένδρα υπάρχουν οικίες, δίκτυο δημοτικού φωτισμού και εναέρια δίκτυα κοινής ωφέλειας.
Τα παραπάνω ψηλά και επικίνδυνα δέντρα είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να κλαδευτούν εκτός των άλλων και για λόγους Δημόσιας Ασφάλειας ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης σωματικών βλαβών ή θανάτων στους περαστικούς και υλικών ζημιών σε δημοτική και ιδιωτική περιουσία, ιδιαίτερα μετά την αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα συγκεκριμένα δένδρα έχουν επισημανθεί εγγράφως από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μακρινίτσας, μετά από πρόσφατη πτώση ενός Πλατάνου στο ίδιο πρανές, το καλοκαίρι του 2019.
Περιγραφή εκτέλεσης εργασίας
Η εργασία περιλαμβάνει το κλάδεμά των δένδρων τουλάχιστον στο ένα 1/4 με 1/5 του αρχικού τους ύψους, δηλαδή περίπου στα 7-11 μέτρα, με την απομάκρυνση κάθε ξερού και επικίνδυνου κλάδου και την μείωση της κόμης σε ύψος και πλάτος ισορροπώντας στο κέντρο του κορμού τους.
Οι εργασίες που θα γίνουν θα είναι σύμφωνες με την Γεωπονική επιστήμη και θα περιλαμβάνει το κλάδεμα – διαμόρφωση της κόμης των τεσσάρων (4) δένδρων, το κλάδεμα για λόγους ασφάλειας και διατήρησης της υγείας των δένδρων που συνίσταται στην αφαίρεση ξηρών, κατεστραμμένων και αρρωστημένων κλάδων και στην αφαίρεση κλάδων που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς ή φθορά περιουσίας, το κλάδεμα προς άρση της επικινδυνότητας των μεγάλων δένδρων για την αποφυγή κινδύνων και ζημιών από θραύσεις κλάδων ή πτώσεις δένδρων σε πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα και γενικά τη διατήρηση των δένδρων σε καλή κατάσταση.
Κάθε μέρα, πριν την έναρξη των εργασιών, να λαμβάνεται υπόψη το μετεωρολογικό δελτίο. Όταν οι αναμενόμενες καιρικές συνθήκες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των προσώπων στην εργασία να αναστέλλονται οι εργασίες σε ύψος.
Στην εργασία δεν περιλαμβάνεται η αποκομιδή των προϊόντων κλαδέματος την οποία θα επιμεληθεί το Πολυδύναμο Τμήμα Πορταριάς σε συνεργασία με τον τοπικό πρόεδρο της Κοινότητας Μακρινίτσας. Η παραγόμενη ξυλεία θα διατεθεί από το Πολυδύναμο Τμήμα Πορταριάς σε κατοίκους της κοινότητας που έχουν ανάγκη.
Περιγραφή εργασιών από αναρριχητές – κλαδευτές
Εξαιτίας της μη έδρασης καλαθοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών, αυτές θα πρέπει να εκτελεστούν από αναρριχητές – κλαδευτές με τον απαραίτητο εξειδικευμένο εξοπλισμό αφού προηγηθεί η μελέτη εκτίμησης κινδύνου από τον τεχνικό ασφαλείας του Δήμου Βόλου.
Το προσωπικό που θα εκτελέσει τις εργασίες σε ύψος θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο για εργασίες σε ύψος και θα φέρει τον απαιτούμενο πιστοποιημένο εξοπλισμό για αντίστοιχες εργασίες.
Πριν την έναρξη των εργασιών θα απομακρυνθούν τυχόν σταθμευμένα αυτοκίνητα, θα διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο και στα δύο ρεύματα και όλος ο χώρος θα ασφαλιστεί με την τοποθέτηση ταινιών σήμανσης, κοροινών, των απαιτούμενων σημάτων και πινακίδων ασφαλείας, με τα οποία θα απαγορεύεται η κίνηση πεζών και η διέλευση στους μη έχοντες εργασία στον χώρο. Η κίνηση πεζών εντός του χώρου εργασίας είναι αυστηρά απαγορευτική, όπως και η κίνηση και η εργασία από το εργατοτεχνικό προσωπικό, χωρίς να φέρει τα σύμφωνα με τη νομοθεσία απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.
Πριν την έναρξη των εργασιών κλαδέματος θα πρέπει να γίνει αφαίρεση χόρτων, βάτων και κλαδιών στο σημείο του πρανές όπου βρίσκονται τα δένδρα, για να είναι δυνατή η απρόσκοπτη πρόσβαση και αναρρίχηση στα δένδρα. Στη συνέχεια μέσω μισινέζας θα οδεύονται τα σχοινιά αναρρίχησης στα ψηλότερα σημεία ώστε να αποτελέσουν τις “γραμμές” μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η αναρρίχηση στα δένδρα. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα καθώς από την έναρξη των εργασιών μέχρι τη στιγμή χρήσης αλυσοπρίονου για το κόψιμο κάποιου κλάδου δύναται να περάσουν περισσότερα από εξήντα (60) λεπτά.
Επειδή κάποια από τα δένδρα καλύπτονται από αναρριχώμενα φυτά (κισσό), κατά την αναρρίχηση θα γίνεται και καθαρισμός του κορμού από αυτά για την ασφαλή πρόσδεση των αναρριχητών – κλαδευτών.
Κατά το κλάδεμα των δένδρων, εξαιτίας του ύψους τους, την έντονης κλίσης του δρόμου και των παρακείμενων κτιρίων και εναέριων δικτύων, τα κλαδιά θα πρέπει να κόβονται σε τεμάχια μικρού βάρους, να δένονται με ιμάντες και μέσω σχοινιών όδευσης και τροχαλιών να εναποτίθενται με προσοχή στον δρόμο, ώστε να μην κατρακυλούν στο δρόμο και προκληθούν υλικές ζημιές σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία. Οι κεντρικοί βραχίονες θα κόβονται σε κομμάτια που δε θα ξεπερνούν τα σαράντα (40) κιλά βάρους ώστε να είναι δυνατή η ελεγχόμενη πτώση τους σε σημείο που δε θα προκληθούν ζημιές.
Ο αναρριχητής – κλαδευτής κατά την εργασία θα είναι ασφαλισμένος οπωσδήποτε σε δύο σημεία, ενώ ο εξοπλισμός εργασίας (αλυσοπρίονα, ιμάντες, τροχαλίες, κ.α.) θα είναι ασφαλισμένος στο δένδρο ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα πτώσης του και πρόκλησης ατυχήματος στο προσωπικό εδάφους. Το δεύτερο σημείο ασφάλισης είναι υποχρεωτικό καθώς λειτουργεί ως δευτερεύον σύστημα ασφάλισης, το οποίο σε περίπτωση αστοχίας του κύριου σημείου θα διασφαλίσει την ανάσχεση της πτώσης.
Σύμφωνα με τους οργανισμούς πιστοποίησης η εργασία σε ύψος με αναρριχητές δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις έξι ώρες και να περιλαμβάνει τακτά διαλείμματα για την ομαλή κυκλοφορία του αίματος των κάτω άκρων. Η χρήση όλου του απαιτούμενου εξοπλισμού απαιτεί ξεκούραστο προσωπικό με διαύγεια πνεύματος και ορθή κρίση για την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων, τραυματισμών και δυστυχημάτων.
Αναγκαίος εξοπλισμός
Η εργασία αναρρίχησης για το κλάδεμα των δένδρων θα γίνει με τον απαραίτητο πιστοποιημένο εξοπλισμό (ολόσωμη ζώνη, σχοινιά αντοχής, ιμάντες, ράουλα, κρίκοι – καραμπινέρ, καταβατήρες – συσκευές ασφάλισης, αυτασφάλειες, σύστημα ανάσχεσης πτώσης, αγκύρια, γάντζοι, σφικτήρες, φρένα ανάβασης, τροχαλίες, καρφιά σχισμής υποδημάτων, ζώνες ασφαλείας, κορδονέτα, κ.α.). Οι πιστοποιημένοι αναρριχητές – κλαδευτές θα φέρουν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (κράνη, ειδικά υποδήματα ασφαλείας, γάντια, γυαλιά ασφαλείας, ανακλαστική φόρμα εργασίας για αναρρίχηση, ζώνες ασφάλειας, κ.α.).
Ο εξοπλισμός κλαδέματος (αλυσοπρίονα) θα είναι όσο το δυνατό μικρότερου βάρους και σε άριστη λειτουργία. Θα έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρηση με τροχισμένες αλυσίδες για την ασφαλή, εύκολη και γρήγορη εκτέλεση της εργασίας.
Πριν την έναρξη των εργασιών όλος ο εξοπλισμός αναρρίχησης και κλαδέματος, που θα είναι ήδη συντηρημένος, θα ελέγχεται για τυχόν φθορές και αν γίνονται αντιληπτές, τα φθαρμένα υλικά θα αντικαθίστανται άμεσα και οι εργασίες δε θα ξεκινούν εάν όλος ο εξοπλισμός δεν τηρεί τα προβλεπόμενα πρότυπα ασφαλείας και δεν βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Γίνεται αντιληπτό ότι πιθανές φθορές στον εξοπλισμό αναρρίχησης είναι δυνατό να προκαλέσουν πτώση, με αποτέλεσμα τραυματισμό και πιθανό θάνατο αυτού που εκτελεί την εργασία.
Τα μέτρα ασφαλείας για τους χειριστές του εξοπλισμού, των μηχανημάτων και όλων των εργαζομένων, πρέπει να λαμβάνονται ακριβώς όπως αναφέρονται στην κείμενη νομοθεσία με ευθύνη του αναδόχου.
Το εργατοτεχνικό προσωπικό που θα εκτελεί εργασία στο έδαφος θα φέρει τα σύμφωνα με τη νομοθεσία απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.
Στην εκτέλεση των εργασιών, ο ανάδοχος υποχρεούται να χρησιμοποιήσει πιστοποιημένο εξοπλισμό και υλικά (σχοινιά, ράουλα, κτλ) μεγάλης αντοχής για την ασφαλή εναπόθεσης των προϊόντων κοπής στο έδαφος και είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων ασφαλείας.
Όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός και η ορθή και ασφαλή χρήση του για την εκτέλεση της εργασίας θα βαρύνει και θα είναι αποκλειστικής ευθύνης του αναρριχητή – κλαδευτή που θα εκτελέσει την εργασία. Αντίστοιχη ευθύνη φέρει και ο ανάδοχος του έργου σε περίπτωση που δεν είναι ο ίδιος αναρριχητής – κλαδευτής.
Η δαπάνη των υλικών, του εξοπλισμού αναρρίχησης, των καυσίμων και των λιπαντικών των μηχανημάτων όπως και κάθε άλλη δαπάνη που δεν αναφέρεται αλλά είναι απαραίτητη για την εκτέλεση των εργασιών επιβαρύνουν τον ανάδοχο (εκμισθωτή). Επίσης βαρύνουν τον ανάδοχο οι αμοιβές των οδηγών, των χειριστών, των κλαδευτών και των λοιπών εργατών καθώς και οι ασφαλιστικές τους εισφορές.
2. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Με ακρίβεια δεν είναι δυνατή η εκτίμηση του απαιτούμενου χρόνου εκτέλεσης της εργασίας, καθώς κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή με διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι εργασίες που περιγράφηκαν έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και επικινδυνότητας και υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος εκτέλεσης που περιγράφεται στην υπάρχουσα νομοθεσία.
Σύμφωνα με τις ελληνικές προδιαγραφές για το κλάδεμα δένδρων, ΕΛΟΤ ΤΟ 1501-10-06-04-01 Κλάδεμα δένδρων (ΦΕΚ 4607/Β/13-12-2019) στην παράγραφο 7. Τρόπος επιμέτρησης, αναγράφεται ότι “το κλάδεμα μεγάλων δένδρων, ύψους άνω των 10,00μ, με αναρριχητή δεν εντάσσεται στις ως άνω εργασίες και ο τρόπος επιμέτρησης αυτών θα καθορίζεται στα συμβατικά τεύχη του έργου (π.χ. με βάση τις χρονικές σπουδές για το χρόνο απασχόλησης του προσωπικού και των μέσων)”.
Σε αυτήν την τιμή περιλαμβάνεται το/τα ημερομίσθιο/α αναρριχητή/των – κλαδευτή/τών που κυμαίνεται μεταξύ 160 και 200 ευρώ για εξάωρη αναρρίχηση, ο εξοπλισμός αναρρίχησης, η φθορά στον πάγιο εξοπλισμό αναρρίχησης (ο οποίος εκτιμάται τουλάχιστον στα 12.000 με 15.000 ευρώ για κάθε αναρριχητή), η προμήθεια πάσης φύσεως αναλωσίμων αναρρίχησης που θα χρησιμοποιηθούν για κάθε αναρριχητή στις συγκεκριμένες εργασίες, το/τα ημερομίσθιο/α κλαδευτή στο έδαφος για τον τεμαχισμό των προϊόντων κοπής και ελευθέρωση του δρόμου από αυτά, τα λειτουργικά έξοδα (καύσιμη ύλη με έλαιο πρόσμιξης, λάδι αλυσίδας, κυτίο πρώτων βοηθειών, κτλ) των κάθε είδους εργαλείων κοπής (αλυσοπρίονα κτλ), η μετάβαση και επιστροφή του συνεργείου από και προς τον τόπο εκκίνησης, τα έξοδα ασφάλειας έναντι οποιασδήποτε ζημιάς μπορεί να προκληθεί και καθετί άλλο που απαιτείται για την εκτέλεση της εργασίας. Στην συγκεκριμένη δαπάνη δεν περιλαμβάνεται το κόστος συλλογής και απομάκρυνσης των προϊόντων κοπής καθώς αυτό θα αυξήσει περίπου κατά ¼ με ⅔ την ημερήσια δαπάνη εκτέλεσης της εργασίας.
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω και σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς η ημερήσια δαπάνη ενός συνεργείου που αποτελείται κατ’ ελάχιστον από τρία άτομα ανέρχεται στα 500 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α.
Για το κλάδεμα των δένδρων εκτιμάται ότι ο απαιτούμενος χρόνος ολοκλήρωσης της εργασίας είναι τουλάχιστον οχτώ (8) ημέρες.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω η εκτιμώμενη δαπάνη κλαδέματος των συγκεκριμένων δένδρων ανέρχεται σε:
Α/Α |
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ |
ΗΜΕΡΙΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ (τιμή χωρίς ΦΠΑ σε €) |
ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ |
ΣΥΝΟΛΟ (€) |
1. |
Κλάδεμα με αναρριχητές – κλαδευτές τεσσάρων (4) ψηλών (άνω των 40μ.) και επικίνδυνων δένδρων του είδους Λεύκα στον κεντρικό δρόμο του οικισμού Μακρινίτσας, μεταξύ των χώρων στάθμευσης Μπράνη και Στεφάνι |
500,00 |
8 |
4.000,00 |
|
ΣΥΝΟΛΟ |
4.000,00 |
||
|
ΦΠΑ 24% |
960,00 |
||
|
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ |
4.960,00 |
3. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Σας ενημερώνουμε ότι μαζί με την εσώκλειστη οικονομική προσφορά πρέπει να προσκομίσετε και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Α) Ασφαλιστική ενημερότητα, φορολογική ενημερότητα και απόσπασμα ποινικού μητρώου.
Β) Απαιτείται, από τους ενδιαφερόμενους να είναι εγγεγραμμένοι σε ένα από τα επαγγελματικά ή εμπορικά μητρώα που τηρούνται στο κράτος - μέλος εγκατάστασής τους, όπως περιγράφεται στο Παράρτημα XI του Προσαρτήματος Α' του Ν.4412/2016 ή να ικανοποιούν οποιαδήποτε άλλη απαίτηση ορίζεται στο Παράρτημα αυτό. Απαιτείται δηλαδή να προσκομίσουν: α) πιστοποιητικό της αρμόδιας αρχής της χώρας εγκατάστασής τους περί εγγραφής τους στα μητρώα του οικείου επιμελητηρίου ή σε ισοδύναμες επαγγελματικές οργανώσεις και β) βεβαίωση εγγραφής για Έργα Πρασίνου ή εργασίες κλαδέματος στα μητρώα Περιφερειακών Ενοτήτων αντίστοιχου ποσού σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ή βεβαίωση εγγραφής σε Μητρώα Εργοληπτικών Επιχειρήσεων για Έργα Πρασίνου, ΜΕΕΠ τάξης Α1 και άνω που τηρείται στη Γεν. Γραμματεία Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε ισχύ.
Γ) Απαιτείται από τους ενδιαφερόμενους να δώσουν την συγκατάθεσή τους για τη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων. Για το σκοπό αυτό είτε πάνω στην υπογεγραμμένη προσφορά τους είτε σε ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση θα αναφέρουν και θα υπογράφουν το παρακάτω κείμενο: Σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού GDPR 2016/679 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, δηλώνω ότι παρέχω τη συγκατάθεσή μου ειδικώς και ελευθέρως για τη συλλογή, τήρηση σε (ηλεκτρονικό ή μη) αρχείο και επεξεργασία, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, των προσωπικών δεδομένων μου τα οποία δηλώνονται με την συμμετοχή μου στην υπ’ αρ. πρωτ. 88379/12-11-2021 πρόσκληση. Έχω δικαίωμα να ανακαλέσω οποτεδήποτε την συγκατάθεσή μου χωρίς να θίγεται η νομιμότητα της επεξεργασίας που βασίστηκε σε αυτήν μέχρι και την ανάκλησή της.
Γ) Όσον αφορά τις εναέριες εργασίες:
Το προσωπικό που θα εκτελέσει την εργασία σε ύψος, δηλαδή αυτός που θα αναρριχηθεί σε τέτοιο ύψος και θα κλαδέψει τα δένδρα, θα πρέπει να φέρει το κατάλληλο πιστοποιητικό εργασιών σε ύψος. Το πιστοποιητικό θα συνοδεύεται και από οποιοδήποτε έγγραφο (π.χ. παλαιότερη σύμβαση, βεβαίωση φορέα, ή οτιδήποτε άλλο) από το οποίο γίνεται σαφές ότι μέσα στην τελευταία πενταετία ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εκτελέσει παρόμοιας δυσκολίας εργασίας κλαδέματος πολύ ψηλών δένδρων. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος που καταθέτει προσφορά δεν είναι ο ίδιος που φέρει το πιστοποιητικό και επομένως θα εκτελέσει την εργασία, τότε ο φέρων το κατάλληλο πιστοποιητικό εργασιών σε ύψος και το συνοδευτικό έγγραφο απαιτείται να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων. Για το σκοπό αυτό είτε πάνω στην υπογεγραμμένη προσφορά είτε σε ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση θα αναφέρει και θα υπογράφει το παρακάτω κείμενο: Σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού GDPR 2016/679 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, δηλώνω ότι παρέχω τη συγκατάθεσή μου ειδικώς και ελευθέρως για τη συλλογή, τήρηση σε (ηλεκτρονικό ή μη) αρχείο και επεξεργασία, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, των προσωπικών δεδομένων μου τα οποία δηλώνονται με την συμμετοχή μου στην υπ’ αρ. πρωτ. 88379/12-11-2021 πρόσκληση. Έχω δικαίωμα να ανακαλέσω οποτεδήποτε την συγκατάθεσή μου χωρίς να θίγεται η νομιμότητα της επεξεργασίας που βασίστηκε σε αυτήν μέχρι και την ανάκλησή της.
Δ) Απαιτείται, από τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 στην οποία θα δηλώνουν πως “κατά τη διάρκεια των εργασιών που αναφέρονται στην υπ’ αρ. πρωτ. 88379/12-11-2021 πρόσκληση την ευθύνη της σωστής και ασφαλούς λειτουργίας του εξοπλισμού, μηχανημάτων ή εργαλείων και του προσωπικού που θα απασχοληθεί στην εργασία την έχω εγώ ο ίδιος και τυχόν υλικές ζημιές ή σωματικές βλάβες που θα προκληθούν στο προσωπικό ή σε τρίτους θα βαρύνουν εμένα, ο οποίος είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αποκατάστασή τους”.
Επίσης σας γνωρίζουμε πως στη σύμβαση που θα κληθείτε να υπογράψετε θα συμπεριλαμβάνονται εκτός των άλλων και τα κάτωθι άρθρα περί ευθυνών του αναδόχου και διατάξεων ασφαλείας:
Άρθρο 1ο ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ
1. Ο ανάδοχος έχει αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το απασχολούμενο στην εκτέλεση του έργου εργατοτεχνικό και λοιπό προσωπικό για την περίπτωση πάσης φύσεως ατυχήματος.
2. Ο ανάδοχος είναι αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου υπεύθυνος για την σωστή χρήση του εξοπλισμού, των μηχανημάτων και κάθε είδους εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν από αυτόν και το απασχολούμενο προσωπικό κατά την εκτέλεση της εργασίας.
3. Ο ανάδοχος υποχρεούται να ασφαλίζει όλο το ανωτέρω προσωπικό του στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).
4. Ο ανάδοχος υποχρεούται να ασφαλίζει κατά ατυχημάτων σε Ασφαλιστικές Εταιρείες αναγνωρισμένες από το Κράτος, το εργατοϋπαλληλικό και λοιπό προσωπικό, το απασχολούμενο στις θέσεις εργασίας, εφόσον αυτό δεν υπάγεται στις περί ΙΚΑ διατάξεις.
5. Ο ανάδοχος είναι υπεύθυνος για την έκδοση όλων των αδειών που χρειάζονται για την εκτέλεση της εργασίας, όπως διακοπή της οδικής κυκλοφορίας, διακοπής ρεύματος από ΔΕΔΔΗΕ, κ.α.
Άρθρο 2ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ - ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
1. Ο ανάδοχος υποχρεούται, να εφαρμόζει πλήρως τις διατάξεις περί τάξης ασφαλείας επί ατυχημάτων, έχοντας πλήρη και ακέραια την ευθύνη για οποιοδήποτε ατύχημα ή βλάβη επερχόμενη στον ίδιο, το προσωπικό του ή τρίτους συνέπεια ενεργειών που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση προς την εκτέλεση των εργασιών.
2. Ο ανάδοχος υποχρεούται κάθε σχετικής δαπάνης για να προβεί στην κατασκευή, συντήρηση και εν καιρώ καθαίρεση και αποκόμιση όλων των προστατευτικών κατασκευών ή περιφραγμάτων που χρησιμοποιούνται στο έργο.
3. Ο ανάδοχος υποχρεούνται, όπως με δαπάνες του εξασφαλίσει στους χώρους εργασίας, όλα τα απαραίτητα για την υγιεινή διαβίωση του απασχολούμενου προσωπικού.
4. Ο ανάδοχος υποχρεούται όπως στις θέσεις στις οποίες εκτελούνται οι εργασίες να προβαίνει στην τοποθέτηση ταινιών σήμανσης, των απαιτούμενων σημάτων και πινακίδων ασφαλείας, επιμελούμενος την συντήρησή τους. Στις επικίνδυνες για την κυκλοφορία θέσεις θα τοποθετούνται υποχρεωτικά αυτόματα σπινθιρίζοντα σήματα.
5. Επί πλέον η τυχόν προσωρινή διακοπή ή ρύθμιση της κυκλοφορίας θα γίνεται ευθύνη του αναδόχου μετά την απόκτηση των σχετικών αδειών και όπου παρίσταται η ανάγκη θα χρησιμοποιούνται και τροχονόμοι υπάλληλοι του αναδόχου προς ασφαλή καθοδήγηση των πεζών και τροχοφόρων, για την απρόσκοπτη και ασφαλή κυκλοφορία επί των οδών προσπελάσεων και γενικά εφ' όλων των θέσεων. Τα ανωτέρω μέτρα θα λαμβάνονται με ευθύνη και δαπάνες του αναδόχου.
6. Ο ανάδοχος ευθύνεται ποινικά και αστικά για κάθε ατύχημα οφειλόμενο στη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.
7. Ο ανάδοχος ως υπεύθυνος της τήρησης των Νόμων κ.λ.π. υποχρεούται όπως ανακινεί αμελλητί στη Διευθύνουσα Υπηρεσία τις κατά την διάρκεια της εκτέλεσης του έργου απευθυνόμενες ή κοινοποιούμενες σε αυτόν σχετικές διαταγές και εντολές των διαφόρων Αρχών σχετικά με τα υποδεικνυόμενα μέτρα ελέγχου, ασφαλείας κ.λ.π.
8. Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να τηρεί όλα τα στοιχεία, που απαιτούν οι νόμοι, να τηρεί τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς επίσης να παίρνει, σε όλη την διάρκεια των εργασιών τα μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη ατυχημάτων που καθορίζονται στα Π.Δ. 778/80 και 1073/81 «Περί μέτρων ασφαλείας κατά την εκτέλεση εργασιών κ.λ.π.», εκπονώντας με ευθύνη του και υποβάλλοντας αρμοδίως κάθε σχετική μελέτη, όπως στατική μελέτη ικριωμάτων, μελέτη προσωρινής σήμανσης του έργου, Φάκελος Ασφαλείας και Υγείας (ΦΑΥ) και Σχέδιο Ασφαλείας και Υγείας (ΣΑΥ) της απόφασης ΔΙΠΑΔ /177/02/03/01 του ΥΠΕΧΩΔΕ (άρθρα 1,2,3) κ.λ.π., σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 34 του Π.Δ. 609/85.
ΑΝ/ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Δρ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΠΕ/Α