Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στη νέα περιοδική έκθεση που ξεκινά στις 24 Μαΐου

Αφιερωμένη στη διαρκώς παρούσα στην ιστορία του Βόλου Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης είναι η περιοδική έκθεση «Οι Εβραίοι στον Βόλο. Τεκμήρια από τη ζωή και τη δράση τους», που ξεκινά την Τετάρτη 24 Μαΐου και ώρα 8.00 μ.μ. στο Μουσείο της Πόλης (Φερών 17, Παλιά).

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, ιερά σκεύη και βιβλία, αντικείμενα θρησκευτικής και οικιακής χρήσης κι ένα κατατοπιστικό χρονολόγιο παρουσιάζεται, για πρώτη φορά διαχρονικά και στο σύνολό της, η ιστορία των εβραίων στο θρήσκευμα συμπολιτών μας, η συμπόρευσή τους με τους ντόπιους και η συμβολή τους στην ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης.

Οι πρώτες αναφορές για παρουσία Εβραίων κατοίκων στην περιοχή του Βόλου χρονολογούνται στον 2ο αι. π.Χ. Η παρουσία αυτή συνεχίζεται και ενισχύεται πληθυσμιακά στους αιώνες που ακολουθούν. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ιστορικοί και περιηγητές περιγράφουν τη ζωή των Εβραίων γύρω από το τουρκικό «Κάστρο» (Φρούριο) στη δυτική συνοικία της πόλης, όπου διατηρούσαν Συναγωγή και «Λουτρό» (Τεβιλά). Η Κοινότητα εκείνη την εποχή θεωρούνταν Ρωμανιώτικη. Στους πρώτους εκείνους ελληνόφωνους Εβραίους, προστέθηκαν και ισπανόφωνοι Σεφαραδίτες, που είχαν διαφύγει από το διωγμό το 1492.

Το 1881 και την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, στον Βόλο υπήρχε συγκροτημένη εβραϊκή κοινότητα με 250 περίπου μέλη. Η συμμετοχή τους στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του Βόλου εκφράστηκε με τη δημιουργία εμπορικών και βιοτεχνικών καταστημάτων. Επίσης, είχαν ενεργό συμμετοχή στους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες. Τον 21ο αιώνα, πλέον, οι λιγότεροι αλλά εξίσου δραστήριοι Εβραίοι του Βόλου συνεχίζουν την πλούσια κοινωνική και πολιτιστική τους δράση, κυρίως με εκδηλώσεις, συνεργασίες με την εκπαιδευτική κοινότητα και εκδόσεις.

Την πορεία αυτή μέσα από τη ζωή και τη δράση των μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου παρουσιάζει η θεματικά διαρθρωμένη έκθεση στο Μουσείο της Πόλης, το άνοιγμα της οποίας θα γίνει την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 και ώρα 8.00 μ.μ..

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου, παραμένοντας ανοικτή για τους κατοίκους της πόλης, τους επισκέπτες της θερινής περιόδου αλλά και για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τη νέα σχολική χρονιά.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 - 13.30 και απογεύματα Τετάρτη &  Παρασκευή 18.00 - 21.00. Δευτέρα το Μουσείο είναι κλειστό.

 

 

      

Εκτύπωση άρθρου

Διαβάστε Επίσης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Μάιος – Μήνας Πρόληψης για την Αρτηριακή Υπέρταση, Δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Αρτηριακή Υπέρταση
 
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Πασχαλινή Πανελλαδική Εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης «Μία λαμπάδα ... ένα Χαμόγελο»
 
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΒΟΛΟΥ ΑΠΟ 01-03-2023 ΕΩΣ 30-04-2023
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ            ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Λειτουργία λαϊκών αγορών
ΛΑΪΚΗ ΒΟΛΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΛΑΪΚΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2023
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Ξεκινούν νέα δωρεάν εκπαιδευτικά μαθήματα Ψηφιακών Δεξιοτήτων, προσφορά της Cisco Networking Academy
Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο τύπου για τις αποζημιώσεις των πληγέντων λόγω καταιγίδας της 14ης Αυγούστου
Μετά και την ανακήρυξη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου Βόλου, ύστερα από αίτημα και ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Βόλου, κ.
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Λειτουργία λαϊκών αγορών
   Σας κάνουμε γνωστό ότι οι Λαϊκές Αγορές Δημ. Ενότητας Βόλου για το δίμηνο από 1 ΜΑΡΤΙΟΥ έως 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022 θα λειτουργήσουν ως εξής :  
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Τριήμερη Δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κατά της Βίας των Γυναικών από 23-25/11/2021
 
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΕΒΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021 από τη Δευτέρα 18/10/2021 έως και την Παρασκευή 29/10/2021