Κ.Ε.Α.Τ. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ

 

Επιστολή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού – 15 Οκτωβρίου από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.).

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης αυτού και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή τους μετακίνηση. Αυτή η ημέρα αποτελεί μάλλον μια ευκαιρία για κοινωνικό βήμα των ΑμεΟΑ, μέσα από την οποία αναδεικνύονται πολλές φορές τα εμπόδια και οι ανισότητες με τις οποίες τα άτομα με αναπηρία όρασης έρχονται αντιμέτωπα.

Ιστορικά, η χρήση του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που έχασαν την όρασή τους από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, την 15η Οκτωβρίου, και τη σημασία της χρήσης του λευκού μπαστουνιού ως μέσο της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με οπτική αναπηρία, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ετοίμασε ένα βίντεο για το πώς πρέπει να προσεγγίζουμε ένα άτομο με οπτική αναπηρία, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το συνοδεύουμε (τεχνικές συνοδείας) όταν μας ζητηθεί.

Με μεγάλη μας χαρά, σάς το παρουσιάζουμε. Μπορείτε να κάνετε λήψη του βίντεο ακολουθώντας τον παρακάτω υπερσύνδεσμο: https://we.tl/t-aRjy54mZQX

Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΑΤ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΣΟΦΙΑ-ΛΕΥΚΗ ΧΑΜΟΝΙΚΟΛΑΟΥ