ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

Η «Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου» αποτελεί ουσιαστικά την μετεξέλιξη της «Φιλαρμονικής Βόλου», η οποία προήλθε από το πρώτο άτυπο σχήμα πνευστών που ιδρύθηκε, το 1920, στο Βόλο, από Βολιώτες και Κερκυραίους φιλόμουσους. To 1924, μετά τη σύντομη διάλυσή του, ιδρύθηκε ο Σύλλογος της «Φιλαρμονικής Βόλου» από κορυφαίες προσωπικότητες της πόλης και με μαέστρο τον διαπρεπή μουσικό και παιδαγωγό Βασίλειο Κόντη. 

Μέσα από μια πορεία διαρκών μεταλλαγών και αναζητήσεών της, αλλά πάντοτε με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία στη πόλη η «Φιλαρμονική Εταιρεία» εντάχθηκε το 1946 στον Δήμο Παγασών. Από το 1948 συγκροτείται το ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με τον τίτλο «Η Φιλαρμονική Δήμου Παγασών». Το 1954 εντάσσεται στο Δήμο Βόλου με την επωνυμία «Φιλαρμονική Δήμου Βόλου». 

Από το 1984 έως το 2012, μαέστρος της Φιλαρμονικής διετέλεσε ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Γιώργος Καρυδάκης. 

Από το 2011 η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου συγχωνεύθηκε στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ( Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. )». Εντάχθηκε στο Τμήμα Μουσικής της Διεύθυνσης Πολιτισμού.

Η Φιλαρμονική σήμερα αποτελεί ένα μουσικό σύνολο πνευστών, κυρίως, οργάνων με πολλές δυνατότητες και προοπτικές χάρη στις προσπάθειες του μαέστρου, των μουσικών της καθώς και του Διοικητικού της Συμβουλίου. Καλύπτει όλες τις ανάγκες της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής στις εκδηλώσεις τελετουργικού, θρησκευτικού και επετειακού χαρακτήρα. Διοργανώνει πολύ πετυχημένες συναυλίες με αφιέρωμα σε ένα είδος μουσικής (π.χ. ελληνική και ξένη οπερέτα, καντσονέτα, ελληνικό τραγούδι, δημοτικό τραγούδι) καθώς και στην κλασική μουσική αλλά και σε κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς και μουσικοσυνθέτες διεθνούς κύρους.

Τα τελευταία χρόνια, έχει εμφανιστεί με επιτυχία σε πολλές μεγάλες και άλλες μικρότερες ελληνικές πόλεις. Τα καλοκαίρια παρουσιάζει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ποικίλο ρεπερτόριο ελληνικής και ξένης μουσικής στις συνοικίες και το κέντρο της πόλης προσφέροντας ευχάριστες μουσικές απολαύσεις. 

Συνεργάζεται και πλαισιώνει θεσμοθετημένες ή μη καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Δήμου μας. Τέλος, έχει συμμετάσχει αρκετές φορές σε Πανελλήνια και Διεθνή Φεστιβάλ με επιτυχία.

Σήμερα, στεγάζεται σε κτήριο του Δήμου Βόλου, ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της, στη συνοικία των Παλαιών (ταχ. δ/νση:Παπακυριαζή 16-Λήμνου).

Από το 2013 Αρχιμουσικός έχει ορισθεί ο Βασίλης Τασούδης, Ενορχηστρωτής ο Ελευθέριος Στράκας και Επιμελητής ο Κωνσταντίνος Κουτριάνος. Τα έτη 2017 και 2018 Έφορος της Φιλαρμονικής Δήμου Βόλου διετέλεσε ο Ελευθέριος Καραμανλάκης. Σήμερα στη Φιλαρμονική Δήμου Βόλου συμμετέχουν 16 Μουσικοί και 24 Δόκιμοι Μουσικοί.