Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στη νέα περιοδική έκθεση που ξεκινά στις 24 Μαΐου

Αφιερωμένη στη διαρκώς παρούσα στην ιστορία του Βόλου Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης είναι η περιοδική έκθεση «Οι Εβραίοι στον Βόλο. Τεκμήρια από τη ζωή και τη δράση τους», που ξεκινά την Τετάρτη 24 Μαΐου και ώρα 8.00 μ.μ. στο Μουσείο της Πόλης (Φερών 17, Παλιά).

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, ιερά σκεύη και βιβλία, αντικείμενα θρησκευτικής και οικιακής χρήσης κι ένα κατατοπιστικό χρονολόγιο παρουσιάζεται, για πρώτη φορά διαχρονικά και στο σύνολό της, η ιστορία των εβραίων στο θρήσκευμα συμπολιτών μας, η συμπόρευσή τους με τους ντόπιους και η συμβολή τους στην ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης.

Οι πρώτες αναφορές για παρουσία Εβραίων κατοίκων στην περιοχή του Βόλου χρονολογούνται στον 2ο αι. π.Χ. Η παρουσία αυτή συνεχίζεται και ενισχύεται πληθυσμιακά στους αιώνες που ακολουθούν. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ιστορικοί και περιηγητές περιγράφουν τη ζωή των Εβραίων γύρω από το τουρκικό «Κάστρο» (Φρούριο) στη δυτική συνοικία της πόλης, όπου διατηρούσαν Συναγωγή και «Λουτρό» (Τεβιλά). Η Κοινότητα εκείνη την εποχή θεωρούνταν Ρωμανιώτικη. Στους πρώτους εκείνους ελληνόφωνους Εβραίους, προστέθηκαν και ισπανόφωνοι Σεφαραδίτες, που είχαν διαφύγει από το διωγμό το 1492.

Το 1881 και την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, στον Βόλο υπήρχε συγκροτημένη εβραϊκή κοινότητα με 250 περίπου μέλη. Η συμμετοχή τους στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του Βόλου εκφράστηκε με τη δημιουργία εμπορικών και βιοτεχνικών καταστημάτων. Επίσης, είχαν ενεργό συμμετοχή στους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες. Τον 21ο αιώνα, πλέον, οι λιγότεροι αλλά εξίσου δραστήριοι Εβραίοι του Βόλου συνεχίζουν την πλούσια κοινωνική και πολιτιστική τους δράση, κυρίως με εκδηλώσεις, συνεργασίες με την εκπαιδευτική κοινότητα και εκδόσεις.

Την πορεία αυτή μέσα από τη ζωή και τη δράση των μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου παρουσιάζει η θεματικά διαρθρωμένη έκθεση στο Μουσείο της Πόλης, το άνοιγμα της οποίας θα γίνει την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 και ώρα 8.00 μ.μ..

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου, παραμένοντας ανοικτή για τους κατοίκους της πόλης, τους επισκέπτες της θερινής περιόδου αλλά και για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τη νέα σχολική χρονιά.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 - 13.30 και απογεύματα Τετάρτη &  Παρασκευή 18.00 - 21.00. Δευτέρα το Μουσείο είναι κλειστό.

 

 

      

Εκτύπωση άρθρου

Διαβάστε Επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Σε πλήρη λειτουργία το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σε πλήρη λειτουργία το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Πρώτη ευρεία σύσκεψη για τον νέο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας στην περιφέρεια Θεσσαλίας
Δ. Κουρέτας: «Θα αλλάξουν πολλά στην πολιτική προστασία - Σύμμαχος μας η τεχνολογία»  
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Για υποβολή και τροποποίηση αιτήσεων των πληγέντων του Daniel
Ανοικτή μέχρι 12 Ιανουαρίου η πλατφόρμα της Πρώτης Αρωγής  
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΒΟΛΟΥ ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ έως 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ            ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΟΥΡΕΩΝ-ΚΟΜΜΩΤΩΝ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ
Απαραίτητη η επικοινωνία με τους Δήμους
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Χορήγηση οικονομική ενίσχυσης πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 26ης Ιουλίου 2023 στο Δήμο Βόλου
    Από τον Δήμο Βόλου γνωστοποιείται ότι ορίζεται η 11η Σεπτεμβρίου 2023 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων προς το δήμο Βόλου των δημοτών των οποίων οι περιουσίες  υπέστησαν ζημιές από τη πυρκαγιά της 26ης Ιουλίου, βασει της ΚΥΑ 33862/6-5-2019
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Πρόσκληση συμμετοχής των πολιτών σε διαδικτυακή διαβούλευση του Δήμου Βόλου στο πλαίσιο σχεδιασμού της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (2021-2027)
 
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Προσβάσιμες για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, τέσσερις παραλίες του Δήμου Βόλου
Απολύτως προσβάσιμες σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα είναι οι παραλίες Αναύρου, Αλυκών, Νέας Αγχιάλου και Κάτω Λεχωνίων (θέση Καρνάγιο) του Δήμου Βόλου, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί τα ολοκληρωμένα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, SeaAccess.